Răii din Scânteieşti jefuiesc în voie

Răii din Scânteieşti jefuiesc în voie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi copii scăpaţi de sub control terorizează un sat întreg * Deşi poliţişti spun că fac tot ce le stă în putinţă, tinerii sunt în continuare liberi şi pradă în voie * Păgubiţii spun că nu ştiu cui să se mai adreseze, ca să se simtă în siguranţă,  şi să nu-şi mai găsească gospodăriile „curăţate” de hoţi


Mai multe familii din Scâteieşti spun că nu mai e de trăit în sat de luni bune, de când doi puşti au început să le prade gospodăriile, să îi ameninţe şi chiar să sară la bătaie, dacă se simt încolţiţi. Oamenii se plâng că, deşi au depus în repetate rânduri plângeri la Poliţie, minorii sunt încă în liberate, scăpaţi de sub control. Fură de unde apucă, uneori chiar ziua în amiaza mare. Mai mult, copii-problemă le mai şi râd în nas păgubiţilor, spunându-le că, orice ar măsuri ar lua poliţiştii, ei tot vor scăpa basma curată. Situaţia nu e una nouă, dar jafurile par să se fi înteţit, în ultima vreme, aşa că ar fi cazul ca oamenii legii să ia măsuri mult mai aspre. Nu de alta, dar ne e greu să înţelegem cum doi copii de circa 14 şi 16 ani reuşesc să îi ţină în şah pe oamenii legii, de atâta timp.

Au golit o casă, ziua în amiaza mare

Maria Leon are 81 de ani şi ne spune că jaful, în Scâteieşti, a început în urmă cu mai bine de doi ani. „Eu eram la Galaţi, în acea perioadă, şi ei au văzut că nu intra şi nu ieşea nimeni din casa mea, timp de mai multe zile. Au spart uşa, au intrat şi au furat de vreo 3.000 de lei. Nu le-a fost frică de nimic. S-au aşezat liniştiţi în beci, au băut şi după aceea au şi luat cu ei vreo 200 de litri de vin. Mi-au furat tablă şi alte materiale de construcţii, unelte, electrocasnice din casă, plus ce mai aveam prin gospodărie: teascul, zdrobitorul… Nici nu mai spun de veselă şi tot ce-au mai luat. Toată lumea ştie că au fost ei, am depus şi plângere la poliţie, dar nu s-a întâmplat nimic, încă. Banii nu mi i-a mai dat nimeni înapoi. Măcar dacă făceau ceva cu copii ăştia, să trăiască şi oamenii liniştiţi…”, spune Maria Leon.

Expediţie nocturnă de pradă

La câteva case distanţă locuiesc Toader şi Constatina Munteanu de 54 şi 53 de ani. Şi ei au avut probleme cu cei doi hoţi minori, au depus plângeri, dar nici problemele lor nu s-au rezolvat.

„Unul dintre cei doi minori l-a luat şi la bătaie pe unul dintre vecinii noştrii, când a avut omul curaj să îi ceară să nu-l mai fure. O rudă de-a noastră era să-l prindă pe unul dintre hoţi, la noi în curte, dar până l-a urmă l-a scăpat”, ne spune Constantina Munteanu.

„Ne-au furat unelte din curte şi tot ce au mai găsit şi se putea vinde. Ca să scoată porumb, lasă în jos plasa de la gard şi ne ies păsările din curte, de abia reuşim să le mai găsim. Acum ne-am întors să facem curăţenie. Locuim aici şi sperăm că problema asta se va rezolva. Am vorbit de multe ori cu poliţia, dar nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Toader Munteanu.

Alţi gospodari din Scâteieşti au rămas fără vreo 30 de găini dintr-un foc, în urmă cu câteva luni. Au depus plângere, dar găinile nu şi le-au mai văzut înapoi.

Vârstnicii sunt victime sigure

Oamenii spun că familiile din care provin cei doi hoţi sunt dezorganizate şi că tocmai părinţii sunt cei care îşi îndeamnă odraslele la furat. În aceste condiţii, n-au cu cine să se înţeleagă şi, cum furturile continuă, nici nu mai ştiu cui să se adreseze. Constantin Bălan are 80 de ani şi a fost toată viaţa mecanic. Lunile trecute a rămas fără mai multe uneltele electrice care valorau bani buni. Hoţii nu i le-au luat de la poartă, ci au intrat cale de câteva zeci de metri în ograda omului, pe timp de noapte. Şi octogenarul a depus plângere la Poliţie. Dar hoţii tot liberi să fure sunt. Acum, şi-a instalat la poartă o instalaţie de iluminat, doar-doar va ţine tâlharii la distanţă.

În cât timp se poate rezolva problema?

E destul de clar că o astfel de situaţie nu se poate rezolva cu amenzi şi cu avertismente, din partea oamenilor legii. Prea puţin le pasă hoţilor de astfel de măsuri fără finalitate. Indiferent cât de complicat ar fi sistemul şi indiferent dacă e treaba Poliţiei sau a Procuraturii, nouă ni se pare destul de dubios faptul că doi copiii reuşesc să fure când vor şi de pe unde apucă, de ani de zile, fără ca cineva să le poată corecta comportamentul. Dacă familiile celor doi sunt influenţe negative, atunci n-ar fi rău ca minorilor puşi pe rele să li se găsească un climat mai bun în care să crească. Dacă nu, fiecare familie ar trebui să răspundă pentru jafuri. Vom ţine aproape şi vom reveni, în ediţiile următoare, cu informaţii legate de măsurile pe care le iau autorităţile pentru rezolvarea problemei de la Scânteieşti.

Citit 2171 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.