Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, o vacă de muls. Jaf naţional, niciun vinovat după gratii

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, o vacă de muls. Jaf naţional, niciun vinovat după gratii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Viaţa liberă" vă prezintă radiografia "afacerii" care a dus la dezastrul sucursalelor Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare * Distrugerile din toată ţara nu s-au soldat cu nicio condamnare la închisoare cu executare în vreunul dintre dosarele penale


Seria de investigaţii privind distrugerea sistematică a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare scoate la iveală interesele colosale ce se ascund în spatele acestei "afaceri". Unele judeţe au avut mai mult de suferit, altele mai puţin, în funcţie de patrimoniul pe care l-a deţinut această societate, care la începutul declinului său avea nu mai puţin de 36.000 de angajaţi. Numai terenurile administrate de această societate însumează 2,1 milioane de hectare.
La Galaţi au ieşit la iveală, în ultimul an, dezastrele cauzate de jaful organizat din domeniul îmbunătăţirilor funciare. Liniile de cale ferată au luat-o la vale, ţevile de irigaţii sunt scoase din pământ bucată cu bucată pentru a fi duse la fier vechi, iar terenurile sunt la o semnătură distanţă de a ajunge pe mâna rechinilor imobiliari.
Prezentarea de faţă are ca scop realizarea unei scheme la nivel naţional a dezastrului din îmbunătăţirile funciare.

Sucursala Siret

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) este împărţită în 13 structuri regionale. Sucursala Siret are în subordine judeţele Galaţi şi Tulcea. Despre situaţia de la Galaţi, „Viaţa liberă” a scris pe larg. Aici, prin mai multe inginerii financiare, atât terenurile, cât şi majoritatea bunurilor SNIF au fost executate silit, prejudiciul fiind de câteva milioane de euro. Totul a fost posibil printr-o omisiune a juriştilor, care au „uitat” să timbreze un act. Tulcea a fost executată, fix în aceeaşi manieră, în anul 2010. Conform unui proces verbal, societatea SC Sanimar Tulcea avea de recuperat 13.536 de lei. Drept urmare, au fost scoase la vânzare bunurile SNIF, pentru sume absolut derizorii. Spre exemplu, un excavator a fost evaluat la 2.800 de lei, o automacara la 3.000 de lei, în timp ce un tractor a fost evaluat la 1.400 de lei.

Sucursala Alba - Arieş

Are în componenţă structurile din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Sediul central al structurii este la Alba Iulia. Pentru a scurta pe cât posibil povestea, două dintre sub-sucursale au probleme uriaşe. Este vorba de Braşov şi de Covasna. Fostul director al SNIF, Ion Vorel, a declarat pentru „Viaţa liberă”: „La Braşov am făcut o comisie pentru a ancheta situaţia. Vroiam să aducem un nou director acolo şi să facem inventarul înainte. Când am făcut inventarul am văzut că scriptic existau anumite lucruri, însă fizic dispăruseră. Este vorba despre buldozere mari şi mici, excavatoare, plus alte utilaje. Erau cel puţin 20 de repere. După ce am văzut ce era acolo, am zis să facem inventar în toată ţara, pentru că nu se mai făcuse niciodată aşa ceva“, a spus acesta.

Sucursala Banat

Are în componenţă un singur judeţ - Timiş. Nici vestul ţării nu a scăpat ocazia de a devaliza ceea ce ar fi trebuit să fie o societate ce ţinea de siguranţa naţională. Astfel, potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, din august 2011, s-au constatat următoarele: „Urmare a managementului necorespunzător şi a neimplicării conducerii SNIF SA în soluţionarea problemelor cu care s-a confruntat în ultimii ani Sucursala SNIF Banat s-a ajuns în situaţia ca sucursala să înregistreze datorii de peste 600 000 de lei către diverşi furnizori şi de peste două milioane de lei la bugetul de stat, la care se adaugă penalităţile aferente şi suma de 164.173 lei restantă la plata salariilor”, se arată în raportul intocmit de Corpul de Control.

Sucursala Bărăgan

Are în componenţă judeţele Constanţa şi Ialomiţa. Povestea acestei sucursale este presărată de proteste, greve, demisii şi sinucideri. Ion Ghelban, un fost angajat al SNIF Constanţa, s-a spânzurat în urmă cu cinci ani, chiar în unitatea de producţie, directorii au demisionat pe bandă rulantă, iar cei zece angajaţi ai SNIF Constanţa au intrat constant în greva foamei, din cauza faptului că nu le-au fost plătite salariile.
În Ialomiţa, Arthur Negură, fostul director al SNIF, a fost trimis în judecată pentru dispariţia a 14.426 de conducte de aluminiu folosite la irigaţii. Alături de el au fost trimise în judecată şi alte persoane aflate în structura de conducere a SNIF Ialomiţa.

Sucursala Buzău - Vrancea

Are în componenţă judeţele Buzău şi Vrancea. Această sucursală este legată prin iţe penale de sucursala Ialomiţa, deoarece ţevile pentru care este judecat fostul director al SNIF Ialomiţa au dispărut fix din Vrancea, pentru ca ulterior să ajungă în Ialomiţa, fără a fi trecute prin acte.
Cealaltă componentă a acestei sucursale, SNIF Buzău, care teoretic păstoreşte peste 120.000 de hectare de teren a rămas cu 18 angajaţi, şi aceia personal TESA.

Sucursala Caraş

Are în componenţă judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Conform unui raport al Camerei Deputaţilor, aici „se înregistrează întârzieri în plata salariilor şi a obligaţiilor către bugetul de stat. Activitatea sucursalelor a fost afectată în anii anteriori şi prin numirile conducerilor pe criterii politice, numiri care au adus în prim-plan persoane care nu au avut nici o legătură profesională cu activitatea sucursalei, fapt ce se regăseşte şi în rezultatele economice obţinute”. Şi această sucursală a fost „căpuşată” de un alt SNIF. Potrivit aceluiaşi raport, din cauza unui contract păgubos cu SNIF Timiş, s-a pierdut o sumă uriaşă. „Derulare contract de locaţiune cu SC RIVIERA SRL Reşiţa referitor la închiriere utilaje de la SNIF Sucursala Caraş-Severin. Cu aceste utilaje s-au efectuat lucrări de decolmatare în sistemul Sânicolau Mare, canalelor Arancea şi Silvia, în valoare de 12,1 miliarde lei vechi, fără situaţii de lucrări. S-au impus următoarele masuri, un exemplar sa fie transmis la MAIRA si IGP, recuperarea pagubelor în valoare de 816 miliarde lei vechi de la conducerea sucursala Timiş”.
 

Sucursala Călăraşi - Mostiştea

Are în componenţă judeţul Călăraşi. Din cauza faptului că SNIF se afla sub administrare specială, sucursala SNIF Călăraşi a participat la mai multe licitaţii prin intermediul unor terţi, motiv pentru care comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor a dispus verificarea acestor licitaţii. „În zonele unde s-au încredinţat lucrări de îmbunătăţiri funciare, s-a constatat că au fost executate în mare parte de acestea, sub diverse forme mascate de asociere, subcontractor, închiriere etc. Aceasta este datorată faptului că ofertanţii nu au putut îndeplini condiţiile impuse de Caietul de sarcini de la Cap.V Criterii de calificare şi selecţie”, se arată în concluziile comisiei de anchetă, una dintre sucursalele vizate fiind cea din Călăraşi.

Sucursala Dunărea de Jos

Are în componenţă doar judeţul Brăila. După distrugerea sistematică a SNIF Galaţi, Brăila a preluat mare parte lucrările acestei sucursale. Chiar şi aşa, SNIF Brăila şi-a pierdut trei sferturi din angajaţi faţă de 1989. Ion Vorel, actualul director de la SNIF Brăila, a făcut nenumărate plângeri, atât către Ministerul Agriculturii, cât şi către organele de anchetă, privind situaţia de la Galaţi.

Sucursala Moldova

Are în componenţă judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani şi Neamţ. Sucursala  are în patrimoniu 175 de staţii de pompare, deservind o suprafaţă amenajată de 76.439 ha. Din acestea, doar o zecime sunt funcţionale, restul necesitând lucrări de reabilitare. Conform aceleiaşi comisii de anchetă a Camerei Deputaţilor, există diferenţe de câteva miliarde de lei vechi între sumele declarate de conducerile SNIF şi cele încasate, motiv pentru care s-au contactat organelle de anchetă.

Sucursala Mureş - Criş

Are în componenţă judeţele Mureş şi Arad. După aceeaşi metodă ca la Timişoara, aici s-au făcut achiziţii absolut aberante de-a lungul timpului. Astfel, conform unui raport al Ministerului Agriculturii, s-au achiziţionat următoarele lucruri: roabă cuvă metal - 45 buc, preţ fără TVA - 760 lei/buc; fasunguri normale - 50 buc, preţ fără TVA - 22,90 lei/buc (preţ pe piaţă maxim 10 lei/buc); coadă lopată - 90 buc, preţ fără TVA - 31,30 lei/buc; greblă 22 dinţi fără coadă - 50 buc, preţ fără TVA - 102,90 lei/buc; târnăcop cu coadă fibră 2,5 kg - 45 buc, preţ fără TVA - 493,30 lei/buc. Şi exemplele pot continua. Şi aici au intrat pe fir organele de anchetă.

Sucursala Oltenia

Are în componenţă judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Aici, Comisia Camerei Deputaţilor a impus un audit al Curţii de Conturi, deoarece contabilul nu a vrut să prezinte actele. Aici a avut loc şi o situaţie comică, având în vedere că un ponton dormitor a ajuns gratuit în patrimoniul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova.

Sucursala Someş - Criş

Are în componenţă judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. „O problemă ridicată de sucursala Someş - Criş este participarea la un program transfrontalier cu Ungaria, pentru reabilitarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare din zona de frontieră, program în valoare de 2.000.000 lei. Contribuţia părţii române este de 5 la sută din valoarea programului. Derularea acestui program s-a blocat la nivelul centrului ANIF RA”, se mai arată în raportul Camerei Deputaţilor.

Sucursala Vlaşca - Teleorman

Are în componenţă judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Teleorman. Şi aici s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţele contabile lucrări în valoare de câteva miliarde de lei vechi, motiv pentru care s-a dispus cercetarea penală.

Concluzii

Am realizat această hartă pentru a evidenţia pe de-a-ntregul tabloul distrugerilor ce au avut loc la nivelul SNIF. Toate acestea au ca efect imediat alunecări de teren şi inundaţii, însă niciunul dintre cei vinovaţi nu a ajuns după gratii...


 

Seria de investigaţii jurnalistice privind SNIF este derulată în cadrul programului "Grants for Investigative Journalism", organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al U.S Department of State şi al Ambasadei Franţei în Romania. Responsabilitatea pentru conţinutul acestei publicaţii aparţine autorului şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau poziţia U.S. Department of State şi a Ambasadei Franţei în România.


 

Citit 7222 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2013 17:49

9 comentarii

 • postat de bistriteanu
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 10:17
  109.100.196.***
  de ce nu se implica si dna-ul de exemplu la sucursala somes cris din 2005 directorul si inginerul sef au infiintat Salrif-ul o firma capusa inregistrat pe numele unui verisor de a inginerului sef care nici macar nu este in tara (este in Spania la lucru),iar de atunci a inceput declinul,dintr-o sucursala pe profit in scurt timp a ajuns la un dazastru,finndca toate utilajele si angajatii lucrau pentru firma capusa,iar cheltuielile erau trecute pe sucursala in schimb veniturile ajungeau in buzunarele celor doi.Mai mult in 2012 prin executie silita cei doi au cumparat pe nimica toata si baza de productie de la unirea tot de un neam de-al lor (ca sa nu dee de banuit),utilajele bune de la sucursala au fost casate si trecute la firma capusa,iar sucursala a intrat in insolventa acumulind datorii uriase.Cum explica si D-na director de la SN"IF"ca la toate reclamatiile nici-odata nu a trimis corpul de control sau de ce n-a sesizat DNA-ul de furturile uriase de la Sucursala Somes-Cris sau cumva si dinsa este partasa?De asemenea cei doi au avut 5 dosare penale in 2008-2009,care s-au musamalizat pe plan local fiindca au cunostiinte si la procuratura,iar DNA-ul nu s-a implicat .Nu inteleg cum se poate trece cu vederea toate cele relatate din toate colturile tarii de la furturiile imense de la aceasta societate si cum a relatat cineva nu s-a gasit nici un vinovat nici un condamnat,dar inca sper ca D-zeu e sus si va face dreptate si cei doi si pe pamint vor primi ce merita.Nu se poate inchipui cum cei doi care nu primesc salariile cu luniile totusi cumpara apartamente in Bistrita,Cluj case in Bistrita geep-uri, Quasqai,baza de productie etc ,etc de sute de mii de euro daca nu fura .Unde-i dreptatea.
  0
  1
  Raportează
 • postat de nikola kboom
  Joi, 14 Martie 2013 17:37
  Dati-mi un motiv sa nu va lichidez! UNUL! E scris undeva caci voi veni cu manie si judet anffricosator?Bai rahatilor iadul va fi o desfatare pentru voi!
  0
  1
  Raportează
 • postat de domnul domn
  Joi, 14 Martie 2013 12:51
  mobilizare ca asti ne iau si pielea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 14 Martie 2013 10:21
  Sunt dator cu un raspuns lui- negonic. Dragule, spun ca ne meritam soarta ,noi toti ,inclusiv ,citez:" Noi cei de jos chiar crezi ca avem putere de decizie ?Noi cei de jos doar suferim ".Suferim si vom suferi incontinuare fiindca sunt votati si tinuti la putere de 23 de ani,nu conteaza ce varsta au sunt formati sub umbrela celor harsiti in rele.....Cat despre putere avem ,puterea data de vot , nu stim ce sa facem cu ea ,nu avem educatia democratiei ,poate ca unii si din cauza nostalgiei dupa vremurile apuse ,sper definitiv. Ce argument mai bun doresti decat rezultatul alegerilor din iunie si decembrie , nu au caparat puterea totala tot aceiasi care au distrus totul in tara ? Sa auzim de bine .
  0
  0
  Raportează
 • postat de colleone
  Joi, 14 Martie 2013 10:02
  SNIF/ANIF a fost si este devalizata de aceleasi persoane care de 23 ani se afla la conducerea Directiei de Imbunatatiri Funciare din cadrul MADR,respectiv Valentin Apostol si Alexandru Radulescu,aflati si inprezent in functii.Acestia au intocmit toate actele normative incepind cu Legea 138/2004 si HG 1407/2004 urmare a tratatului de imprumut cu Banca Modiala(Legea4/2004).interpretate dupa chipul si asemanarea lor.Din 2004 pina in prezent aceste acte normative au fost modificate/transformate cu un singur scop, STERGEREA URMELOR FURTULUI CALIFICAT coordonat de V.Apostol si A.Radulescu.care este de aproximativ de 16 miliarde de euro(declaratia Dlui Valeriu Tabara) consemnate in Raportul Comisiei de ancheta a Camerei Deputatilor Comisia de Agricultura legiferata prin Hotarirea nr.9/14.04.2010. a Camerei Deputatilor.Aceasta a sesizat Curtea de Conturi,Ministerul Finantelor,Directia Nationala Anticoruptie,Ministerul de Interne,Parchetul de pe linga ICCJ"-sa ia masurile care se impun potrivit competentelor".La art 4 se precizeaza"In termen de 30 zile de la data adoptarii hotararii Guvernul Rominiei si celelalte autoritati sesizate ..vor informa Biroul Permanent al Camerei Deputatilor cu privire la masurile adoptate"Pina la aceasta data nu se cunoaste a se fi respectat aceste prevederi.
  Dar se cunoaste faptul ca SNIF a fost devalizata si ANIF aflata in faliment a fost transformata in Agentie Nationala prin OG 82.2011 scopul fiind acelasi STERGEREA HOTIILOR la care au participat nemijlocit MADR(conform art 72 din Legea 138/2004),ADS(conform Legii 31/1990 ) prin mandat AGA si Consiliu de Adminidtratie si conducerile executive din 2004=2012.Partial din aceste aspecte sunt instrumentate de DNA Bucuresti in Dosarele 35/P/2009 si 401/P/2010,fara rechizitoriu pina la aceasta data.Sunt deasemenea facute plingeri la Parchete din tara fata de aceste ilegalitati,dar pina la aceasta data nefinalizate de procurori.Toate aceste aspecte au fost si sunt cunoscute de ministri MADR din 2004-2013,existind documentatii depuse cu nr de inregistrare la Cabinetul Ministrului inclusiv la Dl Daniel Constantin.Fara dubii ne aflam in fata celui mai mare grup infractional organizat conform Legii 39/2000 ,art 7.care a distrus sectorul de Imbunatatiri Funciare,vital pentru productia agricola,sanatatea populatiei,securitatea alimentara si securitatea nationala.Este surprinzator cum nici un guvern ,premier nu s-a aplecat cu atentie asupra acestui subiect.Este de neinteles cum reprezentantii statului admit situatii de faliment la societatile aflate in portofoliu,dar nu inteleg ca o societate nu intra singura in FALIMENT ,este adusa in faliment de MANAGEMENTUL FRAUDULOS al Consiliului de Administratie si Adunarea Generala care acopera Executivul,situatie ce poate fi lamurita conform Legii 85/2006 art.20 lit b,raportat la art 138.Concluzia este ca nu se doreste salvarea sectorului,argument in luna februarie Dl.Daniel Constantin in cunostinta de cauza,vazind articolele din presa,semneaza decizie de numire a Directorului Directiei de Imbunatatiri Funciare din MADR pentru Dl VALENTIN APOSTOL.Orice explicatie este bine venita....
  0
  1
  Raportează
 • postat de negonic
  Joi, 14 Martie 2013 09:10
  Ioane C.ne meritam soarta spui ?Noi cei de jos chiar crezi ca avem putere de decizie ?Noi cei de jos doar suferim .Cei responsabili si care au putere de decizie ,oricum nu vor suferi din nici un punct de vedere.Vinovati pentru dezastru sunt cei ce conduc.Ca nu conteaza parerea si decizia noastra,vezi soarta referendumului national referitor la reducerea numarului de parlamentari.Mai vrei alt argument ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 14 Martie 2013 07:43
  Aricolul este un mare vacs. S-a pornit cu ce nu trebuie .Fata de imensele distrugeri din sistemul de imbunatatiri funciare ,evaluarea prezentata este total nesemnificativa ,citez :"Spre exemplu, un excavator a fost evaluat la 2.800 de lei, o automacara la 3.000 de lei, în timp ce un tractor a fost evaluat la 1.400 de lei" Excavator ,automacara ,draglina ,scrieti despre distrugerile statiilor de pompare si a amenajarilor in functiune, atunci cand au venit la putere emanatii (1990) sau despre distrugerea totala a lucrarilor aflate in executie,pe o suprafata de peste 44000 ha , in Campia Covurlui ( numai cu valoarea unei pompe din cele 18 distruse la SRP9 Suhurlui se puteau cumpara cateva excavatoare noi). Scrieti sa stie si urmasii nostri pe timpul caror guvernanti s-a distrus munca de sclavi a sute de mii de oameni . Ca un reper , prin anul 1997 ,cancerul distrugerilor cuprinse deja intreg sistemul de imbunatatiri funciare iar metastaza a urmat in anii urmatori ,acum se pune de o coroana de flori si lacrimi de cerocodil....Fiindca nu reusim sa gasim nici un vinovat ,ne meritam soarta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Facultistilor! din nou
  Joi, 14 Martie 2013 00:33
  ...sau Ministerul de Externe, ca m-ati contaminat deja...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Facultistilor!
  Joi, 14 Martie 2013 00:32
  Ambassade de France daca tot nu putem traduce Ministerul Apararii al Statelor Unite...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.