17 kilometri de drum vor fi asfaltaţi dintr-un foc în comuna gălățeană Cavadineşti
Foto: Iulia Kelt

17 kilometri de drum vor fi asfaltaţi dintr-un foc în comuna gălățeană Cavadineşti
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cu trei ani în urmă, comuna Cavadineşti avea doar puţin peste cinci kilometri de drum asfaltat, iar perspectivele ca lucrurile să se urnească în bine, în localitatea atât de săracă de la marginea judeţului şi a ţării, erau aproape zero. Iată că anul 2018 a însemnat ceva important în istoria locului. Aproape jumătate dintre cei 35 de kilometri de drum principal urmează să fie asfaltaţi în urma proiectelor câştigate.

"Chiar azi (luni, 10 decembrie n.a.) au început lucrările pentru asfaltarea a cinci kilometri de drum, prin fonduri europene. Este o lucrare de 3,3 milioane de lei, s-a făcut licitaţie şi a fost câştigată de Firogal, care are termen de finalizare în primăvara anului 2019", ne lămureşte primăriţa Dănuţa Bourceanu. Aceasta mai spune că alţi 11 kilometri urmează să fie asfaltaţi anul următor prin programul PNDL 2. Cele 12 milioane de lei necesare lucrării sunt deja disponibile, întrucât a fost semnat contractul. S-a eliberat chiar şi autorizaţia de construcţie, aşa că lucrările nu au de ce să nu se finalizeze la sfârşitul lui 2019, aşa cum este prevăzut în documentul de  finanţare.  Iar asta nu e tot. Din fonduri proprii şi cu ceva ajutor de la Consiliul Judeţului, au mai fost alocaţi 700 de mii de lei pentru 1,1 kilometri de şosea asfaltată între cătunul Rugineni şi satul Cavadineşti, porţiune cunoscută de localnici ca fiind Drumul Mare. La sfârşitul lui 2019, comuna ar trebui să aibă în jur de 22 de kilometri de drum principal asfaltat. Rămân de făcut încă 13 kilometri.

CITEȘTE ȘI: Unde se investeşte, proiectele nu mor niciodată. Cum se dezvoltă o comună sub efectul bulgărelui de zăpadă

Dar problema drumurilor impracticabile pe timp ploios rămâne nerezolvată în continuare. Cavadineştiul se întinde pe o suprafaţă de peste 11.000 de hectare, iar cele patru sate - Cavadineşti, Găneşti, Comăneşti şi Vădeni - şi trei cătune componente - Grăpeni, Rugineni şi Cristeşti - sunt răsfirate în toate zările, pe dealuri. Localitatea ar avea cam 100 de kilometri de drumuri comunale, cu tot cu cei 35 de kilometri de drum principal. Dacă te avânţi pe dealuri, pe timp ploios sau imediat după ce s-a topit zăpada, rişti să rămâi prins printre gloduri. Pe o asemenea vreme, doar cu tractorul poţi ieşi la liman. Odată ce intri adânc în inima Cavadineştiului, vezi numai râpă, versant şi pământ umed. Aici nici măcar piatra împrăştiată nu este o soluţie, pentru că drumurile, fiind majoritatea în pantă, sunt măturate de torenţii de ape la fiecare ploaie serioasă.

Apă - da, gaz - poate, canalizarea - nerentabilă

Apă curentă există, deocamdată, în trei dintre cele patru sate ale Cavadineştiului. Pentru Vădeni, lucrarea a fost licitată de către Apă-Canal şi e în faza de proiectare şi execuţie, aflăm de la primăriţa Dănuţa Bourceanu. Prin urmare, în 2019 toţi locuitorii comunei vor avea apă curentă în gospodării. De canalizare, însă, nu poate fi vorba. Casele din comună sunt foarte răsfirate pe dealuri, multe dintre ele sunt nelocuite, astfel încât o asemenea investiţie ar fi nerentabilă. S-ar cheltui foarte mult pentru realizarea ei, iar banii de la populaţie nu ar amortiza cheltuielile într-un timp convenabil.

CITEȘTE ȘI: Trei comune din județul Galați s-au unit să câştige fonduri pentru gaze

În schimb, primăriţa se laudă că ar fi şanse ca localităţile să fie racordate la reţeaua de gaze: "Ne-am asociat cu comunele vecine şi sperăm ca, la anul, să fim prinşi prin PNDL 3 la reţeaua de gaze", explică primăriţa.

Doi medici şi centru de permanenţă

Comuna cu populaţie săracă şi îmbătrânită se poate lăuda că deţine un centru de permanenţă medicală, dar şi un dispensar unde lucrează doi medici de familie. Primăriţa Dănuţa Bourceanu susţine că are în plan o anvelopare şi o consolidare a dispensarului, motiv pentru care a început deja să lucreze la un proiect de atragere de fonduri. În plus, în comună există două farmacii, una la Găneşti şi alta la Cavadineşti. Dar, deocamdată, nu au niciun stomatolog.

Consolidare şi extindere la căminul cultural

Comuna a primit 120.000 de euro finanţare pentru consolidarea şi extinderea Căminului Cultural din Găneşti. "Deocamdată suntem în faza de proiectare. Urmează licitaţia în primăvară, termenul de execuţie fiind până în 2020. Este vorba de consolidare, extindere şi modernizare. Vom avea toalete în interior, centrală proprie şi dotarea sălii cu o scenă nouă", spune Dănuţa Bourceanu. Acesta susţine că a câştigat şi un proiect AFIR pentru renovarea Căminului Cultural din Cavadineşti, dar nu a primit finanţarea, prin urmare, trebuie să elaboreze altul.

Un nou pavilion la spitalul din Găneşti

Unitatea Medico-Socială de la Găneşti, care adăposteşte 160 de bolnavi psihic, este cel mai mare angajator al acestei comune sărace. Aici lucrează 80 de localnici. Vestea bună este că, de anul viitor, se vor face noi angajări, întrucât unitatea se extinde cu o nouă aripă. "Este vorba de un pavilion nou, care va mai mări capacitatea spitalului cu încă 50 de locuri. Extinderea era necesară, am înţeles, deoarece sunt peste 60 de cereri în aşteptare. Fondurile vin în totalitate de la Consiliul Judeţului, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2020", spune primăriţa.

Cavadineşti - o comună la capătul puterilor

Cu populaţie îmbătrânită şi neputincioasă. Oficial, Cavadineştiul, cu cele patru sate şi trei cătune ale sale, numără în jur de 3.000 de locuitori. În realitate, nimeni nu ştie câţi mai stau efectiv aici. Aflată la o margine de lume, comuna pare să fie şi la capătul puterilor, în ciuda modernizărilor de care beneficiază în ultimul  timp. Tinerii care mai ştiu ceva carte au fugit la oraş sau în străinătate. În sat au rămas doar bătrânii, cei neputincioşi sau cei care au prins un post călduţ la stat.

"Anul trecut au murit 60 de oameni şi s-au născut doar cinci copii", ne prezintă statistic situaţia primăriţa Dănuţa Bourceanu. Locuri de muncă nu prea sunt. Noroc cu Unitatea Medico-Socială de la Găneşti. În rest, în agricultură,  mai  mult cu ziua. Aşa se face că, la fel ca peste tot în lumea rurală de astăzi, oamenii au plecat să-şi caute norocul aiurea, la oraş sau prin ţări străine.

CITEȘTE ȘI: Iarna proiectelor şi o mână de oameni, la polul sărăciei

Nu le poate ţine nimeni socoteala. Pentru că unii pleacă, alţii se întorc, mai stau o perioadă şi pleacă iar. Cei care au o idee despre amploarea fenomenului sunt profesorii de la şcoală. "Anual avem aproape 30 de cereri de transfer ale copiilor. Dintre tineri, rămân aici doar cei care nu ştiu prea multă carte, cei care nu fac faţă în altă parte şi s-au obişnuit cu starea de sărăcie", spune directoarea Şcolii din Cavadineşti, Ioana Bujoreanu.

Cel mai bine se vede acest lucru la o scurtă plimbare pe drumul naţional care străbate comuna. Nu mai puţin de 50 de case părăsite, doar aici. Fără să mai intri pe uliţele lăturalnice. Cu garduri doborâte la pământ, cu răni imense căscate în ziduri, năpădite de boscheţi şi bălării, vechile aşezări abia mai respiră, clipind dintr-un ochi de fereastră la care atârnă înnegrită de vreme o scamă de perdea. Nu mai au mult până să se prăbuşească, doborând în praf şi norocul şi viaţa care a pulsat aici altădată.

Sediul primăriei, în renovare şi modernizare

Timp de ceva vreme, Primăria şi Consiliul Local din Cavadineşti vor funcţiona chiar la marginea satului, în incinta fostului cămin de bătrâni, întrucât sediul primăriei a intrat într-un program de renovare. "Clădirea era foarte veche şi nu a mai fost renovată. Se impuneau asemenea lucrări, oricât de săraci am fi. Aveam nevoie de toalete în interior, de o centrală nouă, dar şi de igienizarea şi consolidarea clădirii", spune primăriţa Dănuţa Bourceanu. Lucrările sunt finanţate din fonduri proprii, în cea mai mare parte, dar şi de la Consiliul Judeţului. "Nu ne grăbim, vrem să se facă un lucru de calitate. Noi avem unde funcţiona, având în vedere că acest cămin de bătrâni nu mai avea activitate, întrucât nu mai vrea nimeni să-şi părăsească gospodăria şi să vină aici", mai spune primăriţa.

Maţa Rădeanu, un rai neexploatat

Sunt 200 de hectare de baltă la Vădeni, într-un peisaj sălbatic, de capăt de lume, numai bun pentru cei care-şi doresc o ruptură din cotidian. În prezent, lacul aparţine Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor. "Din când în când, mai vine câte cineva, mai pune o undiţă. Dar e departe şi condiţii de cazare nu-s. Doar două-trei camere. Altceva ar fi dacă cineva ar face un proiect şi zona ar fi modernizată. E foarte frumos aici, potenţial turistic există. Dar nu şi interes", spune Dănuţa Bourceanu.

Comună rămasă fără bancomat

Comuna Cavadineşti avea un bancomat la Primărie, iar o parte dintre săteni au acceptat să primească pensiile pe card. De când sediul instituţiei a intrat în renovare, "bancomatul a fost ridicat, iar cei de la bancă nu au vrut să-l monteze în altă parte, din motive de siguranţă. Cei care au pensia pe card o pot scoate de la CEC-ul care e deschis o zi pe săptămână. Dacă nu pot ajunge atunci, trebuie fie să aştepte, fie să meargă 15 km până la Bereşti", spune primăriţa.

Crăciun fără guiţatul porcilor

Anul acesta, Crăciunul se prevede a fi unul destul de trist pentru locuitorii comunei, din cauza focarelor de pestă porcină descoperite aici. "Oamenii au rămas fără  porci. Nu pentru că ar fi fost prea multe focare descoperite, ci pentru că s-au grăbit să-i sacrifice. Cum au aflat de situaţia de la Suceveni, localnicii au început să taie, de frică să nu se îmbolnăvească şi ai lor, de frică să nu le fie luaţi şi eutanasiaţi, în caz că se îmbolnăvesc. De Crăciun, vor avea porci cei care-şi permit să cumpere, adică foarte puţini", spune Dănuţa Bourceanu.

CITEȘTE ȘI: Oamenii din Suceveni au tăiat Ignatul din calendar

Citit 9132 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 19:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.