Fermierul ştie cel mai bine ce seamănă. Din România sau din import?
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Fermierul ştie cel mai bine ce seamănă. Din România sau din import?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare fermier, şef de asociaţie agricolă sau întreprinzător gălăţean care înfiinţează culturi mari preferă anumiţi hibrizi. Unii dintre ei nu se abat de la calitatea românească a seminţelor de semănat şi folosesc acest tip de produse de ani de zile, cu rezultate pe care le consideră mulţumitoare. Alţi cultivatori spun însă că din hibrizii româneşti se dezvoltă plante cu diverse probleme, aşa că este mult mai avantajos, din toate punctele de vedere, să îi folosească pe cei creaţi în străinătate. Oricum ar fi, loc pe piaţă au şi seminţele create şi pregătite la noi, dar şi cele din străinătate.
„Noi nu folosim decât sămânţă românească în fiecare campanie agricolă. Chiar peste vreo două zile o să semănăm orzoaica. E şi mai ieftină sămânţa românească şi dă rezultate bune, atunci când avem şi ploaie. Am văzut că hibrizii străini dau greş pe alocuri, sunt şi mai scumpi, aşa că preferăm să mergem pe ceea ce producem în ţară”, a declarat Ion Slabu, preşedintele Asociaţiei „Scânteia” din comuna gălăţeană Scânteieşti.„În acest moment, eu nu folosesc pentru culturile pe care le înfiinţez hibrizi româneşti. Motive sunt mai multe. Am observat, de exemplu, că sunt hibrizi de floarea soarelui de la noi care dau o producţie bună, în condiţiile în care se dezvoltă normal, dar reţin apa, ceea ce nu este deloc un lucru bun pentru calitatea seminţelor. La hibrizii de grâu nu ştiu câtă producţie se obţine. Eu folosesc, spre exemplu, hibrizi cu înfrăţire în primăvară. Cei româneşti, cu înfrăţire în toamnă, ar trebui să se dezvolte mult mai repede de la semănat, ca să poată înfrăţi până vine iarna. Şi cantitatea de îngrăşăminte de care ar avea nevoie ar fi mai mare. Mai există un avantaj al folosirii hibrizilor din străinătate: cantitatea mai mică de sămânţă care intră la hectar. Spre exemplu, dacă foloseam sămânţă românească băgam până la 240 de kilograme pentru înfiinţarea unui hectar. Cu cea străină, chiar dacă preţul este puţin mai ridicat, folosesc aproximativ 120 de kilograme. Per total este mai avantajos din punct de vedere al producţiei şi al investiţiilor în cultură”, a precizat directorul fabricii de ulei Helianthus din Tecuci, Nicolae Mănăilă (foto), cultivator de floarea soarelui şi cereale.



Citit 821 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.