Preţurile mici trezesc suspiciuni: Cu piaţa cerealelor la Consiliul Concurenţei
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Preţurile mici trezesc suspiciuni: Cu piaţa cerealelor la Consiliul Concurenţei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La solicitarea fermierilor, Ministerul Agriculturii anunţă că va lua măsuri pentru a le proteja accesul la pieţe * De asemenea, Consiliul Concurenţei a fost sesizat în privinţa acuzelor pe care le fac fermierii la adresa intermediarilor care fac tariful grânelor


Suspiciuni că piaţa mărfurilor agricole a fost prăbuşită cu intenţie există şi la nivelul Ministerului Agriculturii. Din păcate, măsurile se iau târziu, abia după ce fermierii gălăţeni, la fel ca cei din întreaga ţară, au vândut bună parte din recolte sub preţ sau au încheiat deja contracte dezavantajoase, în lipsă de soluţii. La finele primei săptămâni din iulie, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Constantin declarase pentru "Viaţa liberă" că piaţa cerealelor este una corectă şi că preţul grâului este scăzut din pricina cantităţii mari de marfă de pe piaţă. Nu se impunea intervenţia satului şi nici ridicarea preţului prin achiziţii pentru bugetul de stat, deoarece preţul minim, la nivel european, nu fusese atins, mai spunea ministrul Agriculturii. Din păcate, la acel moment, fermierii gălăţeni începuseră deja să-şi vândă recoltele pe te miri ce!

La mai bine de o lună de la momentul acelei declaraţii, Daniel Botănoiu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat, tot pentru „Viaţa liberă” că instituţia pe care o reprezintă a sesizat deja Consiliul Concurenţei cu privire la înţelegerea cumpărătorilor pe care o reclamă, de la începutul verii, fermierii din întreaga ţară.

„La solicitarea agricultorilor referitoare la preţuri şi la modul în care funcţionează piaţa cerealelor în acest moment, noi am sesizat deja Consiliul Concurenţei, care va stabili dacă există înţelegeri (ale cumpărătorilor - n.r.) pe piaţă. Sperăm să nu fie, dar nu noi apreciem acest lucru, la acest moment. Noi putem avea doar suspiciuni pe care să le sesizăm. La nivelul Guvernului se vor stabili oricum măsuri suplimentare de monitorizare a pieţei pentru a preveni apariţia de probleme. Suntem dispuşi să sesizăm toate instituţiile statului abilitate să stabilească dacă există la acest moment sau dacă existat înţelegeri în piaţă de pe urma cărora să aibă de suferit producătorii”, ne-a declarat, ieri, Daniel Botănoiu, prezent la Mediafax Talks, în judeţul Brăila.

Nu-i rău deloc faptul că, într-un final, sesizează şi Ministerul nevoia unor noi măsuri pentru protecţia accesului producătorului la piaţă. Din păcate, ele au fost gândite şi propuse spre aprobare abia după ce fermierul gălăţean a muncit mult şi a câştigat puţin!

Citit 1421 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2013 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.