JAF DUPĂ JAF în sistemul de IRIGAŢII, sub ochii îngăduitori ai autorităţilor (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

JAF DUPĂ JAF în sistemul de IRIGAŢII, sub ochii îngăduitori ai autorităţilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Hoţii au dat iama, săptămâna aceasta, în staţia de punere sub presiune de la Frumuşiţa * Anual, zeci de cazuri de furt se petrec în judeţ, iar oficialităţile sunt total depăşite


Paradox de Galaţi! Pe de o parte vorbim despre refacerea sistemului de irigaţii, pe de altă parte ne este aproape imposibil să mai facem faţă valurilor de hoţi care trăiesc de pe urma jefuirii staţiilor şi traseelor de conducte existente. Cazurile de furt sunt cu zecile, în fiecare an. De la Fârţăneşti la Scânteieşti şi până pe la Băneasa, s-a furat aproape tot ce s-a putut şi, cu toate că sătenii ştiu cine a tăiat staţiile şi ţevile în bucăţi, cui le-au vândut hoţii şi cum îi cheamă pe oamenii care s-au îmbogăţit din spolierea sistemului de interes public, nimeni n-a luat, încă, nicio măsură. Hoţii sunt, în continuare, liberi să se bucure de banii pe care i-au câştigat prin furt. Printre sătenii de rând, care nu vor să îşi pună vieţile şi proprietăţile în pericol, domneşte un soi de lege a tăcerii. Nimeni nu vrea să aibă probleme cu răii puşi pe înavuţire necinstită. Urmările sunt previzibile. Jafurile continuă!

Staţie de pompare distrusă

La începutul acestei săptămâni, poliţiştii de la Fumuşiţa au identificat doi tineri localnici, de circa 20 de ani, care încercau, fără frică, să fure motoare şi subansamble tăiate de la o staţie de punere sub presiune.

Principalul motiv pentru care aceste furturi continuă îl reprezintă faptul că centrele de fier vechi încalcă grosolan legea, cumpărându-le hoţilor obiecte pe care, în mod evident, aceştia n-ar avea cum să le deţină în mod legal. De unde să aibă ţăranii din Scânteieşti magistrală de irigat în proprietate, gata tăiată segmente şi pregătită de vânzare? Cum de li se cumpărau hoţilor din Frumuşiţa care au furat de la staţie subansamblele de motoare, pe care aceştia n-ar fi avut cum să le deţină legal şi pe care se vedea clar că le tăiaseră bucăţi?

De la şanţuri kilometrice la staţii spoliate

Primele jafuri masive pe care vi le-am adus la cunoştinţă, în urmă cu doi ani, au fost cele de la Scânteieşti. Şanţurile la care se săpa de seara şi până la crăpatul zorilor se întindeau deja pe kilometri întregi peste câmpurile oamenilor şi ajungeau până aproape de şosea. În mod cu totul curios, deşi nici şefii reţelei de furt de fier şi nici "pălmaşii" care dezgropau fierul nu aveau darul teleportării, niciunul nu a fost la acel moment reţinut, deşi păgubeau statul cu milioane de euro. Se mai remarcase, apoi, încă o tehnică. Hoţii scoteau ţeava din pământ, trăgând-o de capetele dezgropate şi lăsând în urmă tunele în care fermierii şi gospodarii se prăbuşeau cu tractoarele, când arau.

CITEŞTE ŞI: GALERIE FOTO / Mafia hoţilor de fier distruge sistemele de irigaţii. Satul în care se fură tot, sub ochii autorităţilor

Ultimul furt de acest fel a fost sesizat în toamna anului trecut. Câţiva bărbaţi distruseseră atunci o cultură de rapiţă a Asociaţiei Agricole "Scânteia", dezgropând ţeava de irigaţii de pe vreo câţiva kilometri. Inutil să mai spunem, poliţiştii ne-au găsit repede pe noi, la locul faptei, documentându-ne, dar nu şi pe hoţii care intraseră până aici cu tractoare şi căruţe.

La Băneasa, spre exemplu, am găsit foste staţii de punere sub presiune din care a mai rămas doar cărămida, pe care oamenii n-au luat-o acasă ca să îşi paveze bătătura.

Hoţii fac averi, statul pierde sume astronomice

La 80 de bani kilogramul de fier, cele câteva tone scoase, ilegal, dintr-o staţie de irigaţii, le pot aduce hoţilor un câştig deloc de neglijat. Nu-i vorbă, s-ar mulţumi ei şi cu ciupeli din care să trăiască vreo câteva zile! La fel de mare este apetitul hoţilor pentru conductele şi magistralele de irigaţii care au pereţi groşi de un centimetru sau chiar mai mult. Fiecare metru liniar de conductă se vinde pe bani buni! Statul, însă, pierde milioane de euro la fiecare astfel de jaf, din cauză că trebuie să-şi calculeze cheltuielile cu refacerea sistemului prădat. Or, asta înseamnă cumpărarea pieselor furate, forţă de muncă şi - în cazul conductei şi magistralei - acordul tuturor proprietarilor de teren de a le subtraversa proprietatea, executând lucrări care le-ar putea cauza pierderi în timpul unui an agricol.

La cum merg lucrurile în prezent, însă, sunt şanse destul de mari ca ceea ce s-a furat să rămână furat definitiv, iar fermierii să fie nevoiţi să se descurce pe cont propriu, prin Organizaţiile şi Federaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii.

Centrele de fier vechi şi răspunderea penală

Slovacii, spre exemplu, au probleme destul de mari cu sistemele de irigaţii, care au ajuns nefuncţionale din pricina lipsei de investiţii. La câteva zeci de minute de Bratislava, însă, am găsit aripi de ploaie neutilizate, care rugineau şi intrau în pământ, dar pe care nimeni nu le tăia ca să le vândă.

La noi, cele mai multe centre de fier vechi din judeţ cumpără fier vechi furat, încurajând astfel jafurile din sistemul de irigaţii. Cu siguranţă că administratorii acestor centre ştiu că, din punct de vedere penal, se fac vinovaţi de fapte grave, cumpărând şi lucrând cu bunuri furate. Doar că nu le pasă, pentru că, se pare, legile acestei ţări nu se aplică şi pentru ei.

Ce vor păţi hoţii de la Frumuşiţa?

Ce au făcut hoţii care au vandalizat SPP Frumuşiţa în ultima perioadă? Au încălcat proprietatea privată, au dezasamblat, au tăiat motoare, au topit fire, aducând întregul sistem într-o stare jalnică. Cu siguranţă că au făcut bani buni din furt, dar, din păcate, au creat şi o ditai paguba. Ce li se va întâmpla? Rămâne să vedem, dar au şanse destul de bune să nu ajungă la puşcărie. Dosarele celor doi surprinşi săptămâna trecută au ajuns la Parchet, iar ei vor fi cercetaţi pentru tentativă de furt. De asemenea, se încearcă stabilirea întregii lor activităţi infracţionale, ne-a informat purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi, cms. Cristina Tatulici.

Şi dacă data viitoare nu vor mai intra ei la furat, o vor face cu siguranţă cei inspiraţi de faptul că prea puţini hoţi de fier care au căpuşat sistemul de irigaţii au ajuns să plătească neleguiuirea cu propria lor libertate.

Legislaţia Îmbunătăţirilor Funciare are hibe

Statul poartă parte din vină pentru distrugerea sistemului de irigaţii. Greşeli vechi au efecte pe termen lung, iar acest lucru îl resimţim cu toţii. "În trecut, legea nu a funcţionat aşa cum trebuia. S-au făcut greşeli. S-au predat staţii de irigat către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), dar nu pentru că Organizaţiile Utilizatorilor de Apă le puteau manageria, ci pentru ca ANIF, la vremea aceea, să scape de ele. Abia anul trecut, în 2013, a apărut cadrul legal prin care aceste staţii pot fi predate înapoi către noi. Din păcate, nici până la această oră legea nu are norme de aplicare, aşa că va mai dura până când procesul va funcţiona efectiv”, a precizat directorul Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi, Petru Bărceanu.

 

Citit 3666 ori Ultima modificare Marți, 16 Septembrie 2014 22:51

6 comentarii

 • postat de yo
  Miercuri, 17 Septembrie 2014 14:40
  5.13.202.***
  Mai mira s-ar putea sa fie ceva adevar in ceea mentionezi tu acolo, te las sa identifici ce te-ar putea caracteriza, eu as formula mai elegant, sarac cu duhul.....spre edificare postez acum cu alt IP, o fi paradoxal pt. tine insa sa stii ca acest IP afisat poate fi variabil! In ceea ce-l priveste pe Base iti recomand sa mai urmaresti si altceva in afara de Latrina 3.....crezi ca daca era Nastase presedinte acum mai era vreun hot si delapidator in inchisoare?
  P.S. IP variabil nu inseamna ca nu poti sa fii identificat.....ramane ora si inregistrarea providerului de internet pt. acel IP, asta in caz ca vrei sa arunci vreo dejectie care sa ramana in anonimat, oricum daca e pupincurism la adresa guvernantilor poate te alegi cu un premiu!
  1
  2
  Raportează
 • postat de mira
  Miercuri, 17 Septembrie 2014 14:25
  94.176.183.***
  Bai Yo , tu esti ticnit ? Cum sa ridici in slavi pe matelot , aceasta ruda cu clanul tuciuriu si protector la mafiotii Udrea , Videanu , ceva Nastase , etc . Pai aceasta canalie a rezistat pentru ca suntem noi prosti si muncim ca imbecilii pe 250 euro pe luna . Romania a demonstrat in 25 de ani ca NU ARE PRESEDINTE , iar clanul asta mafiot este tolerat de noi . Tu nu vezi , cum iti exprimi un pic parerea , apare un doctor anestezist si se ia de IP tau . Drept pentru care ii ofer si eu ip-ul meu , sa-l tina sus , pana s-o satura...oIo si P...
  3
  1
  Raportează
 • postat de yo
  Miercuri, 17 Septembrie 2014 14:05
  79.116.97.***
  habarnistul ala parlamentar ce canta la HI-Q spunea zilele trecute ca in ultimii 2 ani guvernul Ponta a facut investitii in agricultura, la irigatii, etc. Articolul sta marturie ce incompetenti, culmea si laudarosi, guverneaza aceasta tara.....in fara de jos Bsescu nu stiu NIMIC! Iar Basescu isi termina mandatul astfel ca plecarea lui e naturala nicidecum fortata, am avut 3 presedinti dupa 90, unul care a protejat sistemul, unul care a fost invins de sistem, iar altul care s-a luptat cu sistemul......felicitari Base, ai fost tare precum o stanca!
  3
  5
  Raportează
 • postat de Baba Galactica, fosta Ispravitu dupa boul de Mitica, Ijdileanu cand eram cu polenul fecioriei, ijdeleanca din Ijdileni actual legala si cu acte beton pe numele - Doamna Galactica - membra fesene-fedesene-pesede din 90 dar si in Consiliul Parohial
  Miercuri, 17 Septembrie 2014 12:46
  92.80.140.***
  Baba Galactica, fosta Ispravitu dupa boul de Mitica, Ijdileanu cand eram cu polenul fecioriei, ijdeleanca din Ijdileni actual legala si cu acte beton pe numele - Doamna Galactica - membra fesene-fedesene-pesede din 90 dar si in Consiliul Parohial care sub ochii nostri ingaduitori, ai autoritatilor suntem ochii constatatori, vigilenti sa nu fure unu care voteaza pe Bashescu, e blesfamie in Galati sa fii cu Bashescu, Mitica unul - pun diferentiere - e etalon betivul de peiorativ despre unul ca faslaru, ca dan nica, babalbasa pacat, tatu lui a fost valoare si numa' unu din copiii lui ca el, ala facut din laba, presedinte pesede in CJ ce avem in blocuri, PESEDE si io o culme, GALACTICA !
  5
  1
  Raportează
 • postat de Cum am putut să ne transformăm în hoți de fier vechi în timp așa de scurt? Prea este organizată treaba, parcă ar fi o linie tehnologică mafiotă aplicată, este chiar național industrială
  Miercuri, 17 Septembrie 2014 08:15
  92.86.69.***
  Treaba asta cu furatul metalelor feroase și neferoase cred că a fost aranjată și organizată....cum naiba pe timpul lui Ceaușescu nu se fura la așa scară mare, țigan și român și azi ne-am descoperit o nouă înclinație. Se mai fura și înainte de Decembrie '89, dar mai soft, pastile de argint de la contactoare din CSG, dar erau prinși....azi este o industrie, furăm și distrugem de parcă suntem carii de metale. Centrele de cumpărare fier vechi o fi cauza? Au ajuns un fel de organizare mafiotă protejată....uite pe Bercea Mondialul, milionar în fier vechi de a ajuns până la președinte, la Băsescu.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 17 Septembrie 2014 00:53
  5.13.215.***
  Autoritatile locale sunt mana in mana cu hotii .
  De fapt hotii nu fura pt ei ci fura doar pt un mic procent din prada.
  Procentul cel mare se duce la vreun parlamentar sau la vreun mahar care are relatii printre parlamentari.
  Cum altfel putem explica lipsa de reactie a politiei mai ales cand se stie toata filiera hotilor.
  Dar nu-i inteleg pe sateni de ce nu comenteaza la acest articol de exemplu.
  Ar fi protejati de anonimat si asa am afla si noi dedesubturile "afacerii".
  Au mai fost articole pe tema asta si nu s-a vehiculat nici un nume.
  1
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.