Tecuciul nu mai are bani nici pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap

Tecuciul nu mai are bani nici pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Unde pot duce luptele politice. Revoltător


În Tecuci, au apărut primele efecte concrete ale lipsei bugetului municipal. Astfel, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora au încasat doar jumătate din indemnizațiile cuvenite, la fel și salariații din primărie, din instituțiile de cultură sau cei de la Poliția Locală.

În plus, începând cu data de 15 iunie, firma de salubritate din oraș nu mai ridică gunoiul.

"Luna viitoare nu vor mai fi bani nici măcar pentru 50%. De asfaltări, investiții, dezvoltare nici nu se mai pune problema. Concluziile le trageți dumneavoastră", a scris primarul Lucian Costin, pe pagina sa de Facebook.

Între timp, de pe mailul redacției, înțelegem mai bine tragedia prin care trec unii oameni. Concret, D.G. din Tecuci are un copil încadrat în grad de handicap grav, conform autorităților. Omul a găsit de cuviință să opteze pentru indemnizația acordată direct de către stat prin intermediul municipalității, devenind, totodată, însoțitor al acestuia. Cu indemnizația înjumătățită, din lipsa bugetului, omul se întreabă firesc: "Luna aceasta să-i dau copilului să mănânce doar jumătate de lună sau doar jumătate de porție? Dar luna viitoare, ce se va întâmpla, că noi nu avem nici o informație? Menționez faptul că norma lui de hrană lunară este de 316 lei, iar o singură cutie de lapte formulă specială costă aproximativ 90 de lei și ajunge patru zile". Aceasta e România reală, cu oameni obișnuiți și problemele lor de zi cu zi.

Contactat telefonic, primarul tecucean ne-a explicat că, într-adevăr, 90 la sută din aceste indemnizații sunt achitate din cotele defalcate transferate de la nivel central, iar primăria asigură doar restul. "Dacă în 45 de zile nu se aprobă bugetul, are loc sistarea acestor alocări. Pe cale de consecință, am achitat timp de trei luni aceste drepturi din bugetul propriu, dar nu mai avem de unde și situația este din ce în ce mai dificilă", ne-a transmis, telefonic, Lucian Costin.

Într-o recentă emisiune radio, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, devenit, mai nou, adversarul politic nr. 1 al liberalilor gălățeni, a oferit o soluție pentru deblocarea situației bugetare a Tecuciului, și anume consultarea locuitorilor, prin referendum, cu privire la oportunitatea menținerii în bugetul local a împrumutului bancar contractat în vremea fostei administrații. Din punctul nostru de vedere, este greu de spus cât de fezabilă este această variantă și în cât timp ar putea fi pusă în aplicare. Un lucru este însă cert: orice este de preferat, în condițiile în care orgoliile politice ajung să îi afecteze pe cei mai năpăstuiți dintre noi.

Citit 10454 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2022 11:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.