Ce părere au primarii din județ despre încadastrările gratuite

Ce părere au primarii din județ despre încadastrările gratuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatorul Gheorghe Saghian spune că va insista, printre altele, pe realizarea încadastrărilor gratuite pentru toate suprafeţele agricole. Ce spun primarii?

„Ar fi un lucru extraordinar de bun pentru Ghidigeni, dar şi pentru toate celelalte localităţi. Nu cred că poate spune cineva, la momentul de faţă, că stă extraordinar la încadastrări. Chiar şi unde s-au făcut mai apar probleme. Pământurile au fost restituite la comun, pe titluri de proprietate, s-au lucrat în asociaţii care au dispărut şi au fost înlocuite acum de altele, iar acum oamenii nu pot fi puşi în operă. Din bugetul local, reuşim să încadastrăm, să spunem, două sau trei parcele pe an, dar cum sunt şi alte cheltuieli, e greu să lucrezi mai mult. Şi e nevoie. Noi, în comună, nu prea înregistrăm vânzări de teren. În schimb, sunt destul de multe dezbateri de moşteniri şi succesiuni. Iar oamenii ale căror pământuri nu sunt încadastrate aşa cum trebuie, au de aşteptat, iar acest lucru nu este corect, la fel cum nu este corect să-i iei omului pământ, din cauză că legea te obligă să împarţi tarlaua, în funcţie de succesiune, deşi lucrurile s-ar fi rezolvat favorabil pentru proprietar, în cazul unei încadastrări generale corecte”, ne spune primarul Eugen Tăbăcaru.

„Cadastrul general trebuie făcut neapărat în tot judeţul. La Rădeşti este, bineînţeles, o necesitate, din cauza faptului că avem oameni ale căror drepturi de proprietate se suprapun pe aceeaşi suprafaţă. Din păcate, cheltuielile pentru cadastru sunt mari, aşa că nu vom reuşi niciodată să le suportăm de la bugetul local” este de părere primarul comunei Rădeşti, Ioan Porumb.

„Sunt absolut necesare o parcelare şi o ridicare topografică. În anii '90, când s-au făcut măsurătorile de teren, mulţi s-au lăţit cum au vrut. Acum, am avut de curând o tranzacţie, iar cumpărătorul a trebuit să facă ridicare topografică pe întreaga solă. Aşa a constatat că sola era, de fapt, mai mică cu vreo zece hectare decât în acte”, ne-a declarat primarul comunei Bereşti-Meria, Victor Dorobăţ.

Citit 1539 ori Ultima modificare Marți, 25 Martie 2014 23:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.