În judeţul Galaţi, deputatul Scarlat deţine monopolul tăierii mieilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În judeţul Galaţi, deputatul Scarlat deţine monopolul tăierii mieilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Abatorul deţinut de parlamentarul din Lieşti este singurul din judeţ autorizat de DSVSA, în 2013, pentru tăierea mieilor a căror carne va ajunge în magazine


Toţi mieii pentru Paşte crescuţi la stânile gălăţene şi care urmează să fie scoşi la comercializare în magazine sunt sacrificaţi, în acest an, într-un singur abator, situat în comuna Lieşti. Abatorul aparţine SC Livada Şerbăneşti SRL, deţinută de deputatul liberal George Scarlat şi de Alina Scarlat, aceasta din urmă fiind, din 3 ianuarie, şi administrator.

Cum se face, că, în judeţ, doar abatorul parlamentarului este autorizat? Medicul veterinar Ştefan Vasile, din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, ne-a declarat că Livada Şerbăneşti era singurul abator din judeţ care respecta noile normele pentru sacrificarea ovinelor şi că, la cererea primăriilor, s-ar mai putea autoriza temporar şi alte puncte de sacrificare. Doar că nimeni nu ar fi solicitat aşa ceva, momentan.

La mijlocul lunii aprilie a anului trecut, chiar înainte de Paşti, în judeţ erau autorizate cinci centre provizorii de sacrificare: SC Cominex TC SRL (Cudalbi), PFA Bogatu Viorel (Corod), SC Mondiala Electronics SRL (Vânători) şi SC Agroindustriala Lact Fresh SRL (Folteşti). Autorizaţie permanentă avea anul trecut și SC Livada Şerbăneşti SRL, dar George Scarlat – care nu era deputat la acel moment – ne-a declarat că nimeni nu a solicitat sacrificarea de miei pentru Paşte, în abator, pe motiv că preţul de 13 lei pe cap de animal ar fi fost considerat prea mare. Pe de altă parte, conform datelor DSVSA Galaţi din luna aprilie a anului trecut, 624 de miei au fost sacrificaţi în abatoare, deşi, într-adevăr, nici unul în abatorul de la Lieşti.

„Tăiem doar pentru consum propriu!”

Cum se face că doar abatorul deputatului Scarlat taie pentru vânzare?  „Legislaţia permite, în acest an, tăierea ovinelor doar în abatoare care îndeplinesc toate condiţiile necesare. Şi abatorul care întruneşte aceste condiţii este SC Livada Şerbăneşti SRL. La cererea fiecărei primării s-ar mai putea înfiinţa puncte de tăiere, dar numai dacă primăriile cer aşa ceva. Iar până în acest moment nu au cerut-o”, ne-a declarat dr. Ştefan Vasile, din cadrul DSVSA.

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, deputatul George Scarlat ne-a declarat: „Eu nu am făcut acea investiţie numai pentru piaţa gălăţeană şi nici ca să reprezinte judeţul. Am făcut investiţia ca să mă reprezinte pe mine. Au venit până acum vreo patru sau cinci crescători ca să taie la abatorul de la Lieşti. Oricum, perioada de sacrificare a ovinelor pentru Paşti este scurtă, de doar câteva zile. În acest an, taxa de abatorizare este de 15 lei plus TVA. Nu vin foarte mulţi, pentru că se plătesc aceste taxe. Cine vrea să taie în condiţii bune şi să ofere marfă de calitate, alege şi spaţii care se potrivesc normelor. Dacă vrem să vindem şi să cumpărăm numai ce e mai ieftin, fără să avem nicio garanţie, e vina noastră, a tuturor. Într-un fel sau altul, toţi suntem vinovaţi pentru situaţia în care am ajuns”, ne-a declarat George Scarlat.

Citit 7514 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2013 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.