Fermierii cu suprafeţe mici pierd bani dacă nu se asociază

Fermierii cu suprafeţe mici pierd bani dacă nu se asociază
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui raport recent al Comisiei Europene (CE), suprafaţa agricolă a ţării noastre este divizată excesiv, aşa că puterea de economică a fermierului este una prea mică pentru o dezvoltare armonioasă a exploataţiei. Mai exact, în medie, suprafaţa deţinută de un fermier român nu depăşeşte 3 hectare.

Datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prezintă o realitate şi mai gravă, în acest moment. Potrivit datelor ministerului, finele anului îi prinde pe nu mai puţin de 860.000 de fermieri în lupta pentru supravieţuire. Aceşti practicanţi ai agriculturii de subzistenţă lucrează suprafeţe cuprinse între un hectar şi cinci hectare de teren.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) va veni cu un sistem simplificat pentru micii fermieri în privinţa cererii pe care o vor depune pentru plăţile pe suprafaţă, condiţionat, însă, de o plată mai scăzută. „Sunt mai multe simulări deocamdată. Sunt variante care spun că trebuie să fie o plată pentru cei care deţin între unu şi cinci hectare, o alta între 5 şi 30 de hectare şi o alta peste 30 de ha. Unii au mai propus o plată pentru cei care au între 30 şi 60 hectare şi alta peste. Trebuie să definim clar, să le spunem fermierilor care sunt opţiunile pe care le avem pentru că în primăvară se vor depune din nou cereri la APIA (...) Mi-aş dori ca până la finele acestui an să stabilim politica în agricultură pe următorii şapte ani, nu numai aceea bazată pe fonduri europene, ci şi pe bugetul de stat”, a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Intenţia ministerului este de a le plăti mai mulţi bani sub forma subvenţiei pe suprafaţă fermierilor care au exploataţii mari pentru a-i determina pe toţi agricultorii care au până la cinci hectare să se asocieze.

Citit 1506 ori Ultima modificare Vineri, 01 Noiembrie 2013 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.