Costuri de producţie mai mari pentru legume, la Matca

Costuri de producţie mai mari pentru legume, la Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii din Matca - al treilea bazin legumicol ca mărime din ţară - spun că e prea devreme să poată aprecia în acest moment dacă anul agricol care tocmai a început va fi unul rodnic sau unul sec. "N-avem de unde să ştim, în acest moment, cum va fi vremea pe termen lung. Primele legume de Matca vor ieşi în aprilie, începând cu castraveţii, varza, ardeii şi aşa mai departe. Mai este, deci, destulă vreme până atunci. Vremea nu este, însă, singura problemă. Anul trecut, spre exemplu, a fost bun în primăvară şi prost în toamnă, când preţurile legumelor au scăzut foarte mult. Totuşi, per total, putem spune că a fost un an bun. Dar cheltuielile de producţie - de la motorină până la folie şi îngrăşăminte - cresc de la an la an din ce în ce mai mult, iar susţinere din partea Guvernului nu avem. Pe piaţă intră multe legume de import, la preţuri foarte mari. Aşa ajung oamenii să cumpere roşii şi la 12,8 lei kilogramul”, a precizat preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din Matca, Mircea Croitoru.

În septembrie, în piaţa de gros din Matca, roşiile se vindeau cu 2 lei, castraveţii cu circa 1 leu, iar conopida costa 3,5 lei kilogramul. Vinetele cumpărate direct din căruţa sau din portbagajul maşinii producătorului venit în piaţă costau 2 lei kilogramul. Legumicultorii se plângeau, însă, că din pricina cantităţii destul de însemnate de legume care se făcuseră şi în alte zone ale judeţului, preţurile rămâneau mai scăzute decât şi-ar fi dorit.

Citit 4190 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.