Agricultura fără asociere nu are acces la bani

Agricultura fără asociere nu are acces la bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fermierilor care nu vor să se asocieze li se va reduce cuantumul subvenţiei pe suprafaţă şi li se vor diminua mult şansele de a accesa fonduri europene

Că va fi făcută de voie sau de nevoie, asocierea fermierilor gălăţeni tot va trebui să se întâmple până la urmă. Nu de alta, dar mai ales agricultorii care exploatează suprafeţe mici şi nu vor să îşi unească forţele cu vecinii de tarla vor primi şi subvenţie mai mică şi, mai nou, nu vor mai avea mari şanse să acceseze fonduri europene, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Din 2014, proiectele din agricultură bazate pe asociere, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurală, vor fi susţinute printr-un punctaj suplimentar şi vor fi finanţate cu prioritate, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociază. Fie că vorbim despre Pilonul I, de plăţi directe, fie că vorbim despre zona de dezvoltare rurală, atunci când finanţăm proiecte care se scriu de către beneficiar, vom finanţa cu prioritate acele proiecte care se bazează pe asociere, pe activitatea de a lucra pământul în comun. Dacă vorbim despre dezvoltare rurală, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce înseamnă agricultură integrată, iar dacă vor fi activităţi multiple în agricultură - producţie, colectare, procesare, desfacere - acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea”, a afirmat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

În prealabil, MADR informase că plata subvenţiei pe suprafaţă se va face diferenţiat, începând cu acest an. Mai exact, cine are puţin pământ şi nu se asociază va primi mai puţini bani de la stat.

„Din anul 2014 (...), vor fi mai multe categorii de plată pe suprafaţă. În primul rând, categoria între unu şi cinci hectare, categoria între cinci şi 30 de hectare, categoria între 30 şi 60 de hectare şi peste 60 de hectare. Sprijinul cel mai consistent pe suprafaţă va fi pentru cei care au între cinci şi 30 de hectare. De ce facem lucrul acesta? Cei care au până la cinci hectare vor primi o plată mai mică, pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile”, a precizat Daniel Constantin, în luna noiembrie a anului trecut, citat de aceeaşi agenţie.

Citit 2827 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2014 21:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.