Omul sfinţeşte locul: Trei decenii de performanţă în agricultură pentru ing. Petre Grigore

Omul sfinţeşte locul: Trei decenii de performanţă în agricultură pentru ing. Petre Grigore
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără îndoială, la cei 60 de ani pe care îi împlineşte astăzi, din care 33 dedicaţi agriculturii, ing.Petre Grigore este dovada că, într-adevăr, omul sfinţeşte locul. Sutele de hectare cultivate în Bădălan, dar mai ales depozitul de legume al fermei SC Simongrig SRL, veritabilă bijuterie tehnologică, sunt exemple de ceea ce ar trebui să însemne cu adevărat agricultura modernă. De altfel, performanţa i-a adus în acest an specialistului gălăţean o importantă distincţie - Meritul Agricol în Grad de Cavaler! În cadrul unui interviu acordat ziarului "Viaţa liberă", ing.Petre Grigore ne-a dezvăluit câteva dintre secretele agriculturii de cursă lungă şi ce ar trebui făcut pentru dinamizarea fermelor gălăţene: 
- Care este cea mai acută problemă cu care se confruntă fermierii gălăţeani în acest moment?
- Cele mai apăsătoare sunt sunt întârzierile la plata subvenţiilor. Fermierii au nevoie de aceşti bani pentru fertilizarea terenurilor pe care şi-au înfiinţat culturile de toamnă. Iar după un an greu, cu recolte sărace, nu mai au de unde plăti din propriile buzunare. Mai ales în condiţiile în care plăţile ar trebui, oricum, să se facă la timp. Lucrând cu mai puţină fertilizare, fermierii îşi riscă şi culturile pe care le-au plantat. Şi un alt an în care să se recolteze la fel de puţin ca anul trecut i-ar putea aduce pe mulţi în faliment.
- Sute de fermieri din judeţ nu pot iriga, din cauza lipsei infrastructurii. Cât de gravă este situaţia şi care ar fi soluţiile de ieşire din criză?
- Lipsa unui sistem de irigaţii bine pus la punct pune mari probleme agriculturii gălăţene. Fără apă, nu poţi face nimic. Se lucrează, în acest moment, la un proiect cu Federaţia Covurlui, care acoperă o suprafaţă de 75.000 de hectare, dar lucrurile trebuie făcute cu foarte mare atenţie, astfel încât să beneficieze de apă cât mai mulţi fermieri. Aşteptăm acum ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să facă un studiu, prin care să identifice cele mai bune soluţii pentru reabilitarea sistemului gălăţean de irigaţii. Abia apoi ar trebui să facem proiecte şi să trecem la faza de investiţii. Tot ca să luptăm cu efectele secetei, eu am solicitat Ministerului ca întreaga zonă din Câmpia Covurluiului să fie încadrată într-un grad de handicap sever de precipitaţii. Aici avem de-a face cu seceta endemică. Am putea să ne bucurăm şi noi de un sistem similar cu al portughezilor, care nu plătesc transportul apei pentru irigaţii până la staţia de pompare.
- Cum a evoluat agricultura în ultimii 20 de ani?
- Am avut posibilitatea să facem agricultură de performanţă în România. Din păcate, lucrurile n-au mers aşa cum trebuie. Mereu apar noi legi greşite, care ne împiedică. Spre exemplu, începând din acest an, străinii au dreptul să cumpere teren agricol la noi în ţară. Cum poate concura un român care câştigă 400 de euro lunar cu un danez, spre exemplu, care face 4.000 de euro? Ungurii au avut curajul să spună că nu îşi vând pământul cetăţenilor străini. Noi n-am avut acest curaj.
- Mulţi dintre agricultori sau dintre managerii din agricultură sunt nostalgici după perioada comunistă. Era mai bine atunci?
- Şi eu sunt, uneori, nostalgic, dar numai după lucrurile bune. Se lucrau suprafeţe comasate şi, de prin anii 70, s-a adoptat modelul fermelor americane. S-au adus soiuri noi de plante şi se făceau tratamente noi, iar agricultura era productivă. Existau oameni care să ia taurul de coarne şi să lupte cu problemele. Avantaje are şi agricultura de acum. Tehnologiile sunt mai bune, spre exemplu. Dar banii pe care îi primim noi de la UE îi dăm înapoi pe utilajele pe care ei le produc. Alta ar fi situaţia dacă am avea şi noi utilaje construite în România. Dar problema este pregătirea profesională a oamenilor, care nu e întotdeauna ce ar trebui să fie. De multe ori tineri vin, stau un an sau doi, învaţă şi după aceea pleacă. Îşi trec perioada în CV – au fost angajaţi la o fermă mare – şi apoi se duc unde e mai uşor.
- Aţi vrut vreodată să renunţaţi la agricultură ?
- Să renunţ la meseria mea? Niciodată! Îmi amintesc şi acum cu plăcere de perioada în care am făcut zootehnie şi în care vedeam câte două sute de miei albi cum mai cresc puţin, în fiecare zi. Îmi amintesc cu mare plăcere cum am preluat Agrogalul, o unitate care era atât de mare încât avea şi blocuri de locuinţe, şcoli şi grădiniţe pentru copiii celor 300 de angajaţi. Era aproape în faliment şi am adus-o pe locul I pe ţară. Cred că toate trebuie să se desfăşoare într-un ritm anume. Trebuie să munceşti mult, dar să faci în aşa fel încât să poţi avea grijă şi de tine, şi de familie.
- Funcţii publice v-aţi mai dori?
- Am văzut că lumea spunea că aş vrea să fiu din nou director la DADR. Nu e adevărat. Dacă se vor face Camerele Agricole, acolo aş candida la funcţia de preşedinte, pentru că aş avea puterea să schimb lucrurile în bine. Dar în rest nu îmi mai trebuie funcţii. Îmi aştept dosarul de pensionare şi voi lucra, în continuare, în mediul privat, alături de fiul meu care este managerul SC Simongrig SRL.


 

Cum se formează un manager în agricultură?
Petre Grigore s-a născut în comuna Mărăcineni, în judeţul Buzău, pe 21 ianuarie 1953. A urmat cursurile şcolii primare, gimnaziale şi liceale în Buzău, iar facultatea a făcut-o la Bucureşti. Proaspăt inginer agronom, a primit repartiţie la Galaţi. A lucrat ca şef de fermă la IAS Iveşti, iar la IAS Şendreni a ajuns director tehnic. Între 1997 şi 2002 a lucrat la Agrogal, unde a devenit director. A fondat SC Simongrig SRL, iar din 2005 până în 2008 a fost director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. Acum activează exclusiv în mediul privat, la firma pe care a construit-o. Este căsătorit şi are doi copii.

Citit 4071 ori Ultima modificare Duminică, 20 Ianuarie 2013 16:18

10 comentarii

 • postat de Chivu , Schela
  Vineri, 25 Ianuarie 2013 11:17
  Eu nu inteleg? Articolul este despre Grigore nu despre Barceanu.
  Un gest de bun simt erea ca Petre Grigore sa multumeasca celor care i-a urat // La Multi Ani//, la fel un gest de respect pt cititori erea ca si ziaristul KolbaY sa se explice pt calitatea slaba a articolelor despre // sat //.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un taran
  Joi, 24 Ianuarie 2013 22:56
  Voit parca....eu vorbesc ca un cetatean din com Schela ! Barceanu un fost consatean cu 8 clase si dupa vreo 20 de ani a facut si liceul.De facultate nu mai vorbesc ca are o diploma tot asa cum au cei de la PSD ...copy-paste ! Toti agramatii si hotii ne duc de rapa ! Fostul C.A.P Schela fratii Barceanu a distrus-o ,iar cel care in prezent este director cica la ANIF a fost cel care a preluat fostul CAP si l-a falimentat.E foarte bun ca director la ANIF ca are experineta in furat .
  0
  0
  Raportează
 • postat de niculina
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 14:05
  oare cum te-ai inbogatit,pe banii arendatorilor la care le dai doar 6oo lei pe ha cat este suventia de la stat restul nu s-a facut nimic totul in buzunarul tau ce parere ai nu iti este frica de d-zeu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de batranul Tudor
  Marți, 22 Ianuarie 2013 14:47
  Elena nu stii tu ce fac cei de la ANIF?Dorm , taie frunze la caini iau salarii din taxele noastre si nu misca un pai pentru irigatii, Barceanu parca voit este pus acolo ca sa distruga tot. tot ,aici are dreptate Petre Grigore despre cei de la ANIF,Stroila are alta parere el este cu specialistii si functionari pe baze tehnice si economice profesionist dar cu astea nu mai vedem noi asa ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tanase
  Marți, 22 Ianuarie 2013 14:04
  Mihai Stroila nu impartasesc despre ce spuneti de ing. Petre Grigore, prea mult sunt umflate aprecierile dar ma rog.
  Despre irigatii ca veriga tehnologica apreciez si sunt de aceeasi baricada.
  Eu nu stiu despre cum functioneaza irigatiile+ desecarea in I.M a Brailei de obtin cunoscutele recolte mari cum nu stiu mare lucru despre Sistemul De Irigatie din Portugalia cum spunea si cunoscutul Fermier este nevoie sa se faca cunoscute si galatenilor modl de organizare si functionare , finantare , personal deservent si de specialitate, taxa etc.Cine le face cunoscute si noua .Presa, Directia pt Agricultura implicati-va cu toti mult mai mult. Pe ANIF cine ii introduce si pe ei in aceasta ecuatie ei ce Dumnezeu or mai face.
  FELICITARI pt acest articol dar si pt cel despre renaturarea Dunarii.
  LA MULTI ANI sanatos si fericit, Grigore!
  Tanase
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fermier
  Marți, 22 Ianuarie 2013 11:28
  Petre Grigore a facut ce a facut numai pentru el,nimic nu a facut pentru fermierii galateni.Ca director la Directie si-a facut depozitul ultramodern si a distrus sistemul de irigatie si acum vrea sa-l puna la punct.Vrajeala.
  Domnule Stroila daca cunoasteti si sunt sigur ca dv cunoasteti mai multe despre Sistemul de irigatii din Portugalia scriti despre acesta sa inveti si pacatosii poate ia aminte si Dl ziarist Kolbay.
  0
  0
  Raportează
 • postat de R.Mazilu
  Marți, 22 Ianuarie 2013 10:13
  Dl Grigore impreuna cu Dl Barceanu Directorul de la Anif si Presedintele Federatiei Campia Covurlui ( ATENTIE la CONFLICTUL DE INTERESE ) falimenteaza si acest sistem de irigatii.Din aeste 75 mii ha nu se va iriga decat la Vanatori pentru ca in rest este jaf este distrus totul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de AUREL
  Marți, 22 Ianuarie 2013 08:03
  SPUNE NUMAI DE SUCCESE DAR DE DUCEREA IN FALIMENT ,ALATURI DE ALTI SEFI A PROLLCEF SENDRENI ,NU SPUNE NIMIC.CAT AU FOST SEFI DE FERMA NU MERGEA AGRICULTURA SI CUM AU PRELUAT EI FERMELE SUNT PROFITABILE.CREDETI CE DORITI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Luni, 21 Ianuarie 2013 17:52
  Exista oameni pe care soarta ii trimite mai departe de locurile natale unde capacitatea profesionala, harnicia, implicarea totala si daruirea, zidesc fapte ce le confera loc de cinste si perenitate in constiinta celor cu care au lucrat si pe care i-au servit cu credinta .Un asemenea Om este si inginerul agronom PETRE GRIGORE.
  A avut si are o activitate de coleg solidar cu breasla agronomilor in sprijinul rentabilizari si dezvoltarii agriculturii galatene , si nu numai , si este unul dintre liderii agricultorilor.
  Tolerant si disponibil pentru munca in echipa, rolul personalitatii sale sub aspect profesional si managerial a fost covarsitor . Realizarea propriilor preocupari bazandu-se, totusi, pe activitatea pipaita si aplicata de el insusi,cu rezultate pe masura,adica, mai mereu bune si chiar mai mult.

  Cat priveste activitatea de IRIGTII , ca specialist nu am si nici acum nu impartasesc in totalitate punctele de vedere ale agronomului pur sange, PETRE GRIGORE si , din pacate, realitatea ma confirma.
  Dl inginer nu a aceptat rolul de intermediar si coordonator la nivel national al activitatii de IRIGATII de o structura -bine definita cu responsabilitati , obligatii si raspunderi coercitive pentru nerealizari prin lege - intre Guvern si agricultori , cum era fostul A N I F, asa cum este in majoritatea tarilor din UE si nu numai.
  A sustinut , din pacate, alaturi de Aurel ZAMFIR, fostul director al ANIF, destructurarea prin OUG 82/2011 a activitatii de IMBUNATATIRI FUNCIARE si in mod special de IRIGATII, actiune fatala acestui sector si se pare iremediabila pe termen scurt. Actiune provenita din putinatatea minti fostului ministru TABARA ce a provocat o stare de inadecvare, stare pe care o recunoaste si o simt agricultorii.Ce a inlesnit intr-un timp relativ scurt instrainarea si distrugerea infrastructurii amenajarilor de IRIGATII si nu numai. S-a facut impropietarirea fara a se da noilor impropietariti ( OUAI/FOUAI )
  educatia hidroameliorativa dupa timpuri si imprejurarile economice, ce a insemnat impingerea la ruina o intreaga constructie hidroameliorativa si o structura de resursa umana profesionista a carei singura vina ar fi ca nu sunt luminati si nu au indrumatori.
  Nu s-a tinut seama de infaptuirea unei educatii si instruiri profesionale prin diferite modalitati, modificarea raportului intre aceste organizatii (OUAI /FOUAI ) si fostul A N I F prin dezvoltarea si folosiria inteligent a corpului de Ingineri de IMBUNATATIRI FUNCIARE nu a fost benefica pentru niciunele. Nu s-a promovat specializarea, care facea posibila aprofundarea AGRICULTURII IRIGATE.Caci fara scoala nici in trecut si nici astazi nu suntem in masura sa practicam o AGRICULTURA IRIGATA de buna rentabilitate.
  ,,Se lucreaza la un proiect cu Federatia Covurlui care acopera o sup de75000 ha ,, Dar nicaieri in lume nu s-a predat o asa infrastructura unicat de mare coplexitate tehnica si tehnologica fara personal de specialitate si resurse de materiale si utilaje pentru o exploatare si intretinere corespunzatoare si chibzuita total rupta de A N I F. Nici in Insula Mare a BRAILEI nu s-a procedat asa na s-a procedat la o asa ruptura si eficienta IRIGATIILOR este pe masura . Responsabilitatea intretinerii unei astfel de infrastructuri este responsabilitatea STATULUI SOCIAL si noi avem un asemenea STAT.
  Da , tanjim dupa ,, modelul portughez ,, dar infrastructura portugheza aferenta este in proprietetea statului, iar Intreprinderea pentru Dezvoltare si Infrastructura din Alqueva (EDIA ) este responsabila cu lucrarile de constructie si administrarea investitiei . Colaborarea intre Adm de Stat si agricultori si Org ale agricultorilor se face pe baza de legi, contracte respect si incredere reciproca. Personalul de specialitate hidroameliorativa este obligatoriu ( un INGINER la 800-1000 ha amenajate) .Va spun ca om care am fost acolo si am ramas placut marcat de ce am vazut.
  In rest sunt aproape de tot ce intreprinde si gandeste domnul ing PETRE GRIGORE si-ii apreciez determinarea.

  Cu pretuire.
  LA MULTI ANI, ganduri si urari de bine !
  Domnule GRIGORE
  0
  2
  Raportează
 • postat de dana
  Luni, 21 Ianuarie 2013 08:05
  LA MULTI ANI ,SANATATE MULTA SI PUTERE DE MUNCA IN CONTINUARE
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.