Este nevoie de puțin mai multă empatie față de bătrânii noștri

Este nevoie de puțin mai multă empatie față de bătrânii noștri
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În urmă cu 140 de ani, la Tecuci lua ființă Societatea Filantropică a Funcţionarilor Publici, iar, zece ani mai târziu, Societatea Filantropică "Regina Elisabeta" a Comercianţilor şi Meseriaşilor. Ulterior, în 1937 a avut loc prima fuziune a principalelor societăţi filantropice tecucene, demers ce avea să conducă la întemeierea AARD - CAR "Unirea" Tecuci, entitate existentă și în prezent, unul dintre scopurile acesteia fiind ajutorarea reciprocă în caz de deces. De menționat este și faptul că asociația a reușit să supraviețuiască și în vremea regimului comunist.

"Este o formă de asigurare foarte veche, iar cotizațiile, de obicei modice, la nivelul a circa 200 de lei pe an, se concretizează, ulterior, în acordarea unui ajutor complet de deces", ne-a explicat președintele Asociației "Unirea", Cătălin Dodu, modul în care funcționează această formă de sprijin. "Numai anul trecut, am acordat 3.954 de astfel de ajutoare celor greu încercați, în condițiile în care, în pandemie și, mai ales în lunile octombrie-noiembrie, am achitat pe loc aceste ajutoare de deces unor persoane care au pierdut, din nefericire, şi mai mulți membri ai familiei. Până și casele de pensii au anumite întârzieri la decontare, ceea ce la noi nu se întâmplă", a adăugat președintele CAR "Unirea" Tecuci.

La această dată, asociația are un număr de 75.000 de membri. Printre aceștia, se numără și Frăsina Dănăilă, care cotizează la această modalitate de sprijin de peste 45 de ani. Nonagenara ne-a contactat telefonic la sediul redacției, precizând că a început să contribuie încă din anul 1975, după decesul soțului, lucru confirmat de reprezentanții asociației. După aproape jumătate de secol, timp în care și-a achitat conștiincios tranșele anuale, femeia ar dori să se retragă, acum cât mai este în viață, pentru a beneficia de banii cu care a contribuit.

Lucrurile nu funcționează, însă, așa. "Desigur, doamna se poate opri din plăți și ajutorul de deces va fi achitat timp de încă trei ani de la sistarea virării contribuției, dar banii nu pot fi acordați mai înainte, pentru că așa funcționează această formă de sprijin și așa este tradiția de peste 140 de ani", ne-a mai spus același Cătălin Dodu.

Este mai mult decât limpede că, în urma încheierii contractului, cei care optează pentru această formă de ajutor își asumă toate condițiile înscrise în act. Totuși, în opinia noastră, o formă de flexibilizare a termenilor ar fi o dovadă în plus de empatie față de cei aflați pe ultimii metri ai vieții. Mai presus de contracte, alte înscrisuri, semnături și tradiții, este modul în care ne raportăm, în situații excepționale, la semenii noștri.

"Din câte cunoaştem, filantropul este persoana dispusă să iubească oamenii, să contribuie la ameliorarea stării materiale şi morale a acestora. Întotdeauna, el probează a avea o conduită dezinteresată, necăutând a urmări obţinerea vreunui profit". Nu am făcut altceva decât să cităm din primele rânduri ale monografiei asociației tecucene CAR "Unirea".

Citit 2633 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2022 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.