Campanie VL "Din culisele agriculturii": Străinii care s-au făcut fermieri gălăţeni
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Din culisele agriculturii": Străinii care s-au făcut fermieri gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu avem nevoie nici măcar de degetele de la ambele mâini pentru a-i număra pe cetăţenii străini care investesc acum în agricultura gălăţeană. În anul 2012, doar şase străini solicitaseră Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) subvenţii pentru înfiinţarea culturilor, în judeţul nostru. În acest an, numărul cetăţenilor străini care fac agricultură la Galaţi a crescut cu doar o persoană. A ajuns, deci, la şapte. Se pare că, deşi avem teren ieftin, europenii n-au dat năvală să-şi facă ferme, în România şi în niciun caz la noi în judeţ. Ce-i drept, nici subvenţia noastră pe suprafaţă nu se compară cu cele pe care le primesc fermierii francezi sau italieni, la ei acasă.

În 2012, la Bereşti Meria, Alexe Petcov solicitase subvenţie pentru 50,09 hectare, prin intermediul SC Agroprisma Service SRL. Pentru aceeaşi suprafaţă ceruse bani de la stat şi Paolo Torissi, prin SC Agro Turism TBS SRL, cu sediul în Galaţi. La Cosmeşti, Ozturk Adil Bora, prin SC ADL Business SRL, ceruse sprijin pentru cultivarea a 117 hectare, iar la Vlădeşti, Nabil Hdayed, prin SC Best Agro SRL, solicitase subvenţie pentru 116,08 hectare. Cu sediul în Galaţi, firmele S.C. Ferraresi SRL a lui Enrico Ferraressi şi SC Treter SRL a lui Michel Olivier Binchet ceruseră subvenţii pentru suprafeţe de 55,78 hectare, respectiv 1352,68 hectare.

În 2013, unii dintre investitorii străini n-au mai continuat investiţiile în agricultura românească. Dar unde a dispărut un investitor, au apărut doi. Astfel, agricultură subvenţionată fac, în continaure: Ozturk Adil Bora la Tecuci, Negrileşti şi Munteni, Hdayed Nabil la Vlădeşti şi Michel Olivier Binchet la Bereşti-Meria şi Cavadineşti. Potrivit datelor APIA, însă, în plus faţă de anul trecut, au solicitat subvenţii şi: Claudio Scaravaglio, prin intermediul firmei SC Italagro 2005 SRL, pentru culturile de la Măstăcani, John Mcwilliam Steele, prin firma SC Maras SRL, cu sediul în Galaţi, societatea Mimoezio SRL din Băneasa şi Moritz Possamai, prin firma SC Palladium SRL de la Frumuşiţa.

Citit 4913 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2013 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.