Biruri mai mici pentru ţăranii sărăciţi de secetă, din toamnă

Biruri mai mici pentru ţăranii sărăciţi de secetă, din toamnă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ţăranului căruia seceta acestei veri i-a afectat culturile ar trebui să i se socotească impozitul de 16 la sută dintr-o normă mai mică de venit, potrivit unui proiect de ordin de ministru al Agriculturii. Cum s-ar putea face, efectiv, acest lucru? Potrivit proiectului de ordin de ministru, mai întâi ar trebui constată paguba, în câmp, de către o comisie din care să facă parte câte un reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) şi al Finanţelor.

Apoi, reducerea normei de venit s-ar face proporţional cu pierderea constată în câmp. Ţăranul ar mai avea nevoie de o serie de acte, ca să poată solicita scăderea normei de venit. Mai întâi, trebuie depusă o cererea la primărie, prin care fermierul informează, în maxim 72 de ore de la constatarea pagubelor, cu privire la problemele culturii sale. E nevoie şi de procesul-verbal de constatare a pagubelor cauzate de secetă, dar şi de o cerere privind reducerea normei de venit, în cazul activităților agricole. Pe baza acestor documente, păgubitului i se va întocmi un referat privind reducerea normei de venit, potrivit art. 73 alin.(7) din Legea nr.571/2003 şi i se va elibera o decizie de aprobare a cererii privind reducerea normei de venit, în cazul activităților agricole.

Norme de venit şi scutiri

Iată care sunt normele de venit aferent anului 2015, în judeţul Galaţi: cereale (196 lei/ha), plante oleaginoase (325 lei/ha), cartof (570 lei/ha), sfeclă de zahăr (277 lei/ha), tutun (210 lei/ha), hamei pe rod (1.350 lei/ha), legume în câmp (1.367 lei/ha), legume în spaţii protejate (3.282 lei/ha), leguminoase pentru boabe (480 lei/ha), pomi pe rod (902 lei/ha), vie pe rod (755 lei/ha), arbuşti fructiferi (970 lei/ha) şi flori şi plante ornamentale (7.488 lei/ha).

Sunt scutiţi agricultorii care au suprafeţe mici. Pe culturi, în parte, scutirea se aplică pentru: cereale (până la două hectare), plante oleaginoase (până în două hectare), cartof (până la două hectare), sfeclă de zahăr (până la două hectare), tutun (până la un hectar), hamei pe rod (până la două hectare), legume în câmp (până la jumătate de hectar), legume în spaţii protejate (până la o cincime de hectar), leguminoase pentru boabe (până la un hectar şi jumătate), pomi pe rod (până la un hectar şi jumătate), vie pe rod şi arbuşti fructiferi (până la un hectar) şi flori şi plante ornamentale (până la 0,3 hectare).

Pentru fermele zootehnice, normele de venit sunt: 350 de lei pe cap de vită (la peste două capete), 200 de lei per cap de bivoliţă (la peste două capete), 38 de lei per cap de ovină (la peste 50 de capete), 38 de lei per cap de caprină (la peste 25 de capete), 41 lei per cap de porc de îngrăşat (la peste şase capete), 16 lei per familie de albine (la peste 16 familii) şi doi lei per pasăre de curte (la peste 100 de păsări).

Citit 2608 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2015 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.