VÂNTUL SUFLĂ ÎN GOL la Scânteieşti - INVESTITORII în energie verde s-au RETRAS

VÂNTUL SUFLĂ ÎN GOL la Scânteieşti - INVESTITORII în energie verde s-au RETRAS
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primarul din Scânteieşti, Ghiorghe Bute, a concesionat, în anii trecuţi, 500 - 600 de hectare pentru ca firme specializate în producerea de energie verde să îşi amplaseze eoliene pe pământul comunei, dar vântul a suflat împotrivă şi morile nu s-au mai construit. De altfel, răzgândirea investitorilor a fost generală, în toată zona.

Potrivit unui raport din ianuarie 2015 a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, judeţul nostru ar fi putut avea astăzi aproape 900 de eoliene, dacă toţi investitorii care au solicitat acord de mediu şi-ar fi pus în practică proiectele. În perioada 2009-2012, au existat 84 de solicitări de acord de mediu pentru dezvoltarea unor proiecte, cu un număr total de 898 de turbine eoliene, însă dintre acestea au ajuns să fie amplasate doar 75.

Ce-au avut şi ce-au pierdut

În 2012, vântul părea să îi ajute pe gălăţenii din Scânteieşti. Primarul Ghiorghe Bute concesionase tot terenul pe care îl avea la dispoziţie în comună către firmele de eoliene. Contractele s-au semnat şi investitorii plăteau concesiunea, la preţul de 84 de euro pe hectar, până la punerea în funcţiune a turbinelor. După ce acestea ar fi început să producă energie, firmele ar fi dat către comună contravaloarea a unu la sută din producţie, plus impozit pe venit. După estimările primarului, din 2012, în bugetul primăriei ar fi intrat, anual, între 2.000.000 şi 3.000.000 de lei, dacă investiţia s-ar fi dus până la capăt.

"Condiţia era, în momentul în care se face investiţia, ca unu la sută din producţie să rămână la noi, dar investiţia nu s-a realizat. Mai aveam o condiţie, până când se face investiţia, acel investitor să ne dea o sumă că îi lăsăm terenul în sarcină. Noi am fost mulţumiţi, aveam vreo 90 de euro pe hectar, dădusem vreo 500 - 600 de hectare, erau nişte bani. Administrarea terenului pe toată perioada asta aparţinea tot comunei, deci acel investitor nu avea dreptul la nimic, decât să îşi pună eoliana. Ar fi fost un lucru bun pentru noi, am mers şi cu păşunatul mai departe, şi cu terenurile arabile, dar aveam şi nişte bani în plus. Din păcate, investitorul a zis că nu poate merge mai departe", ne-a explicat primarul din Scânteieşti.

Investitorul a plătit un an şi jumătate, însă acum, potrivit edilului, Primăria este în litigiu cu firma, în instanţă, pentru a scoate la licitaţie din nou concesiunea.

"Turbinele care sunt funcţionale acum pe raza comunei sunt pe terenuri private, de unde nu am ce lua. Noi, ca UAT, nu avem beneficii. La noi vine numai impozitul pe construcţii. Atât. Dar este luată în consideraţie mai mult fundaţia, de la fundaţie în sus nu este considerată investiţie de bază şi atunci impozitul e doi lei", a mai explicat primarul Ghiorghe Bute.

Citit 2866 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.