Soluții pentru păstrarea tinerilor în comună, la Slobozia Conachi
Foto: Marian Calestru

Soluții pentru păstrarea tinerilor în comună, la Slobozia Conachi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La 27 de kilometri de Galați, când intri în Primăria din Slobozia Conachi, primul pe stânga e chiar biroul primarului. "Așa m-am gândit eu că ar trebui să fie, pentru că oamenii vin cu probleme și mai bine să mă vadă pe mine primul", spune Emil Dragomir, edilul-șef al comunei, aflat la al doilea mandat, după alegerile din septembrie 2020.

În această perioadă, în localitate se desfășoară ample lucrări de cadastru, cu unele nemulțumiri inerente. "Extravilanul este finalizat, acum se lucrează în intravilan, iar adeverințele care ajung la APIA vor trebui să fie foarte exacte", ne-a precizat același edil-șef din Slobozia Conachi.

Altfel, lucrările de canalizare sunt în plină derulare, poate într-un ritm ușor mai lent decât cel dorit de administrația comunală, iar Emil Dragomir trece la capitolul realizări două perechi de centre sociale și de dispensare umane, primele cu fonduri proprii, iar cele din urmă cu bani din etapa a doua a PNDL. "Centrele sociale sunt destinate persoanelor vârstnice, a contribuit și arhiepiscopia, fiind vorba de valori de circa 5-600.000 de lei fiecare, iar dispensarele vor fi date în folosință în maximum două-trei săptămâni. Este vorba despre o investiție în valoare totală de 1,5 milioane de lei", ne-a precizat Emil Dragomir.

Însă cea mai importantă investiție din comună o reprezintă, fără doar și poate, construirea a două blocuri de locuințe, cu fonduri ale Agenției Naționale de Locuințe. Este vorba despre 20 de apartamente noi, ce ar urma să fie recepționate în cursul lunii viitoare, proiectul fiind evaluat la 4,7 milioane de lei. "În plus, am identificat 51 de loturi de casă, de câte 750 de metri pătrați, pe care le vom pune la dispoziția tinerilor din comună. Vom face contracte de închiriere cu o valoare modică, de 100 de lei pe an, pentru o perioadă de zece ani, dar cu obligația ca în termen de doi ani să înceapă lucrările la locuință. Dacă nu încep, li se anulează repartiția", a descris Emil Dragomir o strategie de păstrare a forței de muncă în comunitatea locală. De altfel, conform aceleiași surse, în prezent, Slobozia Conachi nu se confruntă cu fenomenul de depopulare, mai mulți gălățeni fiind mutați în comună cu domiciliul stabil. Conform ultimelor date oficiale, cele din 2011, în comună sunt peste 4.000 de locuitori.

Probleme determinate de inundații, distrugeri și... șoricei

Conform primarului Emil Dragomir, în comună sunt 86 de case noi, cumpărate sau construite de la zero, însă problema inundațiilor rămâne de actualitate. "S-a făcut, după mai bine de 50 de ani, decolmatarea pârâului Suhu și a versanților, dar ne-am confruntat cu cinci inundații mari și este nevoie, în continuare, de intervenții. Din păcate, în zona Valea Rea, au existat două mici baraje, dar acum, în lipsa lor, apa nu mai are cum să se oprească", ne-a explicat primarul din Slobozia Conachi.

Deranjul nu este cauzat, din păcate, doar de forțele dezlănțuite ale naturii. "Am făcut un părculeț aici în centru, dar oamenii l-au cam devastat. La fel, am avut în intenție să facem un muzeu cu specific local, într-o școală veche de peste 100 de ani. Am renovat-o, dar au intrat, au spart și au furat și camerele de supraveghere. E păcat, pentru că în zonă sunt două terenuri de sport noi, un loc de joacă pentru cei mici și nu meritau o așa soartă", ne-a mai spus Emil Dragomir.

Chiar și așa, planul de modernizare al administrației locale continuă cu alte două proiecte pentru comunitate. Este vorba despre asfaltarea a circa 10 kilometri de drum comunal, valoarea proiectului depus pe Programul "Anghel Saligny" fiind, conform ultimelor actualizări ale costurilor cu materialele, de aproape 18,9 milioane de lei. În plus, în asociere cu Cuza Vodă, se dorește înființarea unei rețele de gaze. "Inițial, era și comuna Piscu în asociere, dar acolo este o arie protejată, cu șoricei și păsări, nu a existat aprobare de la Agenția de Mediu și a trebuit să ajungem la această variantă pe care o trecem chiar astăzi (miercuri, 13, aprilie - n.r.) prin Consiliul Local", a adăugat Emil Dragomir.

Dinamică a forței de muncă

"Am găsit 467 de persoane beneficiare de ajutor social la preluarea primului mandat. Acum mai sunt doar 23", ne-a spus primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir. Venit din mediul privat, edilul-șef spune că a contribuit personal la angajarea a circa 200 de oameni în diverse firme din Galați, iar acestora li se adaugă cei care lucrează la Petrom. În comună există și importante exploatații agricole automatizate, ce lucrează suprafețe de peste 1.700 de hectare, iar circa 70 din cele 400 de hectare arendate de primărie au revenit crescătorilor de ovine. Nu în ultimul rând, există locuri de muncă în depozite și la firme de construcții.

"Listă scurtă" de priorități

Un proiect de un milion de lei pentru iluminat cu LED-uri, depus la Agenția de Mediu, a trebuit refăcut în Slobozia Conachi. "Nu am semnat finanțarea inițială, pentru că Guvernul a fost în sfârșit de acord să putem moderniza iluminatul public și pe drumurile județene din interiorul localității. Nu era o aberație?", se întreabă Emil Dragomir. Chiar și în aceste condiții, există destule zone ce beneficiază de această facilitate comunitară de bază.

Pe "lista scurtă" de investiții de la Slobozia Conachi figurează un stadion cu 500 de locuri, finanțarea urmând a fi asigurată prin CNI. "Am avut echipă de fotbal în Liga a IV-a, dar, odată cu pandemia, ne-am rezumat la juniori", spune primarul din Slobozia Conachi.

O altă finanțare este destinată refacerii Căminului Cultural din Izvoarele, cu o vechime de 103 ani.

Revenind la combaterea inundațiilor, există și un proiect de betonare în zona pârâului Breana, pe o lungime de 250 de metri, valoarea inițială fiind de circa 200.000 de lei. "Ne arde la stomac factura de la gunoi, dar deocamdată nu avem ce face. Lunar plătim 25.000 de lei și cu banii ăștia am fi putut face kilometri buni de trotuare în comună", a mai spus Emil Dragomir.

 

 

Citit 3996 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Aprilie 2022 00:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.