Vânătoare de funcţii în instituţiile agricole gălăţene. Vin şefi noi după 9 decembrie?

Vânătoare de funcţii în instituţiile agricole gălăţene. Vin şefi noi după 9 decembrie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În majoritatea instituţiilor agricole gălăţene, directorii se schimbă la doi sau trei ani, în funcţie de sprijinul politic pe care îl obţin *  Vă prezentăm o radiografie la zi a situaţiei din acestea: cine e pe funcţie, cine a renunţat şi ce sprijin politic are sau a avut


Agricultură fără administraţie performantă nu se poate face. Iar lucrurile n-ar avea de ce să nu se mişte bine dacă la şefia deconcentratelor din subordinea Ministerului Agriculturii ar ajunge, fie şi pe criterii politice, oameni competenţi. Însă, din păcate, aşa ceva nu se întâmplă întotdeauna, iar asta provoacă mari probleme. Tocmai de aceea, având în vedere că peste nici o lună vom avea un nou Parlament, deci o nouă structură politică (ce va dori să se impună şi în teritoriu), în cele ce urmează vă vom prezenta o analiză a situaţiei de la nivelul instituţiilor amintite.

Interimat şi detaşare la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) este condusă, în prezent, de directorul adjunct al instituţiei, inginerul agronom Ionel Nicula, care asigură interimatul. A făcut Liceul Agricol din Tecuci, apoi facultatea de Agronomie din Iaşi. A obţinut o diplomă de masterat de la Danubius, iar doctoratul şi l-a făcut la Bucureşti. De la înfiinţarea APIA, din 2005, a ocupat şi funcţia de director-executiv, vreme de patru ani, şi apoi, pentru o scurtă perioadă, în 2009. În august 2011, şefia APIA a fost preluată de Violeta Nanu, care este inginer siderurgist, iar luna trecută a cerut trecerea pe un post de şef de birou.

Actualul interimar al APIA, Ionel Nicula, spune că încă nu s-a hotărât dacă va candida la şefia instituţiei. „Totul depinde de condiţiile în care s-ar putea scoate acest post. Am mai fost director-executiv şi, în condiţiile în care au apărut presiuni care nu aveau sens în instituţie, nu am ezitat să demisionez”, a precizat Nicula.

Camera Agricolă a avut un singur director

De la înfiinţare, din anul 2005, Camera Agricolă a judeţului Galaţi este condusă de Maricel Floricel Dima. Directorul a devenit inginer agronom în 1993, la absolvirea cursurilor facultăţii de profil şi făcut un master în Franţa. Doctoratul şi l-a terminat la Iaşi, în anul 2008. A lucrat la IAS Brateş, a fost director tehnic la o firmă franţuzească venită să investească în agricultura gălăţeană şi apoi a ocupat, pentru scurt timp, un post la Administraţia Domeniilor Statului.

Cu sprijin PD, s-a înscris la selecţia pentru şefia Camerei Agricole, pe care a câştigat-o. „Nu am fost numit politic în funcţie. Sprijinul m-a ajutat să ajung la selecţie, nimic mai mult. Am avut acel master în Franţa, care a făcut diferenţa”, a declarat Maricel Dima.

În 2010, Camera Agricolă a trecut în subordinea CJ, deşi mare parte din finanţare este asigurată din tot de Ministerul Agriculturii.

Direcţia Agricolă, post vacant

Momentan, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) nu are director-executiv. Până luna trecută, instituţia a fost condusă de inginerul agronom Profira Onode, dar MADR a declanşat o ciudată rotaţie a cadrelor. Astfel, au detaşat-o pe Onode la DADR Mureş, urmând ca la Galaţi să ajungă directorul DADR Gorj, Ionel Popescu. Directorul gorjean a sosit, dar nu a preluat postul, iar Profira Onode a solicitat şi a obţinut de la MADR schimbarea încadrării pe un post de şef de serviciu.

„În fişa postului meu scrie că mi s-au delegat şi atribuţiile directorului-executiv. Nu am primit nicio informare cu privirea detaşării unui alt director în funcţie sau a scoaterii postului la concurs”, a precizat Profira Onode.

Înainte de numirea Profirei Onode la şefia DADR, funcţia fusese ocupată de Violeta Nanu care, sprijinită de PDL, l-a înlocuit pe directorul de la acel moment, Alexandru Sîntion, care se bucura de sprijin PSD.

Mai mulţi fermieri din judeţ susţin că la conducerea DADR ar putea veni directorul SC Simongrig, Petre Grigore, care a mai condus instituţia.

UNPR e-n cărţi la DSVSA

Director la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi este, în prezent, medicul veterinar Lenuţa Ichim, care a ajuns pe post, în luna februarie 2012, cu sprijin UNPR. Funcţia fusese deţinută, până pe data de 23 iunie 2011, de Viorel Ghiorghiţă, arestat ulterior sub mai multe capete de acuzare, printre care şi luare de mită. Până la numirea Lenuţei Inchim, interimatul a fost asigurat de directorul-adjunct al instituţiei, medicul veterinar Carmen Stroia. În prezent, sunt vehiculate cel puţin trei nume de înlocuitori.

Se irigă PSD

În prezent, director la filiala gălăţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi este inginerul Petru Bărceanu, înscris la concursul de ocupare a funcţie cu sprijin PSD. Actualul director a obţinut printre cele mai mari note din ţară la concurs. A lucrat în agricultură, este inginer de îmbunătăţiri funciare şi era, la momentul numirii ca interimar în funcţia de la ANIF, şeful Federaţiei Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI) Câmpia Covurlui, care deserveşte o suprafaţă de circa 75.000 de hectare de teren. În prealabil, funcţia fusese deţinută, din 2009, de Aurel Zamfir, inginer în construcţii hidrotehnice, care ajunsese pe funcţie cu sprijinul PD-L.

Acelaşi director, de trei ani, la OJPDRP

Din 2009, Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) este condus de Nicu Chebac. Directorul a absolvit facultatea la Timişoara, este zootehnist de profesie şi a lucrat în agricultură atât înainte de 1989, cât şi după. Sprijinul politic l-a primit din partea PSD. În prealabil, instituţia fusese condusă de Victor Honciu, care se bucurase de sprijin PNL şi care are, de asemenea, o experienţă bogată în agricultură. A fost, printre altele, şi director la Hortigal, în anii '90. Se aude că se fac deja cărţile pentru ca Nicu Chebac (care este fratele fostului preşedinte al CJ, actualmente cadidat PP-DD la Parlament) să fie schimbat, în decembrie, cu un membru USL.

La ANPA există continuitate

Şef de Serviciu al Filialei Moldova a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este Vasile Bocăneală. A absolvit Facultatea de Ingineria Alimentelor şi Piscicultură în anul 1983, iar în 2002 şi-a susţinut teza de doctorat. A lucrat la Pescogal, în toate fermele piscicole ale instituţiei şi a supravegheat pescuitul pe Dunăre. Deţine funcţia din anul 2002, din timpul guvernului PSD. În această instituţie s-a mers pe continuitate, oricât de multe regimuri politice s-au schimbat între timp. Nu a avut predecesor în funcţie, fiind liderul filialei ANPA încă de la înfiinţare.

Citit 5761 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.