Agricultura nu se face la ghici! Din sămânţă bună ies holde bogate
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Agricultura nu se face la ghici! Din sămânţă bună ies holde bogate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sămânţa de calitate stă la baza unor culturi sănătoase * Doar cu sămânţa din gospodărie nu se poate face performanţă, este de părere directorul Agrosem Tecuci, Ghiţă Hulea * Şi străinii folosesc seminţele prelucrate la Tecuci * Agricultura gălăţeană şi visul american


Nu se cultivă mai puţine celerale şi plante tehnice în Galaţi şi în niciun caz agricultura noastră nu este pe moarte, ne spune directorul SC Agrosem SA Tecuci, Ghiţă Hulea. Managerul mai declară că, cel puţin în anii din urmă, nevoia de sămânţă pentru înfiinţarea culturilor mari a crescut în rândul fermierilor gălăţeni, iar suprafeţele pe care se înfiinţează exploataţiile agricole vegetale se extind. Tare greu le este, însă, în continuare, fermierilor mici, care se chinuiesc cu parcele de pământ din care nu pot scoate cine ştie ce profit, oricât de bogate ar fi recoltele din toamnă. Dar şi în rândul acestora mai sunt unii care trag speranţă să nu trudească în van, spune şeful Agrosem. Vorbim despre aceia care au cu ce să îşi cumpere soiuri productive de porumb, grâu sau alte cereale şi plante tehnice şi nu folosesc, cu rezultate slabe, sămânţa din pătul sau din hambar.

Director de 32 de ani la Agrosem Tecuci, Ghiţă Hulea este de părere că secretul unei agriculturi performante, aşa cum au austriecii şi americanii, este exploatarea unor câmpuri vaste, însămânţate cu soiuri hibride de bună calitate şi lucrate cu tehnologie modernă. Investiţiile fermierilor în tehnică n-ar fi mici, drumul birocratic până la reînfiinţarea unor cooperaţii agricole n-ar fi scurt, dar odată adoptată această formă de organizare, nici agricultura gălăţeană n-ar mai fi chin în zadar.

Gălăţenii şi-au cumpărat sămânţă

Sămânţa luată de pe câmp, indiferent de cultura vegetală de la care provine, e bună mai mult pentru consum, dacă nu este prelucrată corespunzător şi pregătită să rodească. Odată ajunsă la Agrosem, sămânţa adusă de fermierii din Galaţi, dar şi din alte judeţe, printre care Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Tulcea, trece prin mai multe procese de pregătire, cum ar fi: uscarea, calibrarea, batozarea şi însăcuirea. Capacitatea de prelucrare a Agrosem Tecuci este de 7 tone de sămânţă de porumb, între 7 şi 8 tone de sămânţă de grâu, şi între 2 tone şi 3 tone sămânţă de floarea-soarelui şi alte cereale şi plante tehnice.

"În acest moment, suntem pe finalul livrărilor de sămânţă şi mai avem în depozite cantităţi destul de mici. Lucrăm, în ultima perioadă, mai mult ca prestatori de servicii. Sunt firme mari de pe piaţa românească şi internaţională care cumpără de la noi sămânţa deja pregătită şi numai bună de semănat în primăvară sau în toamnă, după caz. Avem clienţi buni, de mulţi ani, şi în Galaţi, dar cele mai mari vânzări le facem în zona Vâlcei şi a Olteniei. Bineînţeles că produsele noastre ajung şi în străinătate. Ţara în care vor fi folosite la înfiinţarea culturilor depinde şi de firma exportatoare care cumpără. Oricum, francezii, austriceii şi ungurii folosesc şi sămânţă de la noi. Este adevărat că Agrosem nu are, în toate zonele ţării, o evoluţie economică foarte bună. Totuşi, Agrosem Muntenia, din care facem noi parte, stă bine pe piaţă în acest moment, iar noi, la Tecuci, avem vânzări bune", apreciază Ghiţă Hulea.

Agrosem Tecuci lucrează cu 17 angajaţi permanenţi şi încă vreo 50-60 de lucrători sezonieri, în perioadele campaniilor agricole.

Merg şi hibrizii româneşti

Nu numai soiurile create şi prelucrate în laboratoarele din lumea largă dau producţie bună. Se vând şi cele hibridate la noi, mai ales la porumb. "Sunt mai ieftine şi mai ales fermierii mici le pot folosi, fiindcă sunt mai accesibile. Producţia este bună şi la aceste soiuri. Important este ca oamenii să înţeleagă faptul că şi agricultura se schimbă şi că dacă lucrează doar cu sămânţa din producţie proprie nu au cum să aibă recoltele pe care şi le doresc", spune directorul Agrosem.

Cu 50 de ani în urma Europei şi a SUA!

Agricultură bună facem şi noi, dar nu ca fermierii din alte state europene sau din Statele Unite, care fac, într-adevăr, profit din agricultură! "De câte ori am fost plecat la schimburi de experienţă, din Austria până în Statele Unite sau America Latină, am încercat să înţeleg de ce se descurcă ei mai bine decât noi şi am dorit să aduc şi la Agrosem ceva nou. Ne-am cumpărat utilaje şi din Europa, şi din SUA. Dar pentru o agricultură performantă e nevoie şi de altele. Austriecii, spre exemplu, au un pământ foarte prost, în câmp. Dar produc mai mult decât noi şi au o agricultură mult mai performantă, pentru că organizarea lor este mult mai bună. În Statele Unite, în Iowa, am găsit o fermă de o mie de hectare de porumb şi 40.000 de porci la care lucrau doar doi oameni. Suntem cu vreo 50 de ani în urma lor, în acest moment. Singura soluţie de dezvoltare pe care o văd eu este să facem agricultură pe suprafeţe extinse, astfel încât lucările să se execute mult mai uşor şi cu costuri mult mai mici", a declarat Ghiţă Hulea.

Citit 4060 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2013 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.