Dă sau nu statul despăgubiri pentru culturile inundate? Iată ce spun autorităţile din Agricultura gălăţeană
Foto: Foto: Gabriel Kolbay | Răzvan Olaru, directorul Direcţiei Agricole Galaţi

Dă sau nu statul despăgubiri pentru culturile inundate? Iată ce spun autorităţile din Agricultura gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii care au suferit pierderi în urma inundaţiilor de la finele săptămânii trecute şi-ar putea scoate o parte din banii pierduţi de la firmele de asigurări, în cazul în care încheiaseră astfel de contracte şi în cazul în care se asiguraseră pentru ploi torenţiale. O altă condiţie să-şi primească banii pe întreaga recoltă ar fi să şi-o fi asigurat integral, nu parţial, din lipsă de bani. O posibilitate ca agricultorii să se repună pe picioare ar fi ca Guvernul să le acorde sprijin financiar, dată fiind calamitatea care i-a lovit.

„Datele raportate de fermieri sunt în curs de verificare. Cu structura noastră de personal nu aveam cum să facem verificările într-un timp atât de scurt. Imediat ce vom verifica estimările şi vom vedea ceea ce este adevărat şi ceea ce nu este - datele s-au mai modificat şi până acum - vom face ceva demersuri către Prefectură pentru a susţine cauza despăgubirii fermierilor. În paralel, ne vom adresa direct şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Nu putem aprecia acum dacă vom primi sau nu vreun ban de la stat, dar noi vom încerca să ajutăm”, a declarat directorul-executiv al Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Răzvan Olaru.

Iată ce am aflat de la APIA:

„La noi se înregistrează, în aceste zile, formularele pe care fermierii le completează şi în care raportează pagubele. Aceste formulare se găsesc şi la sediul nostru, şi la primăriile din judeţ. Trebuie vizate de primăriile de care aparţine terenul cultivat. Noi nu ne ocupăm, în rest, de constatarea pagubelor şi nici de evaluarea acestora. Este adevărat că plăţile despăgubirilor se fac prin intermediul instituţiei noastre, dar asta numai după ce se hotărăşte la nivel central dacă se plăteşte, cât şi când se dau bani”, a precizat directorul APIA Galaţi, ing. Alexandru Sântion.

APIA îi sfătuieşte pe fermieri să îşi procure formularul de la primăriile pe raza cărora au terenul, să îl completeze, să obţină viza primăriei pentru cele mdeclarate şi ulterior să îl depună, astfel încât să fie înregistraţi ca pagăbuiţi, în cazul n care se vor da plăţi compensatorii.  

Citit 1643 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.