Stânele gălăţene au aproape 160.000 de miei
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Stânele gălăţene au aproape 160.000 de miei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Crescătorii de animale spun că prin stânele lor bate vântul a pagubă * Furajele se scumpesc, iar preţul cărnii rămâne scăzut, în condiţiile în care samsarii fac legea


A fost secetă năsprasnică în primăvara, vara şi toamna anului trecut, aşa că furajele pentru oi au fost pe sponci. Ciobanilor le-au crescut cheltuielile de întreţinere a şeptelului, dar prea mulţi miei n-au vândut, cel puţin deocamdată. Tăierea în stână - în lipsa autorizării temporare a unui punct pentru sacrificare - e interzisă prin lege, chiar dacă mai sunt şi ciobani care-şi văd de treaba lor, după cum au prins obiceiul din moşi-strămoşi. Taie, iar dacă cineva i-o prinde, asta-i viaţa! Cei care nu vor să o tragă de pe urma controalelor autorităţilor sanitar-veterinare vând miel doar în viu. Potrivit datelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, în judeţul nostru sunt în acest moment 3.867 de exploataţii ovine, care au 157.300 de miei.

"Dacă nu-ţi place, nu rezişti!"

Costică Scarlat creşte animale de mai bine de 15 ani, iar acum are circa 500 de oi. Spune că iarna a fost una tare grea, pentru că furajele cu care îşi hrăneşte turma s-au scumpit peste măsură, iar gălăţenii nu cumpără carne de oaie sau miel decât la Paşte. Oricum, chiar şi în această perioadă, preţul cărnii de miel îl fac samsarii de animale de prin comune şi sate, nu omul de rând, căruia îi este peste mână să ajungă la stână şi preferă să cumpere carnea din supermarket, chiar dacă are un preţ mai mare.
"Dacă nu ai drag de animale, n-ai cum să creşti oi. E muncă multă aici. Nu e ca la cireada de vaci, pe care o laşi să pască şi te odihneşti. Ciobanul trebuie să stea în permanenţă în picioare”, ne spune crescătorul de animale. Când are vreme să-şi tragă sufletul, îşi aminteşte că cel mai frumos sunet din lume i se pare cel al oilor care rup iarba cu dinţii. A încercat să-şi deschidă şi o linie de distribuţie pentru carnea de oaie, dar gălăţenii nu o cumpără decât de Paşti, aşa că nu prea rentează.

Preţul cărnii la stână

Preţul cărnii de miel, la stâna din Lieşti, ar ajunge cam la 12 lei, în viu. Dar cerere de la consumatori nu prea există. Vin să cumpere tot samsarii, care iau de aici carnea cu un preţ şi o vând mai scump în alte părţi. La Piscu se taie miel şi pe marginea şanţului. Viu face 14 lei kilogramul, iar tăiat ajunge la 23 de lei. Înspre Găneşti se vindea miel tăiat, la mijlocul acestei săptămâni, cu 20 de lei kilogramul, iar înspre Bălăbăneşti kilogramul sărea de 20 de lei. Cu 18 lei se mai găsea ceva carne de miel doar în zona Odaia Manolache.


Citit 2799 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 17:21

4 comentarii

 • postat de pushback
  Marți, 07 Mai 2013 15:04
  ...mai dai in pwoula mea pe marlanii astia ordinari, daca te duci la stana la ei, tot 18-20 lei/kg. iti vad carnea de miel....s-au invatat sa se planga ca nu le cumpara lumea marfa.....daca nu era rentabila "afacerea", fi-ti siguri ca nu mai cresteau ei oi..........niste taranoi salbatici imputiti
  0
  0
  Raportează
 • postat de pamantean
  Sâmbătă, 04 Mai 2013 08:18
  1
  0
  Raportează
 • postat de un Galati aiurea
  Vineri, 03 Mai 2013 00:29
  Pot sa isi pastreze mieii, sa faca turme mari pentru ca eu mananc doar carne de animale mature, si nu sunt musulman, cumpar batal de un an, daca vreau sa mananc traditional. Suntem animale? mancam pui de,,,,,, ca puiul de gaina?
  0
  0
  Raportează
 • postat de 27LEI/KG carne de miel? Brrrrrr, asta nu-i Înviere, este jecmăneală tradițională mioritică.
  Joi, 02 Mai 2013 08:47
  160 000 de miei? Păi ne-ar reveni cam un miel/2 capete de gălățean. Nu? Atunci de ce este așa de scump? Asta-i nu-i piață, este jecmăneală la prețul de 27lei/Kg vânzare, așa că la pulpe de găină, mici, cârnați adunarea, este mai rentabil, tradiția să o țină cine poate. Ghici cine poate?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.