Semnal de alarmă! Întârzierea plăţii subvenţiei agricole va scumpi mâncarea la toamnă

Semnal de alarmă! Întârzierea plăţii subvenţiei agricole va scumpi mâncarea la toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile au plătit doar 60 la sută din subvenţia datorată fermierilor gălăţeni, iar aceştia nu prea au banii necesari pentru a-şi cultiva terenurile


Nu puţini sunt fermierii care, în aceste zile, încearcă din răsputeri să găsească soluţii pentru înfiinţarea culturilor de primăvară. Statul a virat, până în acest moment, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), doar circa 60 la sută din subvenţia pe suprafaţă şi mai are de făcut plăţi şi pe măsurile de agro-mediu, aşa că producătorii trebuie să ia cele necesare pregătirii culturilor pe datorie - uneori la preţuri mai mari - şi să se descurce aşa cum pot. Ca de obicei, mai mult de unii singuri decât cu sprijinul statului pe care îl alimentează cu impozite an de an. Uniunea Europeană şi-a virat deja partea de bani din subvenţia pe suprafaţă, dar statul român nu a binevoit, încă, să facă la fel. În plus, beneficiarii de subvenţie pentru culturi verzi nu şi-au primit încă banii.

Probleme, probleme şi iar probleme

Vasile Stanciu este fermier în Băneasa şi spune că îi vine tare greu să înfiinţeze culturile de primăvară fără toţi banii din subvenţie. "Mai avem de primit banii pe care îi acordă Guvernul. Eu am circa 400 de hectare de cultură şi aş mai avea de primit cam 60.000 de lei la acest moment. Întârzierea este cât se poate de împovărătoare. Nu putem înfiinţa culturile de primăvară în ritmul în care ar trebui, iar ieşirea din epoca optimă înseamnă pierderi. Nu înţeleg de ce trebuie să umblu eu de colo-colo după bani, de vreme ce există fonduri deja alocate? Am înţeles că s-a întârziat cu Pachetul 4 „Culturi Verzi”, dar ce legătură are subvenţia de suprafaţă cu plata culturilor verzi?”, se întreabă Vasile Stanciu.
De ce e grav că nu se fac plăţile la timp? Mai ales din cauză că fermierul are, în permanenţă, cheltuieli nepărevăzute, cărora le face faţă greu dacă are de dat bani şi acolo unde statul se angajase ferm să îl sprijine. Împrumuturile au costurile lor, care, în cele din urmă, se reflectă în preţul produselor ce ajung pe masa tuturor. Prin urmare, întârzierea subvenţiilor pentru fermieri înseamnă nu numai greutăţi pentru aceştia, ci şi potenţiale scumpiri ale alimentelor.
Robert Vieru are o exploataţie de 600 de hectare de cultură mare, la Folteşti şi are bani din subvenţii de încasat de la stat. În plus, luptă din greu cu greutăţile create de inundaţiile din toamnă şi topirea zăpezilor. „Mai sunt bani de luat pe măsurile de agro-mediu. Presiune financiară există, mai ales că a trebuit să mă lupt singur cu o serie de probleme legate de efectele precipitaţiilor din toamnă. Am plătit către ANIF pentru desecare, apoi a trebuit să plătesc, în nume propriu, întreţinerea unor canale care să mă ajute la drenarea apei. Presiunea financiară căreia trebuie să îi fac faţă este foarte mare în acest moment”, ne-a declarat Robert Vieru.
Alţi fermieri spun însă că toate cheltuielile se vor regla în toamnă. „Nici n-am verificat, până acum. Oricum, am plătit cu banii mei deja. Motorină nu putem lua pe datorie, în rest, pentru inputuri, vom plăti la toamnă. Sincer să fiu, nici nu mă interesez la momentul acesta”, spune Neculai Fuică, din Cudalbi.

"Se rezolvă în câteva zile!"

Detalii despre modul în care se vor desfăşura lucrurile ne-a oferit directorul-executiv al APIA Galaţi, Alexandru Sântion. „Problema se va rezolva în cel mai scurt timp. Întârzierea nu este specifică judeţului nostru, ea înregistrându-se la nivel naţional. Din pricina vremii, nu toţi beneficiarii de subvenţie pe Pachetul 4, „Culturi Verzi”, şi-au putut întoarce cultura la timp. În partea de sud s-a uscat mai repede câmpul şi s-a putut lucra, iar în partea de nord a fost un pic mai greu. Trebuia să finalizăm raportul de control, altfel nu se putea da drumul la bani. Beneficiarii de subvenţie pe schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) au primit deja un avans de 61 la sută din cuantumul plăţii, urmând ca restul să se plătească o dată cu banii pentru Pachetul 4”, ne-a declarat directorul-executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi, Alexandru Sântion.
Pe Pachetul 4, beneficiari ai subvenţiei plătite prin APIA Galaţi sunt 786 de fermieri gălăţeni, iar subvenţie pe SAPS au de încasat 24.697 de fermieri, societăţi şi firme.

 

Citit 2105 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 18:11

5 comentarii

 • postat de Renegatul
  Sâmbătă, 12 Aprilie 2014 09:20
  70.194.145.***
  Sa scumpeasca ce vor ei...de n ori...ca poporului roman sado-masochist nu ii pasa...inca nu a ajuns cutitul la os! Nu s-a saturat de gogosi electorale si va vota cu drag orice formatiune politica nou infiintata cu latrai migratori. Sa traim din ce in ce mai bine ...pana la exterminare!
  1
  1
  Raportează
 • postat de Subdezvoltați ne-am născut, subdezvoltați murim, ăsta-i viitorul?
  Vineri, 11 Aprilie 2014 20:49
  92.86.69.***
  Ce subvenție tatăăăăă...păi viața se scumpește pe zi ce trece din cauza lanțului de scumpiri în cascadă a energiei ce trebuie să fie ''europeană'' pe electric, gaze, carburanți, bașca din taxe și impozite....ce mai, am fost țară subdezvoltată de când ne-am născut și o să trăim într-o subdezvoltare perpetuă indiferent de regimurile politice cu care ne-an trezit peste noapte, monarhie, comunism și capitalism ,, original'' de la Iliescu tată. Diferența o fac oamenii de la guvernare și putere, monarhia reușind să ducă două războaie mondiale și să ne facă o casă prin România Mare, comuniștii încercând să facă o viață socială și economică echilibrată și capitaliștii de azi instaurând mafia școrupția și sărăcia lucie.
  0
  5
  Raportează
 • postat de agronomul
  Vineri, 11 Aprilie 2014 18:12
  5.13.186.***
  Daca apare Fuica din Cudalbi sa-si dea cu parerea la ziar e foarte bine
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gipane albe
  Vineri, 11 Aprilie 2014 16:31
  79.116.126.***
  Sa vina subventiile la timp, ca avem rate de platit la Nissanuri si Toyote :-)
  1
  2
  Raportează
 • postat de Radulian
  Vineri, 11 Aprilie 2014 12:50
  81.12.150.***
  Mai Dom' VIERU asa ne trebuie ca stm ca momaele si acceptam sa na rezolve alde Barceanu de la ANIF aiurit si total pe dinafara si Santion de la APIA strain cu agricultura are legatura cu apa ca pestele inoata in ea si pamantul nu poate sa rodeasca in lipsa apei.Si mai au in comun Barceanu si Santion cu agricultura ca sunt sustinuti prosteste de SAGHIAN meserias ,trebuie sa recunosc dar se compromite in randul agricultorilor din Galati ,ce mai se fac de KaKaT.
  TREBUIE SA NE UNIM SA DAM DE PAMANT CU ALDE BARCEANU SI SANTION SAU CU ASTA DE LA DIRECTIA AGRICOLA CA ASA NE TREZIM IN SAPA DE LEMN.
  DOMNULE ,
  OTROCOL FACETI ,DOMNULE CEVA SI NE SCAPATI DE ASTIA CARE MAI MULT NE INCURCA IN PROSTIA LOR SI FAC BREASLA AGRICULTORILOR DE RUSINE.
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.