Racordarea completă la gaze, din Șendreni, amânată din nou

Racordarea completă la gaze, din Șendreni, amânată din nou
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Într-una dintre comunele limitrofe municipiului Galați, devenită practic un alt cartier al orașului fiindcă foarte mulți gălățeni au ales să își facă sau să își cumpere case și să se mute aici, alimentarea cu gaze naturale este încă un obiectiv numit dorință, fiindcă, dintr-o eroare a unui funcționar din primăria localității, proiectul inițial nu a cuprins toate străzile. 

România are o tradiție în exploatarea gazelor naturale, fiind considerată o țară bogată în astfel de resurse. Conform Transgaz SA, în România, gazul metan a fost descoperit în anul 1909, în zona Sărmăşel, judeţul Mureş. O activitate organizată în industria gazelor naturale a debutat la începutul secolului 20, când, pe baza primelor descoperiri, rezervele comerciale au fost puse în producţie şi, astfel, s-au efectuat livrări comerciale de gaze în scopuri casnice şi industriale (pentru iluminat, încălzit şi producerea de metanol, carbonat de sodiu şi negru de fum). Mai concret, în 1917, Turda devenea primul oraş din Europa iluminat cu gaz natural, iar, în perioada 1917 – 1925, au fost alimentate cu gaz metan primele oraşe din Transilvania: Turda, Târnăveni şi Mediaş.

Dincoace de munți, după un secol, problema nu este rezolvată nici măcar în comune limitrofe ale municipiului Galați. La Șendreni, situația a luat o turnură destul de încâlcită, în condițiile în care lucrurile păreau rezolvate încă din februarie 2020 (https://www.viata-libera.ro/satul/141630-contract-de-7,6-milioane-de-lei-pentru-gaze-in-sendreni).

Între timp, primarul de atunci, Paul Cristea (PNL), actual subprefect - după ce a pierdut alegerile anul trecut - a participat la ultima ședință de consiliu local (CL) din comună, explicând că proiectul inițial de alimentare cu gaze nu a cuprins toate străzile din satul Șendreni. ”Fenomenul” s-ar fi produs urmare unei erori comise de un funcționar din primărie. Ulterior, printr-o altă hotărâre de CL, extinderea a fost declarată ca fiind prioritară. 

”Nimeni nu își permite să nu voteze așa ceva”, spune consilierul local Gheorghe Ștefanache (USR PLUS), într-o recentă convorbire telefonică. Totuși, el atrage atenția asupra faptului că ”s-a avut de ales între revenirea la proiectul inițial, cu agreere de la Distrigaz, licitat și adjudecat, dar pentru care nu există niciun aviz și niciun acord pentru obținerea autorizației de începere a lucrărilor și proiectul extins pentru care există 12 din cele 14 avize necesare, dar care nu are acordul Distrigaz”, conform informărilor periodice pe care le face pe pagina sa de Facebook. Cert este că data de 1 mai 2021, anunțată ”cu surle și trâmbițe”, potrivit aceleiași surse, ca fiind momentul t0 al începerii lucrărilor, a fost ratată, deși problema finanțării acestora nu se pune. UAT Șendreni ar trebui să aloce șapte milioane de lei, în contextul în care ultimul excedent bugetar de 5,7 milioane lei poate merge către această investiție, iar contribuția Distrigaz este de doar 8-9 la sută.

La rândul său, Zamfira Burlacu (PSD) are o abordare diferită. ”Prefer să tac și să fac. Suport toate acuzele, dar trebuie să gândesc pozitiv”, a precizat noul edil-șef din Șendreni, menționând că extinderea proiectului are în vedere doar o singură stradă, dar din centrul comunei. Totodată, noua primăriță nu este convinsă că, urmare acestei extinderi, ar trebui organizată o nouă procedură de achiziții publice, în discuție fiind depășirea valorii inițiale a proiectelor și lucrărilor cu încă 15 la sută. Între timp, se așteaptă un rezultat de la Distrigaz, termenul pentru primirea răspunsului fiind estimat la două-trei săptămâni. ”După 30 și ceva de ani de administrație publică, nu renunț. Trebuie să mergem mai departe pentru că avem 12 din cele 14 avize obținute”, ne-a precizat aceeași Zamfira Burlacu.

În concluzie, conform Distrigaz Sud, procesul de extindere a rețelei de gaze naturale presupune parcurgerea mai multor etape. ”În prezent, Distrigaz Sud Rețele are în curs de analiză documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire aferentă proiectului de înființare a sistemului de distribuție de gaze naturale în localitatea Șendreni, din județul Galați. După obținerea autorizației de construire, proiectantul lucrării va transmite spre aprobare proiectul tehnic în baza căruia se poate realiza execuția lucrării”, a răspuns, fără a intra în detalii, compania distribuitoare de gaze, la o recentă solicitare a cotidianului nostru.

Citit 15420 ori Ultima modificare Marți, 20 Iulie 2021 00:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.