CULESUL VIEI începe la jumătatea lunii, în podgoriile nobile de la Nicoreşti

CULESUL VIEI începe la jumătatea lunii, în podgoriile nobile de la Nicoreşti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

David Grupper Dincă este unul dintre păstrătorii de soiuri tradiţionale în viticultura gălăţeană. Lucrează, la Nicoreşti, 25 de hectare de vie nobilă. La soiurile roşii, de bază sunt, în ferma sa, Merlotul, Fetească Neagră şi Băbeasca, iar la soiurile albe accentul se pune pe Şarbă şi pe Fetească Regală. În nobilele vii de la Nicoreşti, culesul va începe în acest an ceva mai târziu.

"Sigur că sunt şi oameni care au început deja să culeagă. Numai că boaba e încă acră, la momentul ăsta. Concentraţia de zahăr n-a ajuns încă la 200g/l. O dată la două sau la trei zile luăm probe din vie şi aşteptăm. Cel mai probabil, vom începe culesul după 15 septembrie. Acum, pregătim utilajele de vinificaţie pentru campanie. Ideea este să facem vin bun, nu borş, nu-i aşa?", apreciază David Grupper Dincă.

Viticultorul spune că îngheţul nu i-a creat probleme în vie, iarna trecută. Nu pentru că n-ar fi fost ger muşcător, prin părţile podgoriilor de la Nicoreşti, ci pentru că a aplicat, la timp, un tratament adecvat, care a conferit rezistenţă coardei. Acum spune că, din parcelele cu Fetească Regală, spre exemplu, se aşteaptă să recolteze şi opt tone la hectar.

Astăzi numai parţial exploatate, Podgoriile Nicoreşti au fost de sute de ani printre cele mai cunoscute din ţară. La începutul secolului trecut, vinul roşu de Nicoreşti era băut în Capitală, la Capşa, alături de vinul roşu de Odobeşti şi cel de Dealu Mare.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 3979 ori Ultima modificare Duminică, 06 Septembrie 2015 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.