Cum s-a "urbanizat" comuna Şendreni. Peste o mie de gălăţeni s-au mutat la ţară
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Cum s-a "urbanizat" comuna Şendreni. Peste o mie de gălăţeni s-au mutat la ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă merg pe drum neasfaltat, nu au gaz şi, în anumite cazuri, nici măcar apă potabilă în casele de zeci sau sute de mii de euro, gălăţenii tot îşi construiesc vile la Şendreni * Primăria a dat circa 400 de loturi de casă, iar populaţia comunei a crescut în zece ani cu mai mult de 1.000 de locuitori * Sutele de casele sunt care mai de care mai mari şi mai colorate


Odată cu înfiinţarea şi extinderea a două noi cartiere de vile, Şendreniul a întinerit şi a devenit noua casă a peste o mie de gălăţeni, aşa că populaţia iniţială a comunei a sporit cam cu o treime, în ultimii 13 ani. Trec pe la Primărie, an de an, cel puţin vreo sută de oameni, care fie cer loc de casă în concesiune, fie se interesează de niscaiva pământ de vânzare prin părţile locului, pentru a avea unde să-şi ridice o casă. Cei care deja au moştenit, au primit sau au cumpărat pământ în Şendreni, solicită de la început autorizaţii de construcţie, ca să înceapă cât mai repede lucrul la o vilă cât mai mare şi cât mai frumoasă, în funcţie de puterile băneşti ale fiecăruia. Anul trecut, 150 de oameni au primit autorizaţie de construcţie, iar în acest an s-au eliberat deja 30 de astfel de acte.

În ciuda "urbanizării" comunei, Şendreniul nu are nici prea mult drum asfalt, nici canalizare şi nici alimentare cu gaz, iar acestea sunt probleme care nu se vor rezolva, în nici un caz, peste noapte, este de părere primarul localităţii, Paul Cristea. Chiar şi aşa, oamenii tot vor case în cartierele noi ale comunei. Se lucrează în prezent la asigurarea unor condiţii decente de locuit, se fac proiecte şi se caută bani pentru dezvoltare. În tot acest timp, oamenii din Şendreni se declară relativ mulţumiţi de ritmul în care se mişcă administraţia locală, dar vor mai mult, pentru că ştiu că se poate. Când aud pomenit numele primarului, spun că n-au uitat de ce l-au ales la conducerea comunei pentru a patra oară consecutiv şi că aşteaptă cu mare nerăbdare să vadă realizările promise.

400 de vile şi peste o mie de noi locuitori

Cel mai extins cartier de vile din Şendreni se află aproape de centrul comunei şi este compus din aproape 300 de locuinţe şi locuri de casă pe care vor începe, în curând, construcţiile. Alte 117 locuri au ajuns în concesiunea sau proprietatea oamenilor care vor vile pe terenul din prelungirea satului Şerbeştii Vechi, tot pe teritoriul administrativ al comunei. Potrivit datelor celui mai recent recensământ, realizat în cursul anului trecut, acum în Şendreni şi satele componente (Movileni şi Şerbeştii Vechi) trăiesc peste 4.000 de persoane. Asta, în condiţiile în care, în anul 2000, comuna de rangul III nu găzduia mai mult de 3.000 de localnici. Bugetul local era mai mic, iar puterea de executare a unor lucrările de interes public mai scăzută. Cel mai probabil, creşterea numărului de locuitori va continua. Nu atât datorită sporirii natalităţii, cât datorită faptului că vile se vor mai construi, iar mulţi dintre oamenii care au case şi în oraş, şi în comună vor alege, în cele din urmă, să devină cetăţeni cu acte în regulă ai Şendreniului. Nu de alta, dar impozitele sunt mai mici, aerul e mai curat, iar distanţa până în oraş, pe DN 25, este de doar 11 kilometri. Adică, nu mai mult de 15 minute de condus cu viteză legală.

Canalizare da, gaz ba

Primarul Paul Cristea spune că, deocamdată, nu va pune astfalt, canalizarea fiind prioritară. „Dacă nu luăm în considerare DN 25, care tranzitează comuna şi care oricum nu se află în stare bună, am aveam de asfaltat cam 60 de kilometri de drum comunal şi sătesc. Până acum am finalizat doar 3 kilometri. Şi nici nu vreau să încep asfaltarea până nu reuşim să implementăm sistemul de canalizare. Nu punem asfalt pe drum ca după aceea să-l spargem şi să cheltuim alţi bani, ca să-l mai punem o dată. Lucrăm pentru a face canalizare. Eu am promis că în acest mandat voi începe, nu că voi şi finaliza proiectul, dar sperăm ca lucrurile să se mişte cât mai repede”, a precizat primarul comunei, Paul Cristea.

S-au făcut încercări repetate de a trage gaz, dar până acum nimeni n-a reuşit. „Alimentarea cu gaz este o problemă mai dificilă. Am avut discuţii cu cei de la Gaz de France şi ne-au spus că investiţia nu se justifică la noi în comună, din cauză că nu avem consumatori industriali. Iar numai cu ceea ce se strânge de la oamenii care şi-ar trage gaz acasă nu s-ar acoperi nici în 35 de ani investiţia. Ne-au spus, literalmente „Dacă aveţi bani, mai bine îi puneţi la CEC decât să îi investiţi în felul acesta”. Asta nu înseamnă că nu vom avea niciodată gaz, ci că proiectul nu se poate realiza pe termen scurt”, a precizat primarul din Şendreni. Cel puţin în următorii ani, cine are bani va găti electric. Cine nu, la butelie! Cu alte cuvinte, perspective pentru ca oamenii din Şendreni să aibă acces la utilităţi sunt, dar şansele care acest lucru să se întâmple în anii următori sunt slabe.

„Fără utilităţi, nu mai dau locuri de casă”

Construcţia vilelor e bună pentru bugetul local din Şendreni. Proprietarii care iau teren în concesiune plătesc taxe vreme de 25 de ani. Şi autorizaţiile de construcţie se dau tot pe bani, iar impozitele pentru clădiri ajung tot în bugetul local. Cu cât mai multe vile, cu atât mai bine. Totuşi, primarul spune că nu mai are în acest moment teren de concesionat şi nici nu se va strădui să mai găsească până când nu le va asigura utilităţile necesare proprietarilor de case care au primit deja teren.

„Probabil ar mai fi pământ, dar nu mai facem eforturi şi nici cheltuieli în acest sens, deocamdată. Avem o parte din cartierul nou din Şendreni unde am reuşit, până acum, să tragem doar apă industrială. Mai întâi le rezolvăm tuturor problemele legate de utilităţi, aşa cum este şi normal faţă de ei, şi abia apoi vom căuta alte locuri de case, unde să poată construi alte persoane”, a precizat Paul Cristea.

Cine vrea casă la Şendreni mai are totuşi, o şansă. Unii dintre proprietari îşi vând căminele pe care nu mai au bani să le construiască până la capăt, iar alţii sunt de acord să-şi înstrăineze loturile de casă ale căror proprietari sunt.

Citit 14366 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2013 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.