Iarnă foarte grea/ Urgia a răscolit cele patru zări ale judeţului Galaţi

Iarnă foarte grea/ Urgia a răscolit cele patru zări ale judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

N-a început vremea rea de la 6,00 dimineaţa, aşa cum avertizau autorităţile, dar pe la prânz, ieri, ninsoarea deasă şi viscolul se abătuseră deja, din nou, peste întreg judeţul. În toate cele patru zări, primarii îşi drămuiau combustibilul şi monitorizau activitatea şi starea utilajelor ieşite la deszăpezit.

În nord, lupta cu nămeţii era crâncenă

În comuna Brăhăşeşti din nordul judeţului se intră şi se iese pe un singur drum şi acela judeţean, adică pe DJ241A.

„Iarna, la Brăhăşeşti, este foarte grea. Nu avem probleme în interiorul comunei. Am desfundat toate drumurile şi le menţinem aşa. Totuşi, pe drumurile judeţene, dacă nu se intervine în maxim două ore de la acest moment (13,30 – n.r.) se va bloca tot. Am mai avut probleme cu blocajele şi la ninsorile din weekend, dar am deschis drumul cu utilajul primăriei. N-am primit nici un sprijin. Avem pâine, apă şi tot ce ne trebuie pentru că m-am ocupat personal de asta, cu oamenii din comună care au putut să se implice. N-am primit nici un fel de sprijin din partea autorităţilor”, ne-a declarat Mircea Dumitru, primarul de la Brăhăşeşti.

La sud, viscolul - la fel de aspru

Schela abordase o tehnică diferită faţă de multe alte comune: drum de intervenţie croit prin zăpada fiecărei uliţe.

„Avem un segment din Drumul Judeţean 251 blocat. Astăzi de dimineaţă s-a putut circula spre Izvoarele. Am adus pâine şi drojdie. E şi ruşine să stai la ţară, ca mamă sau ca soţie, şi să nu faci pâine în casă! Femeile din Schela chiar aveau nevoie de acest duş rece” spune, râzând amar, primarul comunei Schela, Maricel Petrea. Edilul spune, însă, că situaţia este sub control.

„Avem apă curentă şi am consumat tot combustibilul din rezerva pentru situaţii de urgenţă, pentru că am ţinut neapărat să intru cu utilajele pe fiecare uliţă din fiecare sat şi să fac o potecă de un metru sau un metru şi jumătate lăţime, astfel încât tot omul să poată ajunge la farmacie sau la magazin. Depindem de o nouă alocare de combustibil ca să continuăm deszăpezirea, dar oricum nu vor mai acţiona pe viscol. Până mâine (astăzi – n.r.) la prânz, nu vom mai deszăpezi”, conchide primarul.

În centru, circulaţie paralizată!

La orele prânzului, din comuna Suhurlui nu se mai putea ieşi. „Avem utilaj închiriat şi ne descurcăm şi cu rezerva de combustibil. Deszăpezisem, zilele trecute, drumurile din întreaga comună, dar văd că acum deja totul s-a troienit la loc. Totul e mort, nimeni nu iese şi nu se intră în comună. N-am avut situaţii de urgenţă până acum. Dacă se vor ivi, vom interveni. În caz contrar, vom ieşi la deszăpezit abia când se va linişti vremea”, ne-a declarat primarul comunei Suhurlui, Gigi Ţuţu.

Estul judeţului – în calea viforniţei 

Oancea e o comună mică, dar misiunea autorităţilor care trebuie să se lupte împotriva efectelor codului portocaliu e la fel de grea ca în toate celelalte localităţi. „Nu avem case izolate, dar ne luptăm cu iarna din greu. Din punctul meu de vedere, Drumul Judeţean 242 este, pe o bună bucată, impracticabil, aşa că i-am pus şi noi un indicator de drum înzăpezit. Avem buldo-excavator închiriat şi tractor cu remorcă pentru transportul zăpezii. Ne descurcăm. De ani buni, suntem vreo zece bărbaţi care alcătuim un comitet de intervenţie şi suntem gata să mergem la gospodăriile tuturor oamenilor care au probleme cu iarna, la orice oră, şi să ajutăm. Mai tractăm câte o maşină care vine de la vamă, mai curăţăm drumurile… sunt condiţii de iarnă, dar nu cred că vom avea foarte mari probleme”, ne-a declarat primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie.

Prin vest se putea trece, dar cu mare greutate

La Movileni se lucra de zor, la orele prânzului. Cu greu se puteau menţine drumurile deschise.

„Avem utilaje şi combustibil. Am primit o freză ca să intervenim pe segmentele de drumuri judeţene şi lucrăm. Totuşi, sincer să fie cred că, la cum ninge şi cum viscoleşte, în jumătate de oră e la loc drumul astupat cu zăpadă. Încercăm acum să păstrăm căi de acces pe drumurile troienite pentru intervenţii. Astăzi de dimineaţă a reuşit să treacă maşina cu pâine şi sper că vom reuşi să facem în aşa fel încât aprovizionarea să poată fi făcută şi mâine”, ne-a declarat primarul comunei Movileni, Maricel Tudose.

Ce spun  primarii din comunele apropiate de oraş

Primarii din jurul Galaţiului s-au descurcat cu deszăpezirea, chiar dacă nici lor nu le-a fost uşor.

„Avem de toate, în acest moment, în comună. Şi zăpadă, dar şi utilaje de deszăpezire şi combustibil. Cel puţin până la acest moment toate au mers bine. N-am avut nici porţiuni izolate, nici locuitori sinistraţi, nici urgenţe de vreun fel. Lucrăm ca să ţinem toate lucrurile sub control”, ne-a declarat primarul comunei Şendreni, Paul Cristea.

„În comuna noastră nu se pune, la acest moment, problema vreunui blocaj. În fiecare sat avem utilaje de deszăpezire, iar acolo unde se impune, intervenim cu material antiderapant. Toate drumurile sunt desfundate şi se lucrează în continuare”, ne-a declarat primăriţa comunei Vânători, Sicuţa Murgu.

„Am încercat să deschidem câte un sens pe fiecare stradă şi uliţă. Avem două buldo-excavatoare în proprietatea primăriei şi mai apelăm şi la societăţile agricole. Mai sunt probleme, dar acţionăm în permanenţă şi astăzi şi mâine, cât va fi cazul, aşa că nu cred că vor fi probleme. Am avut ceva probleme cu Avicola care are sediul pe raza comunei noastre şi care acum, din pricina faptului că n-a putut face livrare, lucrează pe pierdere. Totuşi, noi nu avem localităţi izolate şi nici oameni sinistraţi. Am cerut şi combustibil suplimentar de la Prefectură, dacă se va găsi. Facem totul să depăşim cu bine această perioadă”, ne-a declarat primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu.

 

 

Citit 2602 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.