Suspiciuni de INFECTARE CU BOALA LIMBII ALBASTRE şi în judeţul Galaţi. Nu se mai ţin târguri cu vânzare de animale

Suspiciuni de INFECTARE CU BOALA LIMBII ALBASTRE şi în judeţul Galaţi. Nu se mai ţin târguri cu vânzare de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu se mai ţin târguri cu vânzare de animale până în octombrie


Există posibilitatea ca boala limbii albastre să fi ajuns şi în fermele gălăţenilor. "S-au înregistrat două suspiciuni de infectare a animalelor. Una dintre acestea s-a stabilit la Munteni, cealaltă la Drăgăneşti. Vorbim, însă, despre suspiciuni, nu despre cazuri confirmate. Testele se fac în laboratorul nostru, dar numai Bucureştiul poate da confirmarea unui caz", ne-a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Maricica Chiriac.

Până la acest moment, din datele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la nivel naţional au contractat boala circa 370 de animale din peste 65 de comune, din 12 judeţe. Cele mai multe cazuri s-au semnalat în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău, şi Constanţa, dar prezenţa bolii a fost confirmată şi la Ulmu, în Brăila.

Boala limbii albastre, care afectează bovinelor şi ovinele, este cauzată de un virus numit Orbivirus, purtat de insecte. Nu se transmite la om, dar poate fi mortal pentru bovine. Cele mai grave efecte ale epidemiei din ţara noastră sunt cele de natură economică. Mai multe state, printre care Iordania, Siria şi Israel, au sistat importurile de carne de vită din România.

Animalele diagnosticate cu boala limbii albastre sunt sacrificate. Proprietarii lor sunt, însă, despăgubiţi de stat, la valoarea de piaţă a animalului sacrificat, pe baza pe baza unui dosar depus la DSVSA. Pentru a preveni creşterea numărului de îmbolnăviri, ANSVSA a dispus sistarea organizării târgurilor de animale în întreaga ţară, până pe data de 5 octombrie.

Citit 1541 ori Ultima modificare Marți, 09 Septembrie 2014 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.