Vânătoare de funcţii în instituţiile agricole gălăţene. Vin şefi noi după 9 decembrie?

Vânătoare de funcţii în instituţiile agricole gălăţene. Vin şefi noi după 9 decembrie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În majoritatea instituţiilor agricole gălăţene, directorii se schimbă la doi sau trei ani, în funcţie de sprijinul politic pe care îl obţin *  Vă prezentăm o radiografie la zi a situaţiei din acestea: cine e pe funcţie, cine a renunţat şi ce sprijin politic are sau a avut


Agricultură fără administraţie performantă nu se poate face. Iar lucrurile n-ar avea de ce să nu se mişte bine dacă la şefia deconcentratelor din subordinea Ministerului Agriculturii ar ajunge, fie şi pe criterii politice, oameni competenţi. Însă, din păcate, aşa ceva nu se întâmplă întotdeauna, iar asta provoacă mari probleme. Tocmai de aceea, având în vedere că peste nici o lună vom avea un nou Parlament, deci o nouă structură politică (ce va dori să se impună şi în teritoriu), în cele ce urmează vă vom prezenta o analiză a situaţiei de la nivelul instituţiilor amintite.

Interimat şi detaşare la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) este condusă, în prezent, de directorul adjunct al instituţiei, inginerul agronom Ionel Nicula, care asigură interimatul. A făcut Liceul Agricol din Tecuci, apoi facultatea de Agronomie din Iaşi. A obţinut o diplomă de masterat de la Danubius, iar doctoratul şi l-a făcut la Bucureşti. De la înfiinţarea APIA, din 2005, a ocupat şi funcţia de director-executiv, vreme de patru ani, şi apoi, pentru o scurtă perioadă, în 2009. În august 2011, şefia APIA a fost preluată de Violeta Nanu, care este inginer siderurgist, iar luna trecută a cerut trecerea pe un post de şef de birou.
Actualul interimar al APIA, Ionel Nicula, spune că încă nu s-a hotărât dacă va candida la şefia instituţiei. „Totul depinde de condiţiile în care s-ar putea scoate acest post. Am mai fost director-executiv şi, în condiţiile în care au apărut presiuni care nu aveau sens în instituţie, nu am ezitat să demisionez”, a precizat Nicula.

Camera Agricolă a avut un singur director

De la înfiinţare, din anul 2005, Camera Agricolă a judeţului Galaţi este condusă de Maricel Floricel Dima. Directorul a devenit inginer agronom în 1993, la absolvirea cursurilor facultăţii de profil şi făcut un master în Franţa. Doctoratul şi l-a terminat la Iaşi, în anul 2008. A lucrat la IAS Brateş, a fost director tehnic la o firmă franţuzească venită să investească în agricultura gălăţeană şi apoi a ocupat, pentru scurt timp, un post la Administraţia Domeniilor Statului.
Cu sprijin PD, s-a înscris la selecţia pentru şefia Camerei Agricole, pe care a câştigat-o. „Nu am fost numit politic în funcţie. Sprijinul m-a ajutat să ajung la selecţie, nimic mai mult. Am avut acel master în Franţa, care a făcut diferenţa”, a declarat Maricel Dima.
În 2010, Camera Agricolă a trecut în subordinea CJ, deşi mare parte din finanţare este asigurată din tot de Ministerul Agriculturii.

Direcţia Agricolă, post vacant

Momentan, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) nu are director-executiv. Până luna trecută, instituţia a fost condusă de inginerul agronom Profira Onode, dar MADR a declanşat o ciudată rotaţie a cadrelor. Astfel, au detaşat-o pe Onode la DADR Mureş, urmând ca la Galaţi să ajungă directorul DADR Gorj, Ionel Popescu. Directorul gorjean a sosit, dar nu a preluat postul, iar Profira Onode a solicitat şi a obţinut de la MADR schimbarea încadrării pe un post de şef de serviciu.
„În fişa postului meu scrie că mi s-au delegat şi atribuţiile directorului-executiv. Nu am primit nicio informare cu privirea detaşării unui alt director în funcţie sau a scoaterii postului la concurs”, a precizat Profira Onode.
Înainte de numirea Profirei Onode la şefia DADR, funcţia fusese ocupată de Violeta Nanu care, sprijinită de PDL, l-a înlocuit pe directorul de la acel moment, Alexandru Sîntion, care se bucura de sprijin PSD.
Mai mulţi fermieri din judeţ susţin că la conducerea DADR ar putea veni directorul SC Simongrig, Petre Grigore, care a mai condus instituţia.

UNPR e-n cărţi la DSVSA

Director la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi este, în prezent, medicul veterinar Lenuţa Ichim, care a ajuns pe post, în luna februarie 2012, cu sprijin UNPR. Funcţia fusese deţinută, până pe data de 23 iunie 2011, de Viorel Ghiorghiţă, arestat ulterior sub mai multe capete de acuzare, printre care şi luare de mită. Până la numirea Lenuţei Inchim, interimatul a fost asigurat de directorul-adjunct al instituţiei, medicul veterinar Carmen Stroia. În prezent, sunt vehiculate cel puţin trei nume de înlocuitori.

Se irigă PSD

În prezent, director la filiala gălăţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi este inginerul Petru Bărceanu, înscris la concursul de ocupare a funcţie cu sprijin PSD. Actualul director a obţinut printre cele mai mari note din ţară la concurs. A lucrat în agricultură, este inginer de îmbunătăţiri funciare şi era, la momentul numirii ca interimar în funcţia de la ANIF, şeful Federaţiei Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI) Câmpia Covurlui, care deserveşte o suprafaţă de circa 75.000 de hectare de teren. În prealabil, funcţia fusese deţinută, din 2009, de Aurel Zamfir, inginer în construcţii hidrotehnice, care ajunsese pe funcţie cu sprijinul PD-L.

Acelaşi director, de trei ani, la OJPDRP

Din 2009, Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) este condus de Nicu Chebac. Directorul a absolvit facultatea la Timişoara, este zootehnist de profesie şi a lucrat în agricultură atât înainte de 1989, cât şi după. Sprijinul politic l-a primit din partea PSD. În prealabil, instituţia fusese condusă de Victor Honciu, care se bucurase de sprijin PNL şi care are, de asemenea, o experienţă bogată în agricultură. A fost, printre altele, şi director la Hortigal, în anii '90. Se aude că se fac deja cărţile pentru ca Nicu Chebac (care este fratele fostului preşedinte al CJ, actualmente cadidat PP-DD la Parlament) să fie schimbat, în decembrie, cu un membru USL.

La ANPA există continuitate

Şef de Serviciu al Filialei Moldova a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este Vasile Bocăneală. A absolvit Facultatea de Ingineria Alimentelor şi Piscicultură în anul 1983, iar în 2002 şi-a susţinut teza de doctorat. A lucrat la Pescogal, în toate fermele piscicole ale instituţiei şi a supravegheat pescuitul pe Dunăre. Deţine funcţia din anul 2002, din timpul guvernului PSD. În această instituţie s-a mers pe continuitate, oricât de multe regimuri politice s-au schimbat între timp. Nu a avut predecesor în funcţie, fiind liderul filialei ANPA încă de la înfiinţare.

Citit 5460 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 10:11

12 comentarii

 • postat de lulea
  Vineri, 28 Decembrie 2012 17:05
  se vede de la o posta ca aceasta "sonie" este "desteapta" de ichim -"elodia" cum bine ii spunea "nea ''gheorghita,ar fi mai bine sa lase pe altii sa vada cat de desteapta este si needucata ,
  0
  0
  Raportează
 • postat de petrica
  Joi, 22 Noiembrie 2012 11:11
  Am inteles ca Onode il vrea pe Achim director, sa-i acopere hotiile ei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mesia
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 23:31
  HAHAHAHAHAH CE TARE !!!!!!scrie madam ichim despre ea ,despre cat de desteapta este si cat de buna meneger este dar uita sa spuna mai multte ca ii face pantofii lui dobrea,ca l finanteaza pe scarlat si cand aude de chirvasuta ii tremura chilotii.sau mai uita sa spuna ca a reusit sa se certe cu toata directia pana si cu protejatii care au sustinut o pana acum ---concluzia ?ii lipseste ceva ---un barbat
  0
  0
  Raportează
 • postat de zuzu
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 22:38
  Bai astia de la Schela, frustratii, care toata viata au stat cu fundul pe bordura si cu berea in mana si nu au stiut decat sa arate cu degetul catre cei capabili pentru ca nu pot mai mult, mai usor oameni buni sa nu va pocneasca vre un vas de sange, si nu de alta dar chinuim si baietii de la smurd pentru niste neica nimeni
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lascar Catargiu
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 19:26
  Si-au scos si USL ( psd) prostii la batae BARCEANU PETRU din SCHELA protejatul lui SAGHIAN. NANU VIOLETA este docent pe langa PETRU ea si-a facut FACULTATEA DE METALURGIE pe bune si facultate grea, pe cand BARCEANU si-a facut primele 4 clase la zi apoi urmatoarele 4 in caruta la coada iepelor liceul pe la 50 de ani in acelasi timp cu facultatea de Agricultura nu de Imbunatatiri funciare si conduce ca director ANIF. A mai facut si o organizatie de udatori care mai mult a stat decat a mers infintata si organizata mai mult de ing Lazar de la IEELIF.
  Ce mai arte un c/v beton vai de mama voastra uselistilor si vai de noi cu cadrele voastre.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Uimitul
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 11:04
  Ma adresez direct ziaristulului Kolbaiy care inseala poporul cu televizorul ( VL).Cand a facut Barceanu Petru Facultatea de Imbunatatiri Funciare ca la 50 de ani abia, abia terminase Liceul de Metalurgie?MUimitulEl a fost uns director la ANIF de Senatorul Saghian care a facut si el studiili agricole tot la fara prezenta ca rasplata pentru ca fratle sau Barceanu Iacov ,fost primar la Schela, sa nu-l traga si pe el( pe Saghian) in puscarie. Barceanu Petru face de ras pe ing care au facut Fac de IF. La concurs s-a dus cu lucrarea facuta de acasa si a esit al 16 lea din 24. ALOOOOO !!!!!!!!!!!!!! unde sunteti SPECIALISTILOR unde esti STROILA ,specialistule ai amutit, BAAAAA va face CARUTASUL de RASU LUMII ?????????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de sonia
  Joi, 15 Noiembrie 2012 17:56
  dupa verificarile facute de catre dr. Tanase dana din cadrul ANSVSA s-au facut de rusine fiindca nu se organizase nici o sedinta la ANSVSA in acele doua zile. Medicii care au dat raspunsuri la solicitarea expertilor au fost dr. Tureac Nicolae si dr. Lenuta Ichim pe care ziarul dvs. o denigreaza sistematic.
  Poate ar trebui sa stiti ca Stroia in functiile pe care le a detinut din 2005, nu s-a preocupat de acreditarea laboratorului sanitar veterinar, prin achizitii de aparatura, etalonari aparate, validari de metode, etc.Mentionez ca in ultimii patru ani fiecare an s-au returnat la buget intre 3 si 5 miliarde necheltuite, bani care puteau fi folositi la acreditarea LSVSA.
  Cat a detinut functia de director, stroia nu a organizat nici un concurs pentru promovare in grad profesional al angajatilor DSVSA .
  dr. Lenuta Ichim a depus la acreditare (cu participarea colegilor din LSVSA )in 3 luni de la numire 44 de metode de laborator si a promovat in grad profesional 32 angajati.
  In perioada 2005-2007 stroia s-a remarcat printr o prodigioasa activitate profesionala care se rezuma in a servi ciorbe in compania soferilor , a catorva doctori si a lui Gheorghita in curtea din spatele laboratorului in compania exclusiva a barbatilor.Cred ca as putea sa definesc profesionalismul d-rei Stroia Carmen. Este ,,specialista in barbati ,, Nu stim inca daca are masterul la aceasta specializare, dar stim cu certitudine ca nu suporta femeile mai ales pe cele inteligente cum este dr.Ichim Lenuta si de aceea, in disperare de cauza comanda articole denigratoare la adresa acesteia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SONIA
  Joi, 15 Noiembrie 2012 17:38
  Madam Stroia Carmen de la DSVSA ar trebui sa nu va mai induca in eroare, domnule Crangan.Dumneaei sustine ca este o profesionista, desi nu se stie sigur in care meserie sau profesie . Cred ca mai degraba am putea discuta despre o meserie caci despre profesia de medic veterinar nici nu poate fi vorba.
  De ce nu spuneti ca anul trecut in toamna, nu a fost admisa la interviul pentru postul de director executiv adjunct, si dupa un concurs de imprejurari si insistente din partea unor persoane importante din PDL, a luat acest interviu.
  De ce nu povesteste d-ra Stroia ca in cele 8 luni cat a fost director in anul 2009, a instalat o usa la intrare care bloca accesul angajatilor care intarziau cateva secunde peste ora 8 , si ca angajatii paraseau unitatea cu bilet de voie semnat de trei persoane. De ce nu va relateaza ca in anul 2009 cand a fost controlul expertilor comunitari din partea DGSANCO -FVO s-au ascuns in birou impreuna cu dr. Viorel Gheorghita, si au mintit ca sunt in delegatie la ANSVSA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ???????
  Joi, 15 Noiembrie 2012 16:14
  ..propun ca director la directia agricola Galati pe Huciu Valentin actual director la dfj Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Joi, 15 Noiembrie 2012 14:00
  @Dan

  Sunt de acord cu tine, principiul este bun. Insa ca sa repari asta nu inseamna ca sa nu dai afara pe cei care nu au competente. Adica un ginecolog sa fie ministru la agricultura, etc.

  Eu zic ca trebuiesc date legi clare cu sanctiuni clare pentru a promova competentele.

  Stim ca pdl a schimbat pana si portarii. Atunci ii lasam asa? Fiecare la locul lui.Dupa competenta.

  Eu zic ca trebuie stopata mizeria si pusi la treaba cei competenti. Nu concursuri trucate si alte chestiuni ieftine.

  Doar asa putem relansa increderea si speranta intr-o societate sanatoasa. Valoarea sa fie recompensata si nu politrucii
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan d
  Joi, 15 Noiembrie 2012 12:15
  Cutare, cu sprijin de la partidul x, cutarica a avut sustinere de la partidul y.. Cand oare se vor pune capat acestor golanii fara margini, care in mare masura din cauza politizarii tuturor functiilor de conducere din institutiile statului a ajuns tara asta si societatea intr-un hal fara de hal. Vedem peste tot, in toate sectoarele bugetare fel de fel de persoane cu competente indoielnice, expertiza profesionala zero, cu asazise scoli si diplome luate pe banda, lipitori de afise, neamuri (proaste), amante, fini, cumetri, tovarasi in ale hotiei si spolierii banului public cocotati in cele functii pe criterii de apartenenta la clan sau la partid, numai pe competente reale nu. Musiu Antonescu va mai amintiti ce trambita el in campania de la locale? "De la functia de secretar de stat in jos vom depolitiza totul, nu ii vom da pe ai lor afara ca sa ii punem pe ai nostri, vor fi pusi numai oameni pe criterii de competente profesionale." . Ati vazut acum in campania asta la vreun partid sau coalitie ceva legat de acest cancer tipic romanesc, de depolitizarea instituriilor si autoritatilor statului? Nimic, numai minciuni sfruntate.
  Ei bine, uite ca se intampla exact ce se petrece de 20 de ani incoace. Domnii acestia, asazisi politicieni care acum se milogesc si cersesc cu nerusinare si nesimtire voturile cetatenilor, dupa alegeri vor reveni la indeletnicirea atat de draga lor : sa isi protapeasca tot felul de protejati in institutiile statului, nu fara un interes material sa isi mai traga niste contracte cu statul si, cand mai au timp, sa mearga in marea Casa a Poporului sa doarma si sa isi incaseze simbria nemeritata de parlamentar. Peste 4 ani dumnealor vor iesi din nou printre noi sa ne arate ce buni au fost ei cu poporul, cum nu au putut ei sa doarma de grija cetateanului, cum ei au vrut sa faca bine dar altii din opozitie nu i-au lasat....si uite asa se repeta aceasta inselatorie din 4 in 4 ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cosatean
  Joi, 15 Noiembrie 2012 05:44
  barceanu director ,ANIF un hot mare,ducetiva si interesativa ce a facut in comuna SHELA ,au furat tot CAP .macar fratesu a ajuns in puscarie,el oare cand.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.