Toalete ca la oraş, în şcolile şi grădiniţele din Poiana (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Toalete ca la oraş, în şcolile şi grădiniţele din Poiana (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dacă ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ar fi venit în vizită inopinată în comuna Poiana, aflată la marginea judeţului Galaţi, ar fi descoperit că şcolile şi grădiniţele au toalete interioare moderne, care concurează cu cele de la oraş. Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din satul Poiana, realizate cu finanţare de la Guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, reprezintă una dintre investiţiile de succes din acest mandat.

De nerecunoscut, aşa ni s-a părut, zilele trecute, Şcoala Gimnazială Nr. 1 din satul Poiana, pe care am mai vizitat-o în decembrie 2017. Scriam, la acea vreme, că elevii erau nevoiţi să meargă la toaleta din fundul curţii, iar din cauza problemelor de alimentare cu apă, cu care se confrunta întreaga comună, şcoala era nevoită să-şi facă săptămânal provizii în bazinul din curte. Anunţam, atunci, că graţie finanţării guvernamentale (PNDL 2) câştigate de primarul comunei, Ciprian Tudor, şcoala va fi reabilitată, modernizată, extinsă şi dotată. Că va avea grup sanitar interior, centrală proprie şi termoizolaţie. Acum toate acestea au devenit realitate.

Efort susţinut

Şcoala Nr. 1 din Poiana a fost inaugurată la deschiderea noului an şcolar, în prezenţa inspectorului general şcolar, Mioara Enache. În spatele investiţiei stă un efort susţinut. Licitaţia a fost câştigată pe criteriul „cel mai bun raport calitate-preţ” de asocierea SC Davide Construct SRL - SC Rovis Lider SRL. „Este meritul domnului primar că lucrarea s-a finalizat cu succes. Fără sprijinul dumnealui nu am fi reuşit”, spune directoarea şcolii, Veronica Oancă, iar primarul recunoaşte că nu i-a slăbit deloc pe constructori.

Ce s-a realizat

„Corpul existent al şcolii a fost reabilitat, a fost consolidată structura de rezistenţă, a fost schimbat acoperişul, s-a extins clădirea cu grupurile sanitare, un spaţiu pentru centrala termică şi un spaţiu pentru lapte-corn. Avem mobilier nou, de tip modular, iar consumul de lemne este rezonabil faţă de vechiul sistem cu sobe”, ne-a explicat directoarea.

Elevi buni, dar tot mai puţini

„În comuna Poiana, toţi copiii au toalete interioare, atât la şcoală, cât şi la grădiniţe”, a ţinut să ne spună primarul şi să ne şi arate grupurile sanitare ale celorlalte instituţii de învăţământ. Din păcate, numărul copiilor se împuţinează şi au rămas mai puţine structuri de învăţământ, pe una fiind pus lacătul.

În schimb, elevii sunt buni, vin la şcoală, iar cadrele didactice se mândresc cu ei şi îşi doresc să le fie modele. „Copiii sunt încurajaţi să participe la cât mai multe concursuri şi activităţi, iar rezultatele ne bucură. De exemplu, un elev de clasa a VIII-a a câştigat locul I la un concurs de poezie pe judeţ. La clasa a VII-a, un elev a luat locul I la un concurs de şah, sportul minţii", ne-a spus directoarea Veronica Oancă.

"Am venit aici să dau un start bun"

„Îmi place să cred că nu eu am ales să vin la Poiana, ci Şcoala din Poiana m-a ales pe mine. Eu am venit aici să dau un start bun. În aceşti trei ani, am făcut front comun şcoală, comunitate, Consiliul Local şi Primăria, astfel încât copiii să vină cu drag la şcoală”, ne-a mărturisit directoarea şcolii din Poiana, Veronica Oancă. Profesoară de franceză, a venit la conducerea şcolii din Poiana de la Liceul "Elena Caragiani" din Tecuci, unde încă mai predă câteva ore. 

Navetă decontată pentru cadrele didactice 

Din cele 20 de cadre didactice ale Şcolii din Poiana, 15 fac naveta de la Tecuci, iar printre acestea se numără şi directoarea Veronica Oancă. Profesorii se bucură de faptul că li se decontează naveta, iar primarul comunei, Ciprian Tudor, reuşeşte să facă acest lucru făcând economii la bugetul local, care nu e deloc unul generos. "Unii cetăţeni îmi reproşează că am modernizat iluminatul public, dar fac economie de la 2 noaptea la 5 dimineaţa. Eu cred că hoţul fură şi cu lumină, şi fără, dar economia pe care o fac astfel reprezintă banii cu care decontez naveta cadrelor didactice", spune primarul. Ciprian Tudor a învăţat şi el la Şcoala din Poiana, unde învaţă acum fiul său, iar soţia lui este profesoară de limba română la Liceul Nr. 1 din Tecuci şi la Şcoala din Buciumeni.

Prin implicarea Primăriei şi a Fundaţiei "Bunul Samaritean", toţi elevii din Poiana au simţit bucuria cadourilor primite de sărbători. În plus, alocaţiile complementare de care beneficiază mulţi dintre ei reprezintă o motivaţie în plus să fie prezenţi la ore.

Citit 7591 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 19:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.