Măstăcaniul îşi face "autostradă" prin câmp
Foto: Foto arhivă: Vasile Caburgan

Măstăcaniul îşi face "autostradă" prin câmp
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şase kilometri de drum agricol asfaltat vor costa doar 300.000 de lei * În circa trei luni, ar trebui să putem vedea minunea


Şi cu limuzina ar trebui să se poată intra, începând din această vară, pe câmpurile din Măstăcani. După ce, ani de-a rândul, oamenii s-au chinuit să ajungă la terenurile pe care le cultivă, primăria comunei a accesat fonduri europene şi investeşte nu mai puţini 3.791.822 lei în construcţia de drumuri de acces către exploataţiile agricole din extravilan. În euro, suma ajunge la 887.508 euro. Sigur că aceste drumuri nu vor deservi întreaga suprafaţă de 5.902 hectare de teren arabil din extravilanul comunei! Nu vorbim, însă, nici despre două-trei palme de drum, ci despre mai mult de şase kilometri de asfalt printre culturi.

"Avem deja investitori arabi care vor să investească aici în sere şi în alte tipuri de culturi agricole. Trebuie să avem infrastructură, e şansa noastră!” spune viceprimarul comunei, Marian Gălie.

Cât costă şi cât durează

Ca orice proiect european de acest tip, construcţia drumurilor de la Măstăcani necesită cofinanţare. Dar când ai de primit asemenea sume, cum să nu contribui?

"Chiar astăzi domnul primar este plecat la Iaşi, pentru a definitiva ultimele detalii legate de contractarea creditului de care avem nevoie pentru cofinanţatea de 300.000 de lei. În rest, sunt bani europeni”, ne spune viceprimarul Gălie.

Cum de se impunea aşa o investiţie? În primul rând, nu-i de ici, de colo să faci şase kilometri de drum cu o investiţie de numai 300.000 de lei. Apoi, dat fiind faptul că există şi investitori străini care se interesează de dezvoltarea unor afaceri în zonă, cel mai bine ar fi - şi-au spus autorităţile locale - să fie şi infrastructură.

"Am fost şi prin alte ţări şi am văzut ce calitate are pământul lor. Prin comparaţie, al nostru este extraordinar de bun. Ar fi păcat să nu ne bucurăm de acest lucru. Trebuie să investim în agricultură şi în infrastructura care o deserveşte, ca să ne putem dezvolta”, ne mai spune viceprimarul din Măstăcani.

Lucrările vor fi executate de firma ieşeană SC West Star SRL, care a câştigat licitaţia în faţa celorlalţi doi participanţi, SC Vega 93 SRL şi SC Construct Plus SRL. Câştigătorii licitaţiei urmează să se ocupe de toate lucrările necesare, de la teraformare şi terasare până la realizarea efectivă a drumurilor. Proiectarea celor opt sectoare de drum, întinse pe 6.807 metri, a fost asigurată tot de o firmă din Iaşi, şi anume SC Anlu SRL.

„Ştiţi cum e cu firmele astea mari, bani să fie! Potrivit reprezentanţilor firmei, construcţiile trebuie să înceapă în cam o lună din acest moment şi, spun dumnealor, nu vor dura mai mult de două luni. Oricum ar fi, în această vară drumurile vor fi utilizabile!” ne asigură viceprimarul.

Citit 3059 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.