"Cornul abundenţei" se vinde scump, la Cosmeşti

"Cornul abundenţei" se vinde scump, la Cosmeşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vinete scoase cu căruţă la vânzare şi roşii "la pachet" * Ardeii se dau la sac, la fel ca şi usturoiul * Cine vrea să cumpere puţin, plăteşte mai mult * Prin toamnă, va fi gata noua piaţă, care îi va scuti şi pe fermieri şi pe cumpărători de târguiala în praful drumului


Caniculă sau nu, fermierii din Cosmeşti vin de la primele ore ale dimineţii în piaţa de gross cu căruţele şi remorcile încărcate cu legume şi fructe. Până la orele prânzului îşi scot marfa la vânzare câteva zeci de producători, aşa că gălăţenii care vin să-şi facă provizii pentru toamnă şi iarnă au de unde alege. În prezent, producătorii îşi parchează maşinile şi căruţele pe marginea drumului, unde îşi desfac şi marfa. E aglomeraţie mare în zonă. În timpul pe care l-am petrecut noi în piaţă, au oprit la cumpărături zeci de şoferi. Cine îşi termină marfa trebuie să aducă alta, iar cine tocmai a cumpărat pleacă de obicei cu portbagajul plin. În curând, însă, lucrurile vor sta altfel în zonă şi producătorii nu vor mai fi nevoiţi să stea în praf. În imediata vecinătate a pieţei improvizate, se lucrează la un spaţiu generos în care se vor putea instala, cel mai probabil din toamnă, producătorii veniţi să vândă.

„Anul acesta am muncit degeaba!”

Ion Chiriţă este fermier, dar şi consilier local şi a venit în piaţă cu o remorcă încărcată cu vinete şi cu mai mulţi saci de ardei graşi. Spune că ar vinde şi în altă parte, nu doar în piaţa de gross de la Cosmeşti, dar nu are acces la tarabe. „Şi noi ne-am face timp să venim în pieţele de la oraş şi să vindem, dar nu avem acces. Am da acolo cu câţiva bani în plus kilogramul şi poate am scoate şi noi mai mult. Dar nu avem cum să ajungem în zonele bune ale pieţelor. Dacă mă duc să cer o tarabă, primesc una ascunsă, poate chiar lângă toaleta publică şi nu mai cumpără nimeni de la mine”, ne spune Ion Chiriţă. De bani ar avea mare nevoie, din cauză că în acest an producţia n-a fost una pe măsura investiţiilor. „Am făcut şi ardeii şi vinetele cu mare greutate. Bine că am investit la timp şi mi-am forat un puţ de la care se alimentează instalaţia de irigaţie prin picurare. Oricum, anul acesta am muncit degeaba, pentru că nu ne scoatem banii. Dar poate că la anul o să fie mai bine, aşa că muncim în continuare şi avem speranţă”, ne spune Ion Chiriţă.

Nemulţumit de producţia obţinută, dar şi de banii pe care apreciază că-i va obţine pe marfa sa este şi Vasile Murguleţ, de 56 de ani. Pe la ora 11.00 a tras în piaţă cu o căruţă încărcată de cutii cu roşii. Fiecare cutie are circa 20 de kilograme.

„Doar roşii am, atât am reuşit să cultiv. În căruţă asta am o parte din prima recoltată pe anul acesta. Trebuia să culegem mai demult, dar cu seceta asta le-am udat cum am putut. Dacă nu uzi în zona asta, e jale. Acum încerc să le vând. Preţul îl mai negociem. Una este când întreabă cineva şi alta când cumpără. Oricum, indiferent cât de ridicat ar fi preţul la care aş reuşi să vând, oricum nu ne scoatem nici munca, pe anul acesta”, spune Vasile Murguleţ.

Preţuri mai mici, dar numai la en-gross

În piaţa de la Cosmeşti se găsesc de toate, iar preţurile diferă în funcţie de cantitatea pe care o cere cumpărătorul. De multe ori, însă, kilogramul de fructe sau legume se dă cu câţiva bani în plus sau în minus, după bunul plac al fermierului care vinde.

Vinetele, spre exemplu, se vând cu 1,2 lei, dacă nu cumpăraţi o cantitate mare, iar preţul poate scădea până la 1 leu, în cazul în care luaţi măcar un sac (circa 20 de kilograme). Sunt însă şi producători care au o părere mai bună despre vinetele pe care le-au cultivat, aşa că nu lasă preţul sub 1,7 lei sau 1,5 lei. Usturoiul costă 8 lei kilogramul, dacă îl cumpăraţi la sac şi 10 lei kilogramul, în cazul în care luaţi o cantitate mai mică. Roşiile se dau cu şi cu 1 leu, dar mulţi dintre comercianţi nu vor să vândă nici la kilogram şi nici măcar la cutia de 20 de kilograme, ci doar în cantităţi mult mai mari. De regulă, cine reuşeşte să ia mai puţin, plăteşte pe tomate 1,2 lei sau chiar 1,4 lei. Pentru ardeii kapia proaspeţi va trebui să scoateţi din buzunar 3,5 lei, iar pentru varză, 2 lei per kilogram. Ardeii graşi, la sac, costă 1,8 lei. Fructele sunt ceva mai ieftine decât în piaţă şi se mai vând şi în cantităţi mici. Struguri puteţi cumpăra şi cu 1,5 lei, în vreme ce în pieţele din Galaţi trebuie să plătiţi pentru kilogramul de ciorchini între 2,5 lei şi 3 lei.

 

Citit 2249 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.