Maternitate porcină pe bani europeni (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Maternitate porcină pe bani europeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mihai Coman a fost iniţial inginer mecanic, iar ulterior a devenit economist. La maturitate, s-a gândit, însă, că trebuie să-şi facă o afacere proprie, pentru a-şi asigura viitorul, din punct de vedere financiar. Neavând bani cu nemiluita, a accesat fonduri europene ca să-şi deschidă o maternitate de porci. Ferma sa arată acum ca una de catalog, iar în apropierea Paştilor va livra şi prima generaţie de purcei. Valoarea totală a proiectului a ajuns la 1.277.000 de euro, dar dificultăţile pe care investitorul le-a întâmpinat au fost numeroase.

Greutăţi pe drumul actelor

"Trebuie fie să ai bani strânşi, fie să ai prieteni ca să începi o afacere de acest fel. Băncile nu acordă deloc sprijin pentru strat-upuri. Eu am avut prieteni, fără de care n-aş fi reuşit. Aproape un an de zile am scos avize. Ca să poţi face o astfel de fermă, trebuie să treci terenul în intravilan. Asta înseamnă Plan Urbanistic Zonal. A durat cinci luni să-l obţinem. Alte cinci luni s-au scurs până am obţinut acordul de mediu. Plus celelalte documente necesare…” îşi aminteşte Mihai Coman.

Loc pentru 2.000 de godaci

Ferma lui Mihai Coman are capacitatea de a creşte 2.000 de porci. Silozurile au capacitatea de 2.000 de tone, iar hrana propriu-zisă a porcilor mici este pregătită cu ajutorul unei Fabrici de Nutreţuri Combinate (FNC), care poate crea două tone de furaj fin pe oră.

Maternitatea

În boxele corpului populat de maternitate nu putem intra, din cauza că aici nu se intră decât prin filtre prin care trec doar angajaţii.

În boxele încă dedate în folosinţă putem vedea, însă, condiţiile. Partea de jos este acoperită cu pavaj cu şanţuri, iar sub nivelul podelei este o incintă pe fundul căreia e o peliculă de apă. Porcii mănâncă din compartimente speciale şi au chiar un soi de dozatoare de apă. Mai mult, clima se menţine asistat pe calculator şi sunt montate ventilatoare cu apă. Construcţia fermei a început pe 5 iunie anul trecut şi a durat şapte luni.

Citit 4148 ori Ultima modificare Marți, 01 Aprilie 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.