S-a deschis sesiunea la APIA/ Cum şi când cerem subvenţia pe suprafaţă

S-a deschis sesiunea la APIA/ Cum şi când cerem subvenţia pe suprafaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii care înfiinţează culturi vegetale sau exploatează păşuni şi fâneţe pe suprafeţe totale de minim un hectar, au dreptul să ceară de la stat, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi, subvenţie pe suprafaţă. E vorba, mai exact, despre schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS). Se depun cereri, la APIA Galaţi, de pe 3 martie şi până pe 15 mai. De pe 16 mai până pe 9 iunie se percep penalităţi de 1 la sută din cuantumul subvenţiei ce urmează a fi ridicată pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După 9 iunie, nu se mai primesc cereri pentru campania 2014.

Acte necesare

Cererea de plată o găsiţi fie la APIA Galaţi, fie la centrele din Tecuci, Tecuci Sat Nou, Târgu-Bujor, Cudalbi, Bereşti şi Şendreni, fie pe site-ul APIA. În afara cererii de plată completate, în primul rând, prezentaţi buletinul dacă aveţi cetăţenie română sau paşaportul dacă sunteţi străin. Pentru fermierii care depun, în premieră, cerere şi pentru cei care şi-au schimbat contul bancar cu unul pe care APIA nu îl are în evidenţe, e nevoie şi de adeverinţă de la banca unde e deschis contul activ. După caz, pot fi necesare acte care să ateste forma de organizare a solicitantului de subvenţie şi alte documente care să confirme calitatea de împuternicit a celui care solicită subvenţie în numele altui exploatator agricol.

De asemenea, suprafeţele pe care le exploataţi, în premieră, în această campanie agricolă trebuie şi ele declarate separat. Detaliile precise cu privire la fiecare pas de urmat în completarea formularului şi la fiecare act care trebuie anexat acestei cereri, în funcţie de situaţia dumneavoastră concretă, obţineţi de la personalul APIA şi de pe site-ul apia.org.ro.

Mai mult de completat

Modificări s-au făcut, faţă de anul trecut, chiar în prima secţiune a formularului de solicitare a SAPS. Mai exact, în campania 2014, formularul conţine şi câmpuri de completat cu date legate de sediul exploataţiei/gospodăriei, adică de sediul la care vă ţineţi mijloacele de producţie, utilajele, pesticidele etc.

Suma de plată nu s-a stabilit

Fermierii care au depus cereri pentru obţinerea subvenţiei pe suprafaţă şi în anii trecuţi, au posibilitatea să îşi completeze cererea online, prin aplicaţia IPA Online.

Cunatumul subvenţiei nu s-a stabilit încă, dar anul trecut a fost de 139,17 euro pe hectar. Cererile de plată aprobate, aferente campaniei agricole 2013, au vizat o suprafaţă de 275726 hectare.

Citit 7561 ori Ultima modificare Duminică, 09 Martie 2014 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.