PROIECT EUROPEAN EŞUAT: Staţie de compostare închisă

PROIECT EUROPEAN EŞUAT: Staţie de compostare închisă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Staţia de compostare de la Umbrăreşti (Târgu Bujor) a fost oprită la nici şase ani de funcţionare, după ce, ani la rând, mai mult a cheltuit bani şi se transformase într-un loc de depozitare a deşeurilor. La sfârşitul lunii iunie 2009, când a fost inaugurată, staţia de compostare a strâns numeroase oficialităţi la Târgu Bujor. Uniunea Europeană asigurase 90 la sută din milionul de euro necesar înfiinţării staţiei, iar cu restul de bani au venit, atunci, Consiliul Judeţului (CJ) şi Consiliul Local al oraşului Târgu Bujor.

Munte de gunoi şi cheltuială

Staţia de compostare a fost gândită pentru a prelucra o mie de tone de deşeuri anual, avea drept obiectiv final de a scoate un compost bun pentru agricultură din gunoi, să aleagă şi să valorifice reciclabilele. Însă, la sortare şi compostare ajungeau peste 2.000 de tone de gunoi în fiecare an, iar compostul nu era calitativ, astfel încât nimeni nu-l cumpăra, sticla nu s-a vândut niciodată, iar resturile din plastic, hârtie şi metal tot nu aveau căutare pe piaţă, deşi se dădeau la preţuri mici.

Potrivit primarului oraşului Târgu Bujor, staţia de compostare, până a fi închisă, în luna martie a anului curent, a consumat, prin angajaţi şi consumabile (motorină, piese etc) în jur de 2,5 miliarde într-un an de zile şi exista permanent un munte de gunoi.

„Într-un an de zile, tot ce am scos din reciclabile a fost de doar 300 milioane de lei, extrem de puţin în raport cu ce a consumat. Consiliul Local are o societate, Bujor Preserv, care se ocupă cu colectarea deşeurilor menajere din Tg.Bujor, Moscu, Umbrăreşti. Consiliul Local a luat hotărârea, în urma unei analize, privind costurile pe care staţia de compostare şi Bujor Preserv le aveau, pentru a nu risipi de banul public, să renunţăm la staţia de compostare, chiar dacă asta a însemnat să dăm 12 oameni în şomaj. Staţia de compostare este proprietatea CL Tg Bujor şi în acea staţie de compostare şi-a mutat activitatea societatea Bujor Preserv. Gunoiul este colectat, se duce acolo şi angajaţii nu mai produc compostul, dar selectează reciclabilele în scopul valorificării lor”, ne-a explicat primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Foto arhivă, "Viaţa liberă" (Vasile Caburgan)

Citit 6097 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.