Fermierii gălăţeni, pregătiri pentru noul sezon la pepeni

Fermierii gălăţeni, pregătiri pentru noul sezon la pepeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gospodarii de prin judeţ au început deja să pună pepeni, perioada specifică pentru aceste însămânţări fiind între finele lunii aprilie şi începutul lunii mai. Cât vor însămânţa, până la urmă, producătorii gălăţeni, rămâne de văzut. Vom şti cu siguranţă la sfârşitul acestei luni. În cursul verii trecute, mulţi dintre fermierii ce au cultivat pepeni pe suprafeţe vaste, dezamăgiţi de câştiguri, spuneau că anul acesta fie vor pune harbuji pe maxim două sau trei hectare, fie vor renunţa de tot la cultură.

În 2012, mai ales din cauza secetei şi a imposibilităţii celor mai mulţi dintre fermieri de a-şi iriga câmpurile cu pepeni, producţia a fost cu 41 la sută mai mică decât în 2011. Astfel, potrivit raportărilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), în 2011 s-au produs în medie 2,2 tone de pepeni la hectar, în vreme ce în 2012 s-au produs cam 1,3 tone de pepeni la hectar.

Problemele producătorilor plecă de la faptul că, la început de iulie, când ei se pregătesc să iasă pe piaţă, tarabele şi trotuarele sunt invadate de bişniţarii care, cum-necum, îşi obţin certificate de producători şi vând pepeni importaţi de prin Grecia sau Turcia pretinzând că sunt româneşti get-beget, de la Tulcea sau Dăbuleni. Până să poată ieşi producătorul gălăţean cu pepenii la vânzare, preţul este deja mult prea scăzut ca producţia să mai fie rentabilă.

Citit 2991 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2013 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.