Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii
 • Lipsa locurilor de muncă din satele gălăţene determină familiile să se împrăştie prin toată Europa * Vârstnicii văd cu tristeţe cum copiii le pleacă în străinătate, la muncă, şi nu prea mai au motive să se restabilească în ţară în viitorul apropiat

Cine s-a născut la sat şi vrea o viaţă mai bună nu are, cel mai adesea, altă soluţie decât să plece la muncă în străinătate. Acasă rămân vârstnicii care s-au obişnuit cu traiul sărăcăcios şi care îşi duc zilele gândindu-se la copiii pe care ar fi vrut să şi-i ţină aproape, dacă s-ar fi putut. În satul Odaia Manolache din comuna Vânători, mulţi dintre localnicii trecuţi de prima tinereţe ne-au spus că plecarea copiilor în străinătate îi apasă mai tare decât lipsa reţelei de apă potabilă sau a asfaltului pe unele dintre drumuri. Şi mai rău le pare rău că nu văd nici un investitor venind să construiască vreo fabrică şi să le dea sătenilor locuri de muncă. Iar cât timp acest lucru nu se va întâmpla, familiile lor vor rămâne împrăştiate prin toată Europa. Poveste oamenilor din Odaia Manolache - sat aflat totuşi la doar 15 minute de Galaţi - e reprezentativă pentru viaţa satului gălăţean. Mulţi sunt cei care ar vrea să rămână acasă şi să-şi construiască o viaţă alături de familie, dar sărăcia îi împinge peste graniţe.

Prea bine n-a fost niciodată

Pe Marin Călin, de 74 de ani, l-am găsit mergând pe drumul care taie centrul satului. E pensionar acum, îşi vede de gospodărie şi nu mai cere prea multe. Vede că tinerii n-au de muncă şi spune că nici pe vremea lui nu era prea uşor. „Şi eu am muncit 21 de ani în Galaţi, după care am mai completat, până la pensie, cu alţi ani lucraţi la cimitirul "Ştefan cel Mare". Pe aici, pe la noi, nu s-a găsit niciodată ceva. Acum, nici prin Galaţi nu prea mai e de muncă. La noi, cine vrea să muncească, ori se duce la câmp cu ziua, cât găseşte, ori pleacă prin alte părţi. Sunt şi destui care stau acasă şi gata. Nu avem un viitor pentru tineri decât munca la pământ. Cine are”, ne spune Marin Călin.

„Copiii ne pleacă, noi ne chinuim!”

Anica Oancea, de 72 de ani, şi Săftica Necula, de 54 de ani, tocmai se întâlniseră să schimbe o vorbă. „Eu am trei copii şi toţi mi-au plecat în străinătate. Îmi pare rău că n-au putut să se stabilească aici şi cred că nici lor nu le pare bine. Dar nu aveau altă soluţie. Unul este în Spania de trei ani, unul în Germania şi altul în Italia. Mă bucur măcar că şi-au găsit ceva acolo. Sunt şi mulţi care pleacă pentru două sau trei luni şi se întorc aici cu mai nimic. Ne bucurăm că se descurcă şi nu depind de noi, că suntem săraci şi nu prea mai putem să îi ajutăm”, ne spune Anica Oanea. Şi Săftica Necula are un copil plecat în străinătate. „S-a dus acolo să lucreze, că aici îţi mai găseşti de muncă două zile aici, trei dincolo şi atât. Nu mai ai ce face. Noi ne chinuim de 35 de ani să facem ceva şi nu reuşim. Măcar ei să aibă un viitor. Ţi-e şi milă de copiii ăştia care trec prin faţa magazinului şi nu au un leu în buzunar să îşi cumpere ceva dulce. Şi noi, cu ce să îi mai ajutăm, dintr-o pensie de doar câteva sute de lei din care trebuie să trăim”, se întreabă Săftica Necula.

De muncă mai este, dar la câmp

Tot în apropierea casei, pe un drum nepietruit, o găsim pe Maria Nicolae. Are 70 de ani şi spune că cine vrea să muncească în sat, îşi mai găseşte de treabă la câmp. „Se plăteşte ziua cu 40 de lei, sau cu 20 de lei, pentru cine nu stă toată ziua. Te duci o zi, două la unul, apoi la altul. Pe unde se găseşte câte ceva. Mulţi oameni sunt săraci şi abia se descurcă, mai ales că anul acesta recoltele sunt slabe. Nu vă uitaţi la casele mari de pe deal, că alea nu sunt ale noastre. Nici măcar ale tinerilor care au muncit în străinătate. Sunt gălăţeni cu bani care şi-au făcut case pe acolo”, spune Maria Nicolae.

Citit 3500 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2012 11:25

11 comentarii

 • postat de gălățeanu Joi, 26 Iulie 2012 18:52 Link la comentariu
  0
  0

  Totuși, cum va vota Galațiul? Cred că majoritatea nu va spune ”DA”? Mă gândesc la vilele frumoase care se văd pe mai toate străzile orașului, la mașinile ”bengoase” care vâjâie pe străzi, la bărcile cu motor care dau spectacole pe Dunăre, la coșurile pline cu produse scumpe care se aliniază în dreptul caseriilor de la supermarket-uri ...
  Oraș sărac cu oameni bogați! Ce treabă au cu politica?

  Raportează
 • postat de cir Joi, 26 Iulie 2012 16:35 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru Pickpocket:
  Parerea mea cu privire la prestanta d-lui Basescu ca presedinte am facut-o cunoscuta in public dupa 2004 si nu este una favorabila. Nu se face responsabil de incalcarea grava a Constitutiei si nici nu sunt de acord cu cei care si-au luat minciuna repetata la TV ca argument pentru lovitura de stat si majoritatea parlamentara penala ca temei legal.
  1. Bugetarii sunt multi si fac treaba proasta pe bani putini, lungind si distorsionand durata activitatilor economice, facandu-le ineficiente;
  2. Averea familiei Basescu provine in parte din venituri de bugetar. Nu dezvolt mai mult, e treaba unor organe ale statului sa cerceteze ilegalitatile, DACA exista.
  3. Nu am afirmat nicaieri toti, ci am spus "multi". O perioada am predat materie la seminarii exact in acea facultate si am cunoscut direct studentii si capacitatile lor ca specialisti, nu am exagerat cu nimic. Cand am avut feed-back direct de la angajator, l-am comunicat direct decanului, insistand pe faptul ca nu vor mai avea studenti (pentru ca absolventii de profil sunt respinsi de piata muncii pentru slaba competenta), fapt care se intampla si anul acesta. Ce scrie pe diploma nu se regaseste in realitate in cunostintele absolventilor, e valabil pentru foarte multi, evident exista si exceptii. Simt exact aceeasi rusine pe care a avut-o Funeriu, aratand tarii intregi cum generatii intregi fraudeaza (copiaza) la examenul de maturitate.
  4. Preferintele mele muzicale nu sunt ale elitelor (Modern Talking - membru fan club international, Andre Rieu si Celtic Woman). Manelele nu se regasesc printre genurile muzicale tolerate de mine.
  5. Robinetii i-am "mostenit", nu i-am cumparat, personal prefer culoarea metalizata, insa pentru ca sunt foarte buni (marca Aristocrat) prefer sa-i pastrez, cu atat mai mult cu cat se potrivesc in asamblul decoratiunilor interioare de la baie.

  Raportează
 • postat de Pickpocket Joi, 26 Iulie 2012 15:29 Link la comentariu
  0
  0

  @cir: Ai creierul afectat de basisme si am sa-ti explic:
  1. Bugetarii sunt platiti din banii virati de companiile private pt. munca pe care o desfasoara. Statul e si el tot un angajator, ca si privatul. Bugetarilor li se reproseaza ca sunt lenesi si ca fac treaba proasta si pe bani putini. Privatilor li se reproseaza ca ascund 40% din PIB la negru. Putem gasi la nesfarsit capete de acuzare, realitatea e ca doar unii sunt lenesi si doar unii sunt evazionisti.
  2. Averea lui Basescu e consistenta pt. unul care e bugetar (v. pct.1) de 22 de ani. Cam cat costa casa din Mihaileanu, in realitate?
  3. Ne dai exemplul unuia care nu stie desen tehnic si il extrapolezi la toti absolventii ca sa subliniezi ca Basescu avea dreptate si ca scoala RO scoate tampiti? Rusine nu-ti e macar un pic?
  P.S. Numai manelistii isi cumpara robineti galbeni de 2 lei ca sa para ca-s de aur.

  Raportează
 • postat de cir Joi, 26 Iulie 2012 14:21 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru Iancu Jianu (haiducul sau zapciul ? )
  Inginerul despre care scriam nu stia sa deseneze cu creionul pe hartie un surub filetat, AUTOCAD habar nu avea, desi promovase doua examene pe aceasta tema (operare AUTOCAD si limbajul LISP). Scrieti doar despre bugetari, despre IMM-uri nu amintiti nimic desi angajatii acestora au suportat groaznica criza: concedieri (fara compensatii), reduceri de salarii si suplimentari de program, iar bugetarii sunt platiti exact din contributiile acestor companii. Daca vorbiti despre "binefacerile" sistemului comunist, la patriotism amintiti privatiunile de alimente in beneficiul altor state comuniste (Polonia) ori bananiere, furtul proprietatilor, furtul terenului agricol (de la taranii veterani de razboi improprietariti), furtul fabricilor si uzinelor si infeudarea lor de catre URSS, crimele comisarilor sovietici de pe vremea ocupatiei sovietice, crimele impotriva elitelor intelectuale, lovitura de stat impotriva conducerii tarii (obligarea abdicarii regelui Mihai). Ceausescu s-a ocupat personal de contractarea unei datorii uriase pentru dezvoltare, bani fiind folositi prost, pentru obiective industriale uriase, care in final au adus pagube si nu profit, iar cand banii au fosr returnati, tara a fost complet saracita. Singura data cand Ceausescu a fost alaturi de popor, s-a intamplat in 1968, cu luarea de pozitie fara echivoc impotriva invaziei Cehosovaciei, in rest a folosit Armata Romana, Militia si Securitatea impotriva propriului popor, pentru a-l forta sa accepte umilintele si inrobirea. Cuvintele mele se bazeaza pe lucrarile istoricului Vlad Georgescu.

  Raportează
 • postat de Johnescu Joi, 26 Iulie 2012 14:17 Link la comentariu
  0
  0

  De 20 de ani suntem goniti de-acasa, fara urma de resentiment din partea jegurilor ce ne guverneaza. Fenomenul trebuie oprit, dar nimeni nu ia nici-o masura...
  In scurt timp vom ajunge o tara de pensionari, si daca trendul continua, cand cate unul din noi va face o vizita pe meleagurile natale, vom vedea in locul nepotilor vecinilor nostri, mici negri, arabi, indieni, turci, pakistanezi.
  Am devenit piata de desfacere, un targ golit, un santier in lucru continuu, fara finalizare, iar mizeriile continua sa ne scuipe din tara sub tot felul de pretexte...
  De vina nu e doar basescu, ci toti infectii din ultimii 22 de ani...

  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL Joi, 26 Iulie 2012 13:06 Link la comentariu
  0
  0

  @cir si @surynam
  Lovitura de stat sau nu, Romania trece prin cea mai mare asanare si saracire aproape IREMEDIABILA!!!
  INDIFERENTA AUTORITATILOR DIN ULTMII ANI DICTATORIALI basescieniI:
  - blocarea angajarilor in sanatate, fortarea personalului medical (si nu numai) de a pleca in afara tarii definitiv;
  - cresterea TVA si impozitului pe profit, pentru a-si mari ei averile si a grabi distrugerea economiei interne;
  - subminarea economiei, asanararea industriei (vezi Hidrocentrale, Posta Romana spre faliment)
  - cenzura presei (ordonata data de fostul presedinte prin care presa atenteaza la siguranta basesciana nationala!)
  - promovarea si stimularea economiei altor state (Germania, Polonia, Cehia) ACESTE ESTE REPREZINTA UNUL
  DIN INTERESELE EUROPEI... PIATA DE DESFACERE A PRODUSELOR IEFTINE SI PROASTE...
  - crearea direct sau indirect a 800-1.200.000 de someri la nivel national... 70-80% nu-si vor mai gasi prea curand de munca...
  - favorizarea si distrugerea caselor de patromoniu (hotii de fier vechi) pentru a inlesni demilarea lor si construirea
  de noi propietati de mafia imobiliara... (cu implicarea directa a autoritatilor locale din fiecare oras!!!)
  - asanarea industriei locale (vezi Galmopan)
  - inventarea de taxe si impozite care sa impovateze putin cate putin romanii pentru cresterea averilor capuselor din sistem si finantarea electorala (taxa ilegala a2a de a plati partile comune la cei cu sau fara centrala deja inregistrate de gigacalorimetru de bloc care fac pariu nu a fost citit decat 1-2ori sau nici atat de PAPATERM!)
  - crearea voita de presiuni su conficte intre clase si categorii sociale opuse - plan basescian:
  vezi propietari vs.chiriasi, centralisti si paushalisti, pensiuniri si salariati, bugetari si particulari. ETC ETC ETC

  Astea sunt doar cateva argumente... Sincer nu vad sa-i pese USL-ului de asa ceva si sa distruga intr-un mandat de 4 ani daca-l va castiga sistemul corupt care usuca cetateanul roman de 22 de ani incoace!
  Cine ne da anii irositi de viata? Cine ne restituie banii pe ceva ce n-ama vut sau servicii ce merita plati de 10-20x mai proaste cum ar fi intretinerea care costa de 6000 de ori decat pe vremea "dictatorului"?????

  Diferenta intre dictatorul basescu si ceusisti? ENORMA!
  Regretatii au avut ONOARE, au fost PATRIOTI, au TEHNOLOGIZAT ROMANIA, ne-au fortat sa PUNEM OSUL LA TREABA! Acum da avem tineri cu 2-3 facultati... care nu stiu sa deseneze un shurub in AutoCAD dar se lauda... da
  am diploma sa stea in rama doar. Dar cine a redus salariile profesorilor? Eu?
  SA TRAITI BINE! Daca-l votam iar acest personaj cel mai negru al istoriei Romanesti!!!

  Raportează
 • postat de cir Joi, 26 Iulie 2012 11:37 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru Ion, Manase:
  Povestea cu vila e la fel cu robinetii "de aur" ai lui Ceausescu (am si eu asemenea robineti, au costat sub 100 lei/buc). Comparati averea celor care sunt in spatele loviturii de stat cu averea familiei Basescu, veti avea dimensiunea ipocriziei si a minciunii. Exemplul pe care l-a dat presedintele a fost achizitonarea masinilor de productie romaneasca (care dau locuri de munca romanilor aici, in tara), nu cred ca initiatorii loviturii de stat au facut asemenea gest. Tinerii aceia "disperati" nu au competente reale, de ex. multi termina ingineria fara sa stie sa deseneze un surub filetat, fapt semnalat de managerul unei firme industriale si adus personal la cunostinta conducerii facultatii respective, pentru a se lua masuri. Masurile economice luate in timpul crizei au fost de echilibrare a bugetului, sustinere a sistemului de asigurari si evitarea intrarii Romaniei in incetare de plati. La nivelul cetateanului simplu s-au simtit doar taierile de salarii, plata CAS din pensie si cresterea preturilor datorita TVA marit.Nu spune nimeni ca Romania se imprumuta ca sa plateasca pensii mari (in raport su stagiul anterior de cotizare al pensionarilor). Nu spune nimeni ca majoritatea actualilor platitori ai acestor pensii nu vor mai apuca pensia, adica varsta de 65 de ani, desi plateasc cea mai mare contributie din istorie. Din pacate in viitor ve asteapta consecintele economice grele ale loviturii de stat, indiferent daca actiunea PSD-PC - aparent legala - de preluare totala a puterii se finalizeaza sau nu.

  Raportează
 • postat de manase Joi, 26 Iulie 2012 10:34 Link la comentariu
  0
  0

  In satele din romania sunt betivi si puturosi spunea asta iarna mihai razvan ungureanu, alesul lui basescu ca prim-ministru. asa ne vad ei de la bucuresti, si ne trateaza ca atare. au uitat ca liderii sunt cei care trebuie sa ridice natiunea prin exemplul lor.

  ce exemplu ne da baseescu in vila faraonica de milioane de euro, cand noi abia trecem de la o zi la alta, si din putinii bani ai pensiei ne mai taie o bucata, sa-si faca renovare cu marmura din strainatate.

  Raportează
 • postat de vlaicu Joi, 26 Iulie 2012 09:01 Link la comentariu
  0
  0

  Bai surynam,
  Te bagi in seama, scurt, ca sa ai timp sa contaminezi listele de comentarii cu tupeu deprins de la cocalarul tau sef, infractoru' securisto-comunist care a prostit pe multi amarati iesiti din comunism - piticanie unsa "il massimo presidente".
  Ciocu' mic, sa platesti tu datoriile facute la straini = miliarde de euro sa va umfle burtile tradatorilor de tara si de neam.
  Bineinteles ca babushka Evropa vrea slugi tacute si supuse iar unul cu "parerea" ta nu face decat sa stea capra in fata lor.
  Respect lui Ion si sa iasa prin sat cu un par, ca sint javre multe si obraznice pe la colturi de strada, iar la referendum se vor ascunde ca hotul de Politie...

  Raportează
 • postat de surynam Joi, 26 Iulie 2012 08:48 Link la comentariu
  0
  0

  ION stai jos ca pute a prostie in urma ta

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 26 Iulie 2012 07:39 Link la comentariu
  0
  0

  va rog sa-mi spuneti o singura masura economica luata de basescu si bocul lui. una singura macar. buna sau rea.

  dupa 8 ani de guvernare tinerii sunt disperati si pleca care incotro pentru ca nu se iveste nici o speranta. sunt buni doar ca vite de povara.

  in acesti ani prin legea funeriu s-a limitat accesul la carte, avem prea multi filozofi si avem nevoie de ospatari, tinivhigii, asta ne dorea presedintele

  in acesti anu s-au inchis spitale. el se trateaza la viena si eu nici macar nu am spital in orasul meu.

  si culmea tupeului, cica daca nu merg la referendum sunt din gasca lui si votul meu este pentru el. asta le intrece pe toate in materie de minciuna.

  nu sunt carcotas, aratati-mi o singura masura economica in toti acesti ani. doar dispret si ura, de parca nu ar fi si el platit din banii mei, si asa putini.

  eu votez demiterea cat mai grabnica, nu merita functia asta inalta ca nu ii pasa de noi.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.