SCÂNTEIEŞTI - localitatea lucrurilor făcute pe dos. Primăria comunei este în satul aparţinător (FOTO)

SCÂNTEIEŞTI - localitatea lucrurilor făcute pe dos. Primăria comunei este în satul aparţinător (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Comuna Scânteieşti are apă 24 de ore din 24, drumuri în plină dezvoltare şi aşteaptă proiectele europene pentru a avea şi canalizare * Primarul singurului parc construit în pustietate, Ghiorghe Bute, crede că va face în zonă un centru al culturii


Intrarea în Scânteieşti este un pic zbuciumată din cauza câtorva gropi, dar, odată ce pătrunzi în comună, drumul principal este ca în palmă. Totul pare bine organizat, în afara unor drumuri care pleacă din strada principală. Ceea ce atrage atenţia este doar parcul amenajat în pustietate, între Scânteieşti şi Fântânele, în care nu pare să intre oamenii, ci, poate, doar animalele.

Localnicii din Scânteieşti spun toţi că sunt mulţumiţi. Au apă, 24 din 24 de ore, drumuri asfaltate sau pe cale de a fi asfaltate, cu şanţuri, podeţ la curte şi rigole. Canalizarea încă nu au, dar tot sunt optimişti. Nu par să vrea altceva. Şi chiar dacă au o singură farmacie în toată comuna Scânteieşti şi un parc pe care nu îl vizitează nimeni, nu prea contează pentru ei, pentru că ceea ce se vede sunt drumurile, căminele culturale modernizate şi apa din curte.

„E bine, a făcut străzi”, ne-a spus doamna Catrina, în vârstă de 72 de ani. În acelaşi ton ne răspund şi membrii familiei Iftode, pe care i-am surprins în toiul descărcării unei căruţe de coceni, undeva la ieşirea din comună. Ba, totul pare mai frumos şi decât la Tuluceşti, după Ecaterina Postolache, care vine an de an în vacanţă la Scânteieşti, cu copiii.

"Stăm acceptabil"

Potrivit primarului comunei Scânteieşti, Ghiorghe Bute, comuna de reşedinţă şi satul Fântânele stau acceptabil la nivelul modernizării. Apa este asigurată sută la sută pentru ambele localităţi, canalizarea aşteaptă proiectele europene pentru comunităţi mici, iar drumurile sunt în proces de modernizare, printr-un program al Ministerului Dezvoltării.

„Suntem în lucru cu asfaltările, în Scânteieşti şi Fântânele. După finalizarea proiectelor, asfaltul va acoperi necesarul sută la sută. 15 kilometri de asfalt ar mai trebui, iar prin cele două proiecte finalizăm. Autoritatea locală vine cu 10 la sută, iar ministerul cu 90 la sută din investiţie. La anul, ar trebui finalizate lucrările. Nu ştiu dacă va fi vorba de vreo prelungire şi dacă vor fi fondurile necesare. Am început anul trecut, în decembrie. Avem două proiecte. Pe un proiect avem mai mult de 30 la sută gata, iar pe celălalt suntem abia la cinci la sută. Abia am pornit. Amândouă sunt pentru Fântânele şi Scânteieşti. Trebuia să ne încadrăm într-un milion de euro. Am făcut primul proiect, era normal să prindem şi într-o parte, şi în cealaltă, pentru că nu ştiam cum va decurge viitoarea negociere cu Guvernul, apoi în al doilea am prins zonele celelalte, nu aveam proiecte distincte pentru o localitate”, ne-a explicat edilul.

Acces la apă, drumuri bune, dar şi un parc "deosebit"

Ştiam de parcul construit în 2011 cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regional, aşa că în drum spre Primărie, care nu e în comună, în Scânteieşti, aşa cum ar fi normal, ci în satul Fântânele, l-am tot căutat cu vederea. L-am reperat şi ne-am oprit în parcare. Lângă gard stă baraca paznicului, cu poarta deschisă larg, dar înăuntru nu e nimeni. În faţa barăcii sunt urme de foc, câteva borduri, care par să aparţină parcului, iar alături o bucată din ceea ce credem că a fost cândva o canapea. Chiar dacă parcul are două intrări de la şosea, chiar lângă baracă acesta pare că mai are o intrare, „neoficială”, pentru că o bucată mare din gard lipseşte, iar pe jos sunt numai urme de fecale de la animalele care, probabil, au mers acolo la păşunat.

Parcul este plini de copăcei şi de buruieni. Buruieni din cauza cărora aproape că nu mai ştii unde sunt aleile, marcate prin câteva bucăţi de piatră. Băncile, presărate, stâlpii de iluminat şi cişmelele îţi mai dau de bănuit că acolo chiar este un parc. Una dintre cişmele este funcţională, în sensul că, dacă o deschizi, curge apa, dar apa sare în toate direcţiile, iar cealaltă nu dă apă deloc. Parcul este dotat şi cu toalete ecologice, dar sunt seci, probabil de când a fost construit parcul. A crescut iarba în ele. Doar viespile să le mai fi folosit, pentru că sunt pline de cuiburi. Ghereta paznicului este goală, potrivit primarului, pentru că a constatat că nu mai e nevoie de pază pe timp de zi şi este păzit doar noaptea. În ceea ce priveşte gardul, mai spune primarul, acesta are găuri pentru că, la inundaţiile din 2013, l-au luat apele, ape care au smuls şi un stâlp de iluminat.

În ceea ce priveşte lipsa unui loc de joacă pentru copii în parc, primarul spune că nu permitea programul construirea unui loc de joacă acolo. „Aia a fost zona acceptată, în funcţie de valoare, atât am putut să facem”, ne-a spus edilul.

Concurs de idei pentru dezvoltarea parcului

Chiar dacă parcul e amplasat în pustietate, primarul Bute nu se lasă şi şi-a propus încă din anii trecuţi să organizeze un concurs de idei pentru dezvoltarea zonei dintre localităţi, care ar include şi parcul. „Noi am dat drumul la concurs, însă ANRMAP ne-a restituit documentaţia, pentru că mai erau nişte chestiuni legate de punctaj. Nu au înţeles cum se face departajarea, aşa că ne-am adresat arhitecţilor, pentru că nici noi nu prea înţelegeam. Concursul de idei priveşte dezvoltarea întregii zone. Vrem să dezvoltăm zona din punct de vedere cultural, turistic şi, probabil, sportiv. Aşteptăm idei. Au venit mai mulţi arhitecţi în zonă, au văzut, probabil că până în toamnă se va finaliza şi concursul şi va fi viabil pentru anul viitor”, ne-a explicat primarul, care ţine cu dinţii ca din parcul din pustietate să facă ceva amplu.

Cel care va veni cu ideea cea mai bună va câştiga 20.000 de lei, dar, oricum, zona nu va fi modernizată doar după ideile celui mai bun proiect. Edilul vrea, de fapt, să culeagă idei din toate proiectele primite, apoi să facă tot propriul proiect. „Vreau să văd cum vede cineva din exterior dezvoltarea zonei respective. Avem în vedere construirea de locuri de joacă, organizare de spectacole. Am pornit cu ideile acestea de acum zece ani şi cred că greu le pot schimba, este posibil să rămân subiectiv. O condiţie este ca toţi cei care participă să renunţe la dreptul de proprietate asupra ideilor. Vom lua idei de la cei care vor ieşi pe locul 2, dar şi de la cei de pe 3, etc. Apoi vom gândi un plan şi vom supune Consiliului toate ideile”, a mai spus primarul.

Foto Marius Negri

Citit 6820 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.