Potenţial alimentar ridicat: ouăle sunt nutritive şi sănătoase

Potenţial alimentar ridicat: ouăle sunt nutritive şi sănătoase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit nutrişioniştilor, un ou de mărime medie, deci de peste 50 de grame, ne oferă 15 la sută din aportul zilnic de fier, 25 la sută din doza de fosfor (la copii) şi 17 la sută din necesarul de fosfor la adulţi. În plus, din consumul unui ou pe zi - în cazul în care sănătoatea ne-o permite - ne putem lua între 10 şi 30 la sută din necesarul zilnic de vitamine.

Cât putem mânca

Oul este un aliment indicat în alimentaţie, dar trebuie în mod evident consumat cu măsură. Indiferent că alegem să îl mâncăm fiert, prăjit sau copt, cel mai bine ar fi să nu depăşim cantitatea de unul pe zi. Şi asta, doar în cazurile în care suntem sănătoşi tun! Medicii nutriţionişti apreciază că o persoană tânără poate consuma între 5 şi 7 ouă pe săptămână, iar una vârstnică doar între 2 şi 3 ouă pe săptămână. Probleme apar de la faptul că un singur ou are un conţinut glicemic ridicat, ajungând până la 200 de mg. Benefice sunt însă alte substanţe componente ale oului, adică: fierul, calciul, sodiul, vitamine ca A, B1, B12 şi D, dar şi acizii graşi ca Omega 3 sau Omega 6.

Găina e "media" prepeliţei cu gâsca

Dacă vreţi să vă diversificaţi meniul, aflaţi că cel mai sănătos ou este cel de prepeliţă. E mic, are cam 9 grame şi doar 76 de mg de colesterol, plus 0,3 grame de grăsimi saturate. La polul opus se află oul de gâscă, cu o greutate de 145 de grame şi un conţinut de 1.226 mg de colesterol şi 5,3 mg de grăsimi saturate. Oul mediu de găină are 201 mg de colesterol şi 1,6 mg de grăsimi saturate.

Citit 1663 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.