EXPROPRIERI pentru hidrocentrala de la Cosmeşti, după 23 de ani de la proiectare
Foto: Foto: Vasile Caburgan (arhiva "Viaţa liberă")

EXPROPRIERI pentru hidrocentrala de la Cosmeşti, după 23 de ani de la proiectare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, mai mulţi gălăţeni şi vrânceni vor fi despăgubiţi de Guvern ca urmare a exproprierilor necesare pentru continuarea construcţiei hidrocentralei din comuna Cosmeşti. Şantierul a fost inaugurat în 2010, dar lucrările au fost abandonate. Acum, Guvernul vrea să exproprieze 14 parcele din comunele vrâncene Mărăşeşti şi Garoafa, 59 de parcele din Cosmeşti, trei parcele din Movileni şi 59 de parcele din Nicoreşti, pentru a putea continua lucrările la hidrocentrală. Pe site-ul Executivului este postat un tabel cu fiecare persoană fizică, instituţie şi agent economic de expropriat, precum şi preţul hectarului după care s-ar face plata. Suma totală ar urma să fie de maximum 2.798.969 lei. Cei interesaţi pot lua legătura cu reprezentanţii Executivului până pe 14 noiembrie.

Potrivit documentaţiei, construcţia unei hidrocentrale la Cosmeşti - precum cea de la Movileni, dată în folosinţă în 2008 - este prevăzută, pe hârtie, încă din anul 1991.

„Nu ştiu nimic oficial în acest sens, nimeni nu ne-a informat cu privire la astfel de alocări de fonduri. Dar, s-o recunoaştem, ar fi tare bine dacă această construcţie ar continua. Consider că e mare păcat că nu s-a putut lucra până acum”, ne-a declarat primarul comunei Cosmeşti, Ion Tuchiluş.

Iniţial, hidrocentrala Cosmeşti a fost proiectată pentru o putere instalată de 41,8 MW, echipată cu două turbine Kaplan de 20,9 MW; debit instalat 396 mc/s şi o producţie anuală (an mediu hidrologic) între 200-240 GWh, în funcţie de volumul de apă utilizat pentru irigaţii. Lungimea totală a digurilor ar trebui să fie de 10,1 km, din care sunt finalizaţi deja 6,8 km. Barajul de tip stăvilar este dimensionat la clasa a III-a de importanţă, fiind echipat cu cinci stavile segment (16x10 metri), ce pot evacua un debit de viitură de 4.630 mc/s.

Citit 3588 ori Ultima modificare Marți, 11 Noiembrie 2014 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.