Polonezii ne "sabotează" ouăle de Paşti! Producătorii gălăţeni sunt concuraţi de importuri

Polonezii ne "sabotează" ouăle de Paşti! Producătorii gălăţeni sunt concuraţi de importuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avicolele gălăţene produc ouă, dar pe piaţă intră şi polonezii cu cele de import * Preţurile încep de la 25 de bani pentru un ou produs de o găină din  baterie şi ajung la aproape 1,5 lei pentru un ou eco * Ţăranii vând la 60 de bani oul găinii de curte, dar mai scad la preţ dacă n-au piaţă * Comercianţii cu amănuntul se plâng că niciodată nu s-a vândut mai puţină marfă


 

Nu mai e mult până la Sfintele Paşti, aşa că piaţa ouălor este în fierbere! Producătorii gălăţeni care au ferme de păsări pentru ouă trebuie să facă faţă concurenţei, adică ofertei de ouă importate din Polonia sau de prin alte state europene, la preţ de dumping. Preţurile oului încep de la 25 de bani şi ajung până la 60 de bani bucata, cel mult. Totul depinde de mărime şi de categorie - adică de modul în care trăieşte găina care l-a ouat. Pe aceeaşi piaţă, alături de ouăle produse în ferme româneşti şi cele importate, intră şi ţăranii care au un produs neverificat din punct de vedere sanitar-veterinar, dar unic: oul de categoria I, adică cel provenit de la găină crescută în ogradă.

„Dăm tot 100.000 de ouă pe zi!”

SC Condor Matca SA este una dintre cele mai mare ferme de păsări pentru ouă din judeţ. Încă dinainte ca normele să devină obligatorii, acţionarii au investit şi crearea de baterii modificate, prin care s-au aliniat normelor europene. „Producem constant o cantitate de 100.000 de ouă pe zi, pe care le livrăm distribuitorilor angro. Preţul cu care pleacă oul de la poarta fabricii este de 45 de bani bucata. Acum este post, lumea consumă mai puţin astfel de produse, dar livrările noastre sunt constante”, ne-a declarat Ion Condrache, directorul economic de la SC Condor Matca SA.

Comparativ, la începutul anului trecut, livrările erau cu circa 10.000 de ouă mai mari.

Cu cât vând comercianţii din Piaţa Centrală

În halele vechi din Piaţa Centrală, comercianţii vând ouă de categoria a II-a, de dimensiuni şi greutăţi diferite. Spre exemplu, Ionica Donciu are trei categorii de ouă provenite de la găini crescute pe sol, la Avicola Buceşti. Ouăle din mărime XL se vând cu 50 de bani, cele L se dau cu 35 de bani, iar cele din urmă, de dimensiune M, costă 30 de bani.

„Vânzările merg foarte prost, faţă de anii trecuţi. Sperăm că în ultima săptămână de dinainte de Paşti să meargă ceva mai bine. Din păcate, puterea de cumpărare a oamenilor este destul de mică şi mulţi nu îşi permit să vină să ia. Sunt şi ouăle de import care vin pe piaţă la preţuri şi mai mici. În zona noastră, mai sunt şi oamenii de la ţară care vând. Nu foarte mult, este adevărat, dar tot mai iau o parte din piaţă. Mă ocup cu comercializarea ouălor din 1995 şi nu îmi amintesc de vreo perioadă în care să fi mers atât de prost ”, ne-a declarat Ionica Donciu.

Ţăranii care vin cu coşul sau cu găleata de ouă vând cu 60 de bani bucata, dar mai scad la 50 sau chiar la 40 de bani în cazul în care se apropie seara şi văd că n-au reuşit să dea cine ştie ce din marfă.

Cele mai ieftine ouă pe care le-am văzut, în comerţ, se vând în chioşcurile specializate din pieţe şi costă 25 de bani bucata.

Ce cumpărăm din supermarket şi cu cât

În supermarket şi hypermarket, găsim ouă de categoria 0, adică cele ecologice, ale găinilor care cresc pe sol şi sunt hrănite cu furaj eco. Sunt şi cele mai scumpe. În Billa, spre exmplu, am găsit ouă care au văzut lumina zilei în ferme din comuna Budeasa, judeţul Argeş. Un carton cu 10 ouă mari (categoria A de mărime) se vinde la preţul de 14,99 lei. Mai exact, oul face aproape 1,5 lei. Ouăle de categoria a II-a costă mai puţin. Spre exemplu, un carton cu 10 ouă de la Familia Toneli costă 7,49 lei. Cu alte cuvinte, un ou ajunge la aproape 0,75 de bani. Cele mai ieftine sunt, însă, ouăle de categoria a III-a, adică cele produse de găini care trăiesc în baterii modificate. În Billa, un carton cu 30 de astfel de ouă, ambalate sub marcă proprie, se vinde cu 9,99 lei, la fel ca şi în supermarketul XXL. În Carefour, un carton de ouă distribuite tot prin Familia Toneli şi ambalate sub marcă proprie vine la preţul de 13,99 lei.

Cum „citim” un ou

Fiecare ou pe care îl cumpăraţi din magazin trebuie să aibă ştampila specifică. Prima cifră din seria inscripţionată pe coajă indică, în fapt, categoria oului, adică modul în care trăieşte găina care l-a produs. Există patru astfel de categorii: 0 (oul provine de la găini din ferme ecologice, a căror hrană constă în furaje netratate chimic), 1 (oul provine de la găini crescute în regim extensiv, hală şi ieşire în aer liber), 2 (oul provine de la găini crescute în hale, la sol), 3 (oul provine de la găini crescute în baterii). Urmează apoi RO, indicativul care ne arată că oul a fost produs în România, sau după caz, indicativul ţării de producţie. Abia apoi urmează indicativul judeţul în care este amplasată ferma de unde provine oul, cum ar fi AG, GL sau CT.

Potrivit noii legislaţii, un ou este valabil timp de 28 de zile de la data producerii sale, în condiţiile în care este depozitat la temperaturi cuprinse între 4 şi 14 grade Celsius.

Decât bun, mai degrabă ieftin

Cei mai mulţi dintre gălăţenii cu care am vorbit, ieri, şi-ar dori să aibă, măcar pe masa pascală, ouă mari, proaspete şi cât mai gustoase. Dar cum o masă de sărbătoare nu se pune la cale cu bani puţini, oamenii se gândesc în primul rând la buzunar. Bine ar fi să avem parte de calitate, dar până la urmă, o să ne mulţumim cu ce ne putem permite. Ce ar alege un gălăţean între un ou adus din Polonia şi vândut cu 25 de bani şi un ou românesc de 50 de bani?

„Păi, dacă cele din Polonia nu sunt stricate, cred că le-aş cumpăra mai degrabă, că sunt mai ieftine. Sunt bune ouăle româneşti - dacă aş şti că nu sunt vechi, aş cumpăra şi de la ţărani. Dar şi preţul contează mult. Acum, spre exemplu, mi-am cumpărat ouă de 30 de bani bucata. Am mai luat şi altă dată şi am fost mulţumit”, a declarat Gheorghiţă Hâncu, în vârstă de 30 de ani.

„Pentru noi, sărmanii, contează preţul. Dacă ştim că cele aduse din străinătate nu sunt stricate, le cumpărăm, că sunt mai ieftine şi ne putem permite. Sigur că am vrea unele cât mai bune, dar trebuie să ne uităm întâi la preţ”, a spus Radu Stoica, în vârstă de 55 de ani.

„Cine vinde ouă poate să le scumpească şi până la 10 lei bucata şi să le dea hoţilor de Băsescu şi Ponta. Şi primarului, pentru cât de bine arată piaţa asta. Eu am găini, nu-mi trebuie ouăle din comerţ”, a precizat Maria Moraru, în vârstă de 66 de ani.

„Chiar dacă sunt mai scumpe, chiar şi de două ori mai scumpe, eu aş alege tot ouăle româneşti. Am mai mare încredere în marfa asta, decât în cea adusă din străinătate. Este de mai bună calitate şi ştim mai bine că nu riscăm să ne facă rău”, este de părere Felicia Stoian, în vârstă de 50 de ani.

Citit 3831 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.