Se caută soluţii pentru irigare masivă la nivel central

Se caută soluţii pentru irigare masivă la nivel central
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieftinirea cu 20 la sută a tarifului la energie, scutirea acrigultorilor de la plata pierderilor de apă şi investiţiile cu bani europeni i-ar putea ajuta pe agricultori să irige mai mult, crede ministrul Agriculturii, Daniel Constantin


 

Energia electrică folosită în pomparea apei pentru irigaţii trebuie să fie cu 20 la sută mai ieftină, ca să le permită fermierilor să ude suficient încât să îşi mai salveze măcar o parte din recoltele pârjolite de secetă. Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că a semnat deja un ordin de ministru în acest sens încă de luna trecută şi că speră că această măsură va avea efectul scontat.

Tot ministrul susţine că, tot în vederea scăderii tarifelor pe care trebuie să le plătească agricultorii pe mia de metri cubi de apă, a întocmit un proiect de ordin de guvern prin care Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) i se impune să factureze consumul de apă fără a se mai ţine cont de pierderile din sistem. Pierderile de apă din sistemul de irigaţii, la nivel naţional, s-a ridicat la 29 de milioane de metri cubi, de la începutul campaniei de irigaţii din luna mai şi până la finele primei săptămâni din această lună. Daniel Constantin apreciază că odată intrat în vigoare, acest ordin i-ar putea ajuta pe fermierii care vor să irige să facă o economie de 15 –20 la sută din suma pe care o cheltuiesc acum ca să îşi ude exploataţiile agricole. Încă un procent de 20 la sută ar putea rămâne în buzunarul agricultorilor care reuşesc să acceseze fonduri europene prin intermediul Măsurii 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii", toate organizaţiile de udători au posibilitatea să retehnologizeze staţiile de pompare pe care le au deja în administrare.

"Motoarele de care vorbim sunt de 20, chiar şi 40 de ani în funcţiune, iar costurile de energie pe care acestea le au sunt extrem de mari. De aceea am luat măsura, în aceste zile, ca bugetul iniţial de 25 de milioane de euro pe care îl are această măsură pe ultima sesiune care va fi deschisă în luna septembrie să fie suplimentat cu o sumă care va fi stabilită ulterior şi va fi evaluată în funcţie de proiectele care se vor depune", a conchis ministrul Agriculturii din Dezvoltării Rurale.

Citit 2044 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2012 17:16

6 comentarii

 • postat de fost angajat ANIF. C.L
  Vineri, 17 August 2012 23:21
  Citesc si ma crucesc. STROILA MIHAI - fostul angajat al ANIF Galati - singurul inginer ce nu a promovat concursul pentru a ramane inspector de zona-multi nu s-au prezentat,au preferat cele 7 salarii compensatorii- 90% mai aveau cateva luni pana la pensie-fiind cel mai PROST inginer ( Slab pregatit )care a lucrat in sectorul de imbunatatiri funciare care timp de 30 (TREIZECI DE ANI) nu a facut NIMIC pentru acest sector vorbeste acum "'SA NE FOLOSIM INTELIGENTA, CREATIVITATEA,SI PRICEPEREA'' ,Acest STROILA M.'marele specialist '''nu era in stare sa scrie doua cuvinte la calculator-scria rapoartele de activitate de mana,vine acum sa dea sfaturi dupa ce ani de zile a gestionat o mare zona amenajata cu lucrari de I.F.in zona SCHELA pe terenurile exploatate de actualul mare specialist in I.F. DIRECTORUL ANIF GALATI ING BARCEANU PETRU- cel ce a uitat sa ne spuna cand a absolvit liceul-ANUL- si numele a catorva colegi-s-au a studiat de unul singur-poate raspunde un coleg din SCHELA daca a absolvit o facultate de specialitate-asa cum dorea STROILA M. Va reamintesc ca toata activitatea de imbunatatiri funciare pe raza judetului Galati a fost coordonata de DL. DIRECTOR ing.BALTAGA LIVIU impreuna cu ''marele'' inspector de zona ING. STROILA MIHAI si alti inspectori ca timp de peste opt ani 2004-2011 ,au stabilit ce trebuie reabilitat in sectorul lui de activitate ,tarifele, cat si programul de lucru al electromecanicilor de la statiile de pompare.DL.ing ICONARU I.-de altfel un bun specialist-nu s-a prezentat la examen,preferand sa incaseze 7(sapte salarii) si sa se angajeze foarte repede la FOUAI-UL al carui presedinte este BARCEANU PETRU .Domnilor contestari FERMIERI daca doriti sa aveti recoltete apucati-va de irigat serios ,nu numai cheltuiti banii statului pentru reparatii a sistemului de irigatii-sunt tare curios daca prin masura 125 s-au solicitat finantari pentru reabilitarea retelei subterane si statiilor de punere sub presiune ce sau mai executat odata in perioada 2007-2009.Sa auzim numai de bine
  0
  0
  Raportează
 • postat de Juniorul
  Vineri, 17 August 2012 09:22
  AI MULTA DREPTATE MK.
  La ANIF nu se mai misca nimica.
  Toata lumea este plecata in concedii.
  BARCEANU este singur,singurel,dezorientat si nu stie cu ce sa inceapa.
  TARIFELE sunt tot cele vechi mari si nedrepte.In Bratesul de Jos pe aceiasi treapta de pompare tarifele difera pana la dublu.Dl LEFTER este maestru in calcule de acest fel.
  Cand or intelege si oamenii acestia ca banii se castiga muncind, facand ceva care sa se cunoasca sa creasca productiile.
  Sunt si eu de acord cu demersurile DL.STROILA.Dar nici el nu se mai vede doar scrie si nu este suficient.
  0
  0
  Raportează
 • postat de MK
  Joi, 16 August 2012 21:42
  Domnule ziarist Kolbay ce scri dumneara astazi a postat ing Stroila acum o saptamana.Ce scri dumneata astazi nu mai sunt informatii la zi.Intervievezati-l pe domnul Barceanu Director la ANIF si veniti cu noutati la zi.>>>>>>>MK
  0
  0
  Raportează
 • postat de iorga
  Joi, 16 August 2012 17:04
  cei de la ANIF habar n-au. nu s-au schimbat nimic la ei.nimic ,nimic .nicio schimbare, totul ca pe vremea lui Zamfir.ce faceti domnule Barceanu nu schimbati nimica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN PRIMAR CARE VA RESPECTA SI VA APRECIAZA
  Joi, 16 August 2012 14:42
  DL.STROILA eu aderez la la demersul Dv. Dar cu cine sa facem ce trebuie? Cu Cazacu, cu Lefter,cu Galbenu sau cu boierii DL. Barceanu care nu se urnesc din birou.Eu nu am simtit nici-o facilitate in factura.Cum sa urnim treaba din loc, cu cine sa luam legatura pentru a face cum ziceti DV.Eu apreciez efortul DV. si pregatirea profesionala mai mult nu pot face si sincer imi pare rau.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Joi, 16 August 2012 13:25
  Sunt masuri firesti luate,nu cu usurinta in acest moment,de un guvern responsabil care si-a dat seama de importanta IRIGATIILOR pentru agricultura,bineinteles,si datorita secetei devastatoare ce ne-a coplesit si anul acesta.La acestea adaugandu-se si anularea impozitarii energiei electrice, facilitate obtinuta ,cum spuneam cu alta ocazie, prin complicitatea si implicarea benefica a dnei Adriana TICAU in forurile europene de la Bruxelles.
  Nu ascund,sunt facilitati minime de sprijin pentru care pledez patimas de ceva vreme ,ori de cate ori am avut ocazia si mi s-a oferit prilejul,prin atitudine ,cuvant si scris,la intalniri,consfatuiri si dezbateri( aici,la nivel local,la Prefectura si pana la discutii cu ministrul Agriculturii si luari de cuvant in Aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice).Am mers chiar mai departe ;cerand si indemnand spre analiza "gratuitatii IRIGATIILOR",cel putin pentru energia electrica, pe modelul maghiar si/sau apropierea de noul si eficientul " model structural de IRIGARE" portughez.
  Dar toate acestea nu sunt de ajuns.Trebuie actiuni si implicari serioase ale FOUAI si OUAI ca beneficiari prin consultari si colaborari ceas de ceas cu ANIF ca structura ce coordoneaza elaborarea strategiei si politicilor in sectorul imbunatatirilor funciare,in mod special a IRIGATIILOR.Vaicareala si vrajba nu mai este o solutie.Neranduiala de asemenea.Spun asta caci la noi, aici la Galati,cea mai buna organizare a fost si inca mai este dezorganizarea ! Nu avem aprobat niciun program pe Masura 125a,sub-componenta a1 "IRIGATII si alte lucrari de IF ".De ce? Pentru ca astfel de programe se fac cu responsabilitate profesionala si cu o documentare si expunere tehnico - economica si de specialitate,toate plecate de la istoric oprite la prezent si insistat pe viitor,"cu introducere ,cuprins si incheiere".Cu consultanta de specialitate de la ISPIF,facultati de IF si organisme de finantare externa.Doar doua astfel de programe au fost aprobate la nivel national , din peste 50, tocmai ca au respectat aceasta procedura.Superficialitatea ,neseriozitatea si burtologia nu mai au sorti de izbanda,s-au prins cine trebuia!
  Ce ar putea face activitatea asta de IRIGATII mai interesanta si mai atractiva? Indraznesc sa spun, pentru a nu stiu cata oara, ca prioritatea prioritatilor ar trebui sa fie infrastructura asa cum este ea dar ,restructurata redimensionata si modernizata si bineinteles seriozitate ,educatie si specializare in exploatarea agricola in complex cu cea hidrotehnica. Aici este mult de discutat.
  Calatorind in ultima vreme prin diverse locuri din tara("la targ si la moara") si un pic prin afara( la Bruxelles-zona agricola spre Brugge,Budapesta-Lacul Balaton si Portugalia-zona Alentejo cu amenajarea hidrotehnica complexa si pentru IRIGATII),m-am tot intrebat cum pot unii sa transforme uratul in frumos si pustiul si saracia in belsug si bunastare si cum pot sa puna in valoare lucruri banale uneori,in vreme ce noi facem adesea urat din frumos si ruine din lucruri facute cu truda.
  Ce se va intampla cu viitorul agriculturii IRIGATE?Cine va gospodari mostenirea putina cat mai este?Asi vrea sa scriu cu mai multa minte,dar ma abtin.Chestiunea ca "timpul le rezolva pe toate " nu mai tine,S-a dovedit ,in timp ca am dat cinstea pe rusine.Dezastrul secetei nu e decat un dureros si ultim SOS.
  Ducem lipsa de respect si consideratie pentru activitatea de IF,de minte si de pregatire de specialitate.
  Ei, dar daca noi ,putini cati am mai ramas,ne-am folosi inteligenta,creativitatea si priceperea, atata cat o mai avem,si daca vointa politica se accentuiaza,cate nu s-ar putea face.
  Guvernul a inceput sa faca ceva.Noi ce facem? Trebuie sa rasfiram preocuparea ca starea asta nu vine din prea multa minte!
  Ce ziceti, aderati la demersul meu ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.