Bursa irigaţiilor pe tipuri de culturi

Bursa irigaţiilor pe tipuri de culturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu sau fără contracte multianuale, fermierii gălăţeni au fost nevoiţi să scoată bani buni din buzunar în această vară pentru a plăti irigarea culturilor. Apa ar fi fost binevenită pe toate câmpurile, dar nu toţi agricultorii gălăţeni pot să ude, pentru că, fie nu au infrastructura necesară, fie nu îşi permit să plătească până la 1.200 de lei pe mia de metri cubi de apă. Per total, la începutul acestei luni era contractate cu filiala gălăţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) o suprafaţă de 39.824 de hectare şi un volum de apă pentru irigaţii de 53.739 de mii de metri cubi.

Porumbul „bea” cel mai mult

Potrivit unei statistici realizate la nivelul (ANIF), cei care au contractat cele mai întinse suprafeţe în vederea aplicării de udări, în judeţul nostru, sunt cultivatorii de porumb. Astfel, la începutul lunii august erau încheiate contracte pentru irigarea a 21.058 de hectare cu această cultură. Suprafeţe însemnate au contractat şi cultivatorii de rapiţă, care şi-au propus să ude 4.373 de hectare. Din păcate, multe dintre culturile de rapiţă au fost compromise înainte să mai poată fi udate. Agricultorii care au pus grâu şi-au propus să ude 4.028 de hectare, iar legumicultorii au făcut solicitări către ANIF Galaţi pentru a putea iriga 2.343 de hectare. Mai puţin şi-au propus să ude cultivatorii de soia care au contractat doar 533 de hectare şi cei de orz care au prevăzut posibilitatea de a aplica udări pe 456 de hectare.

Situaţia la nivel naţional

În întreaga ţară agricultorii care consumă cele mai mari cantităţi de apă pentru irigaţii sunt cultivatorii de cereale. Astfel, din suprafaţa totală de 260.828 de hectare contractată pentru aplicarea de udări, 96.563 de hectare erau cultivate cu porumb, iar 55.506 hectare cu grâu. De multă apă au avut nevoie şi culturile de floarea soarelui (21.877 de hectare contractate cu ANIF) şi de rapiţă (21.693 de hectare).

Citit 1627 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.