Ninsoarea lasă judeţul Galaţi fără medici şi farmacişti

Ninsoarea lasă judeţul Galaţi fără medici şi farmacişti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Pentru a ajunge la pacienţi, medicii navetişti au avut de dat piept cu nămeţii * Unii dintre medici au rămas blocaţi printre troiene şi nu au mai reuşit să ajungă la cabinete * Aceeaşi situaţie s-a înregistrat în cazul farmaciştilor care lucrează în judeţ * Unii pacienţi din judeţ sunt nevoiţi să rămână internaţi în spitalele din oraş pentru a nu întrerupe anumite tratamente medicale

Mulţi dintre gălăţenii din comunele şi satele judeţului au fost privaţi, începând de ieri dimineaţă, de serviciile medicului de familie şi ale farmacistului sau asistentului de farmacie. Dacă se circula greu, de dimineaţă, până şi în oraş, pe drumurile din judeţ era aproape imposibil de parcurs în timp util o distanţă mare. Unui medic navetist din Galaţi i-ar fi fost foarte greu să ajungă la timp în nordul judeţului, spre exemplu, pentru a-şi consulta pacienţii. Detalii ne-a oferit directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. „În acest moment, medicii de familie care activează în cabinetele din comune şi sate sunt, în proporţie de 90 la sută, navetişti. Cei mai mulţi dintre ei nu au avut cum să ajungă la cabinete, dat fiind faptul că circulaţia prin judeţ a fost aproape paralizată. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul centrelor de permanenţă. Singurul astfel de centru care are medic cu domiciliul în comună funcţionează la Corod. În rest, se lucrează numai cu medici navetişti. În situaţiile în care medicul a rămas în centru să facă permanenţă, peste noapte, tot el este cel care poate oferi servicii medicale şi în timpul zilei”, a precizat dr. Valentin Boldea. Centrele de permanenţă din judeţ, în afara celui din Corod, sunt deschise la: Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Băleni.

Sunt şi medici navetişti care ajung la cabinete

Cine face tot posibilul, ajunge să-şi consulte pacienţii şi pe vreme potrivnică, este de părere medicul de familie din Nicoreşti. „Medicii care spun că nu pot ajunge la cabinet de fapt nu vor să vină. Eu sunt femeie, am 60 de ani şi nu locuiesc în Nicoreşti, ci în Tecuci. Fac naveta şi când vremea e bună şi când e rea. Aici am un teritoriu foarte mare de acoperit. Dacă vrei să vii la muncă, ajungi şi printre nămeţi sau oricum se poate”, ne-a declarat medicul de familie Carmen Iosif. Oarecare noroc, în ceea ce priveşte asistenţa medicală, au avut gălăţenii ai căror medici de familie locuiesc în comunele şi satele în care şi-au deschis şi cabinetele individuale. De exemplu, la Bălăşeşeti, dr. Mihaela Petrea locuieşte în comună şi a ajuns fără probleme la cabinet.

„Nu s-au înregistrat situaţii deosebite, momentan, în zona noastră. O problemă ar fi că va trebui să asigurăm şi asistenţa pe centrul de permanenţă pe care îl avem aici, dar cel puţin până acum, cu ajutorul Comandamentului de Iarnă, am reuşit să rezolvăm cam toate situaţiile”, a precizat dr. Petrea.

În nord, am încercat să vedem dacă măcar unul dintre medici din Brăhăşeşti a reuşit să ajungă la cabinet, pe asemenea vreme. Două numere de telefon, doi medici, niciun răspuns.

"Dializaţii ar trebui să rămână în oraş!"

Transportul de acasă la spital şi invers al bolnavilor dializaţi care nu vor să rămână în spital pune probleme sistemului sanitar gălăţean în fiecare iarnă. De la un an la altul, însă, mulţi dintre pacienţii cu probleme renale au început să înţeleagă că e mai bine să rămână câteva zile în spital, când vremea e rea, decât să se întoarcă acasă, în sat sau în comună, şi să rişte să nu mai poată ajunge la următoarea şedinţă de dializă, din cauza condiţiilor de drum.

„În acest moment, avem în aproape fiecare comună pacienţi care sunt dependenţi de dializă şi au nevoie de şedinţe frecvente în centrele din oraş. Circa 80 dintre ei sunt transportaţi cu firma BGS, dar avem şi alţi aproximativ 20 de pacienţi pe care îi ajută Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi. Cum condiţiile meteo sunt nefavorabile transportului, pacienţii ar trebui să rămână internaţi, pentru a se asigura că ajung la şedinţele de dializă. În general, nu avem probleme. Dintre pacienţii Ambulanţei, un singur pacient din Crăieşti a refuzat să rămână internat. Este vorba despre un pacient vechi, care are de multă vreme un astfel de comportament”, a precizat dr. Valentin Boldea.

Probleme au şi farmaciile

Potrivit directorului DJSP, în situaţia dificilă care se înregistrează în cazul deplasării medicilor de familie spre cabinetele din mediul rural se află, în această perioadă, şi farmaciştii sau asistenţii de farmacie care trebuie să ajungă la punctele de lucru din comune şi sate. „Nu avem încă o situaţie centralizată la nivel de judeţ. Totuşi, din informaţiile noastre, pe toate drumurile din judeţ sunt probleme şi nici farmaciştii şi asistenţii de farmacie care nu locuiesc în localităţi, ci sunt navetişti, întâmpină dificultăţi. Totuşi, imediat ce situaţia se va remedia, vor ajunge la serviciu”, a precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, farm. Florina Bonifate.

Citit 2247 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2012 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.