Ce făcea ţăranul în luna de miere

Ce făcea ţăranul în luna de miere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După nunta ţărănească tradiţională, despre care v-am povestit în pagina precedentă de Sat, tinerii căsătoriţi petreceau o perioadă marcată, de asemenea, de veselie. Informaţii ne-a oferit Paul Buţa de la secţia de Cercetare a Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi.

„Luna de miere era pregătirea vieţii de mai târziu. De regulă, tinerii căsătoriţi îşi petreceau o perioadă locuind într-o odaie care le era pusă la dispoziţie în casa socrilor mari. Li se dădea o falcie de pământ pe care să-şi facă o casă, în sat sau chiar în curtea socrilor, dacă aceştia aveau pământ mai mult în preajma casei”, a precizat Paul Buţa.

Locul se marca şi urma ceremonialul.

„Veneau cu lumânare, cu un colac, cu găină friptă, iar cei care marcau locul şi trasau perimetrul casei trebuiau să chiuie şi să cânte. Li se făcea şi masă. Când se puneau parii, iarăşi se tăia o găină în pragul uşii, ca să fie de bun augur, să piară relele, spuneau sătenii”, mai spune specialistul.

Pentru frământarea lutului cu picioarele se făcea clacă, iar comunitatea participa şi la marcarea începerii construcţiei acoperişului. În pagina viitoare vă vom spune cum îşi alegeau tinerii satului gălăţean naşi pentru nuntă.

Ţăranul gălăţean a uitat ce-i nunta! Vezi aici cum se distrau strămoşii noştri (FOTO)

 

Citit 2174 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.