Apa, iluminatul, drumurile și utilajele, prioritățile comunelor gălăţene

Apa, iluminatul, drumurile și utilajele, prioritățile comunelor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în ultimele 45-50 de zile, UAT-urile comunale din județul Galați au deschis o serie de proceduri de achiziție, ce-i drept nu foarte numeroase, având în vedere contextul epidemiei de coronavirus.

Pe lângă două terenuri de sport avute în vedere de autoritățile publice locale din Independența și Smulți, undeva la valoarea de jumătate de milion de lei fiecare, am descoperit și alte preocupări edilitare ale comunelor gălățene.

Astfel, lăsând la o parte proiectul de mari dimensiuni al UAT Schela, prezentat deja în paginile cotidianului nostru, lucrări în materia îmbunătățirii accesului la apă curentă mai există la Oancea și la Nămoloasa. UAT-ul de pe malul drept al Prutului intenționează proiectarea și execuția unor lucrări de extindere front captare apă-rețea aducțiune apă în localitate, proiect lansat în sistemul de achiziții publice la o valoare de puțin peste 488.000 de lei. Contractul de finanțare este încheiat cu AFIR, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), derulat cu fonduri europene, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor de către cei interesați este 4 mai. La Nămoloasa, intenția este de executare a unei stații de tratare apă brută. Sursa de finanțare o reprezintă în acest caz fondurile bugetare, iar valoarea totală estimată de autoritatea contractantă este de 266.450 de lei. Ofertele se mai pot depune în SEAP doar până vineri, 24 aprilie.

O comună de mari dimensiuni, cum este Iveștiul, se preocupă în această perioadă de achiziția unor utilaje pentru serviciul de gospodărire locală, mai exact, așa cum se precizează în anunțul de achiziție, de utilaje de ridicare, manipulare, încărcare sau descărcare. Și mai specific, ar fi vorba de un încărcător multifuncțional cu braț telescopic, la o valoare estimată de circa 650.000 de lei. Proiectul se derulează prin PNDR, cu dată-limită pentru depunerea ofertelor 25 mai 2020. Criteriul de atribuire, în acest caz, va fi "prețul cel mai scăzut".

La Frumușița, iluminatul public ține "prima pagină" ca prioritate de achiziții publice. Proiectarea și execuția investiției de reabilitare, modernizare și extindere a sistemului de iluminat public din comună are o estimare de aproximativ 500.000 de lei, fonduri bugetare. Ofertele, dintre care cea câștigătoare va fi desemnată în baza criteriului "prețul cel mai scăzut", se pot transmite în SEAP până la sfârșitul lunii aprilie.

În fine, UAT Bălășești, afectată în aceste zile de o procedură de executare silită, intenționează o modernizare a rețelei de drumuri de interes local în satul component Ciureștii-Noi. Mai concret, proiectul (cu finanțare europeană prin PNDR) prevede modernizarea a două drumuri sătești, cu o lungime totală de 740 de metri, ce asigură legătura locuitorilor satului cu drumul județean DJ 251B, valoarea estimată a acestuia fiind puțin peste 475.000 de lei, exclusiv TVA. Termenul-limită pentru ofertare este 8 mai 2020, atunci când va avea loc și deschiderea în SEAP.

Noi viramente în conturile UAT-urilor din Galați

La rectificarea bugetară de săptămâna trecută, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a primit suma de un miliard de lei pentru a finanța în continuare lucrările derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Astfel, în prima jumătate a lunii aprilie, șase unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Galați, care au depus solicitări pentru decontarea lucrărilor executate pentru obiectivele de investiții finanțate prin cele două etape ale PNDL, au primit suma de peste 1,8 milioane de lei. Din acest total, "grosul" a revenit UAT Barcea, cu alocări de aproape 816 milioane de lei. Celelalte viramente efectuate au fost, în ordinea descrescătoare a valorii acestora, către UAT-urile Cerțești, Umbrărești, Costache Negri, Vânători și Corod.

Lucrări de decolmatare la Matca și Umbrărești

Personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați execută lucrări de decolmatare și reprofilare în beneficiul cetățenilor din localitățile gălățene Umbrărești și Matca. La Umbrărești se derulează lucrarea de "Reamenajare a albiei râului Bârlad, mal stâng, pe o lungime de 400 ml" (300 ml decolmatare și 100 ml consolidare cu piatră). "Ca urmare a viiturilor din ultimii ani, malul râului Bârlad a fost erodat. Exista posibilitatea de a pune în pericol stabilitatea digului de apărare, de aceea este necesară refacerea liniei de apărare în vederea stopării fenomenului de eroziune", explică instituția, într-un comunicat de presă. De asemenea, la Matca se execută lucrări pentru "Asigurarea capacității de transport a albiei minore a râului Corozel", pe o lungime de 3,65 km. Aceste lucrări asigură continuitatea obiectivului, finalizat recent, "Asigurarea capacității de transport a albiei minore pe râul Corozel" din localitatea Corod, pe o lungime de 2 km. Scopul acestor lucrări de decolmatare şi reprofilare a albiei este de a reduce riscul de inundabilitate și de a crește gradul de apărare împotriva inundațiilor.

Peste 900 de acte de reglementare

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au emis 944 de acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, de la începutul anului 2019 până în prezent, informează un comunicat al instituției. La nivelul Sistemelor de Gospodărire a Apelor din subordine, respectiv cele din Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, s-au emis anul trecut 249 de avize, 308 autorizații și 83 de consultanțe tehnice. De la începutul anului 2020, cele patru SGA-uri au emis 38 de avize, 60 de autorizații și 35 de consultanțe tehnice. De asemenea, se află în procedură 23 de avize și 80 de autorizații.

Citit 7803 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Aprilie 2020 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.