Fonduri nerambursabile pe Măsura 121: Peste 100.000 de euro pentru micii fermieri
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Fonduri nerambursabile pe Măsura 121: Peste 100.000 de euro pentru micii fermieri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statul ar putea asigura toţi banii de care o familie de fermieri are nevoie pentru a investi în mica exploataţie proprie


Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a lansat, marţi, o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanţare pe Măsura 121 – „Modernizarea Exploataţiilor agricole”, adresată fermierilor care vor să îşi dezvolte fermele de familie. Cine va câştiga finanţare se va alege cu maxim 125.000 de euro, în condiţiile în care, pentru întreaga sesiune de alocare de fonduri, la nivel naţional, este prevăzută suma totală de 50 de milioane de euro.

Cine poate depune cerere?

Ca să aibă acces la fondurile nerambursabile care se alocă prin intermediul Măsurii 121, ferma trebuie să aibă între două Unităţi de Dimensiune Economică (UDE) şi 50 de astfel de unităţi. Sunt eligibile atât fermele cu producţie vegetală, cât şi cele cu producţie animală şi mixtă.

„Ca exemplu, la o fermă mixtă de bovine cu bază furajeră, pentru o dimensiune minimă de 2 UDE, familia ar trebui să deţină 3,5 hectare de teren cultivat cu grâu, orz, porumb, fâneţe şi plante de nutreţ, precum şi 3 capete de vaci de lapte”, informează Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Galaţi, prin intermediul unui comunicat. Tipurile de investiţii, pentru care în cel mai scurt timp vor fi disponibile proiecte tip, sunt: ferme de legume în câmp (maxim 2 hectare) şi în spaţii protejate (maxim 1.000 de mp), livezi de pomi şi arbuşti fructiferi (maxim 5 hectare), ferme de vaci de lapte (maxim 20 capete), ferme de creştere şi îngrăşare porcine (maxim 100 de capete) şi ferme de găini ouătoare (maxim 4.000 de capete).

Criteriile de selecţie sunt publicate în Ghidul Solicitantului, afişat pe site-ul APDRP. Pot depune proiecte atât persoane fizice (cu condiţia autorizării înaintea semnării contractului de finanţare), cât şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale etc. De asemenea, această oportunitate de finanţare este disponibilă şi prin Grupurile de Acțiune Locală (GAL) care implementează la nivel teritorial această Măsură. Se vor da bani şi pentru co-finanţare Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă 43/2013, prin care proiectele declarate eligibile vor beneficia de o garantare de 80 la sută a sumelor pentru cofinanţare, prin instituţii finanţatoare. Totodată, de la bugetul statului se va facilita acordarea de microcredite de până la 75.000 euro, pe o perioadă de maxim 10 ani, tot pentru asigurarea cofinanţării. Aceste microcredite vor fi acordate prin instituţii financiare. Ghidul Solicitantului disponibil spre consultare pe pagina de internet a APDRP.

Citit 3324 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2013 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.