Pechea, o comună greu încercată de calamităţi (REPORTAJ)
Foto: Elena Govaert

Pechea, o comună greu încercată de calamităţi (REPORTAJ)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

3.500 de gospodării stau rânduite de-a lungul şi de-a latul unei localităţi a cărei denumire aproape că reprezintă o deriziune pentru cetăţenii atât de mult încercaţi de inundaţii. “Apă bună” sau Pechea a devenit o dihotomie care îi urmăreşte zilnic, pentru că acest element, indispensabil vieţii, poate fi, în aceeaşi măsură, nimicitor.

De-a lungul timpului, oamenii din Pechea au fost nevoiţi să privească neputincioşi cum viitura le distruge tot, case, bunuri, destine şi, deşi decolmatarea pârâului Suhurlui s-a făcut de câteva ori, părerea primarului comunei, Mihai Măncilă, este că acest demers nu este suficient.

“Decolmatarea pârâului Suhurlui s-a mai făcut de două ori, dar, din punctul meu de vedere, decolmatarea nu este suficientă. Atâta timp cât nu se va face un dig de acumulare în câmp pentru apă, inundaţii vor mai fi la Pechea”, şi-a exprimat îngrijorarea edilul.

Incendiile, o altă încercare pentru oamenii din Pechea

În 2011, mai multe case din apropierea şcolii numărul 1 din Pechea au fost cuprinse de flăcări, ameninţând să cuprindă şi şcoala. În noiembrie 2017, un copil de trei ani a suferit arsuri la nivelul căilor respiratorii în timpul unui incendiu care a izbucnit din cauza coşului de fum defect. Poate că cea mai mare pagubă lăsată de această forţă de nestăvilit a focului a fost cea rezultată în urma unui incendiu de vegetaţie care s-a extins la stâna din Lupele în martie 2019, în care au murit 180 de oi.

Dacă, în cazul inundaţiilor care au luat deseori cu asalt gospodăriile din Pechea, vina oamenilor este nulă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre izbucnirea incendiilor, unde neglijenţa cântăreşte greu. Însă, în ambele cazuri, intervenţia autorităţilor în aceste situaţii de criză determină gradul de încredere socială al cetăţenilor faţă de instituţii.

În Pechea, vulnerabilitatea în cazul incendiilor este direct proporţională cu vulnerabilitatea autorităţilor.

“Avem un centru de pompieri în comună, care deserveşte mai multe comune, dar, din punctul meu de vedere, este prea puţin. O singură maşină de pompieri şi chiar puteţi să vă legaţi un pic de chestia asta pentru că nu cred că-i deranjează. Am avut un incendiu, acum recent, în care au ars patru gospodării. A trebuit să vină două maşini de pompieri de la Galaţi, una de la Schela şi una din comună. Maşina din dotare este veche şi am făcut o solicitare poate o schimbă, pentru că este foarte veche şi din punctul meu de vedere nu mai este de actualitate”, ne-a mărturisit edilul.

Colectarea gunoiului menajer, o săptâmăna da, una ba

O altă mare provocare pentru pecheni este gunoiul rezultat din gospodării, cea mai gravă problemă din comună fiind sistemul de salubritate, conform spuselor primarului.

“Pot să zic că cea mai gravă problemă în comuna Pechea este sistemul de salubritate. Este şi problema numărul unu, care mă face să nu mai candidez”.

Maşina de colectare a gunoiului trece pe la porţile pechenilor o dată la două săptămâni, în rest, fiecare se descurcă cum poate, aruncându-l, de multe ori, în fundul grădinii.

“Gunoiul este ridicat o dată la două săptămâni. Îl ducem la Vaslui. Ne costă foarte mult. Într-adevăr, este o problemă foarte gravă în tot judeţul. Gospodării mai multe, gunoi mai mult. Fiind o procedură prin achiziţie directă, noi achiziţia directă nu putem să o facem mai mare de 30.000 de euro. În această achiziţie directă, trebuie să împărţim cursele pe tot parcursul anului şi având problema asta, dacă vrem să facem o achiziţie la care să participe cineva la licitaţie, nu vine nimeni, pentru că nu sunt gropi de gunoi în judeţul Galaţi. Degeaba facem noi o procedură de achiziţie, nu vine nimeni la achiziţie, pentru că nu are siguranţa unde va duce gunoiul. Dacă, spre exemplu, eu în caietul de sarcini o să cer să facă un contract pe trei ani de zile, nu poate să-mi garanteze nimeni că anul viitor are unde să ducă gunoiul. Într-adevăr, este problema numărul unu, din punctul meu de vedere”, ne-a mărturisit primarul.

Investiţiile în sistemul de învăţământ, o prioritate

În comuna Pechea există trei grădiniţe, patru şcoli generale şi un liceu, în care se investeşte în permanenţă. “De fiecare dată am dat prioritate învăţământului, chiar şi Consiliul Local a fost de acord cu alocare de fonduri pentru învăţământ”, ne-a declarat primarul.

În toate unităţile de învăţământ au fost montate centrale, menite să le asigure atât elevilor, cât şi cadrelor didactice, confortul necesar pentru desfăşurarea orele de curs, pe timpul iernii. În ceea ce priveşte dotările, singura problemă existentă se află la Liceul Tehnologic “Costache Conachi ”, unde toaletele se află încă în exterior. Dar, instituţia beneficiază, totuşi, de o sală de sport prevăzută cu toalete şi vestiare.

Tot la liceu, conducerea a încheiat un contract cu o firmă de securitate, care să asigure paza, iar, directoarea, Viorica Ştefu, ne-a mărturisit, că a observat că această decizie a adus schimbări şi în ceea ce priveşte comportamentul elevilor.

“Avem mici probleme comportamentale, dar sunt în descreştere, pentru că anul trecut am încheiat un contract cu o firmă de securitate şi am de gând să-l reînnoiesc, pentru că am văzut rezultate.”

Rezultate bune la învăţătură

Peste 50 la sută dintre elevii absolvenţi ai liceului din Pechea urmează studii superioare, procent care reprezintă o mândrie pentru directoarea Viorica Ştefu. De asemenea, aceasta ne-a mărturisit că liceul se bucură şi de elevi olimpici, chiar şi la faza naţională. “Avem elevi care au obţinut premii la olimpiade şi concursuri şcolare, atât la faza judeţeană, cât şi la faza naţională”.

Se doreşte un târg de animale

20 de kilometri de străzi au văzut asfaltul în comuna Pechea, urmând să fie asfaltaţi alţi 16 kilometri, conform declaraţiilor primarului, un proiect fiind deja în derulare. De asemenea, la momentul sosirii noastre se lucra intens la realizarea unui canal de colectare Valea Imbrului-Valea Grajdurilor, în vederea protecţiei împotriva inundaţiilor. De o importanţă deosebită pentru comunitate este şi piaţa agroalimentară, care oferă condiţii igienico-sanitare la standarde înalte. Dorinţa edilului este ca pe lângă această piaţă, să amenajeze şi un târg de animale, care să ofere multiple posibilităţi pentru comercializarea animalelor vii, în scopul dezvoltării economice.

Există şi alte lucruri pe care edilul şi le doreşte pentru cetăţenii săi, dar care se izbesc deseori de lipsa fondurilor sau de indisponibilitatea forţei de muncă în construcţii.

“Avem un proiect pentru un pod, de o trecere pe strada Plugului cu Plopului, dar a fost scos deja de două ori în procedură de achiziţie şi nu a participat nimeni, pentru că ducem lipsă de constructori”, a declarat Mihai Măncilă.

Lucian Bute, un pechean celebru

Cel mai cunoscut personaj al comunei este, cu siguranţă, Lucian Bute. Născut la data de 28 februarie 1980, a început să boxeze la vârsta de 14 ani, sub îndrumarea lui Felix Păun. În anul 1999 a luat bronzul la Mondiale, ca amator, şi a trecut la profesionişti la 23 de ani. În anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian Interbox. În prezent, locuieşte în oraşul Montreal, împreună cu soţia şi cei doi copii, dobândind şi cetăţenia canadiană în 2012. Are în palmares 30 de victorii din 32 de meciuri, dintre care 24 prin KO, fiind antrenat de Stéphan Larouche.

CITEȘTE ȘI: Familii de pecheni, încă fără curent electric

Citit 11587 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.