Mătcaşii, SUSPECTAȚI că şi-au ”OTRĂVIT” pământul
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Mătcaşii, SUSPECTAȚI că şi-au ”OTRĂVIT” pământul
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)


* Chiar dacă analizele produselor sunt mereu bune, Oficiul de Studii Pedologice semnala, în zonă, utilizarea excesivă a îngrăşămintelor chimice


"În comuna Matca, prin utilizarea excesiva a îngrăşămintelor chimice şi organice, au apărut fenomene de salinizare şi modificări ale reacţiei solului de la un ph de 7,5 la peste 8,4, situaţie în care proprietarul este nevoit să facă investiţii suplimentare pentru corectarea acesteia" - asta scrie într-un raport al Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA), prezentat la Prefectură, în urmă cu un an şi jumătate, care poate fi încă găsit pe site-ul instituţiei.

Poate de aici - sau poate în paralel cu această afirmaţie publică - s-au iscat prin Galaţi tot felul de zvonuri. Cum că mătcaşii ar folosi aşa de multe chimicale, încât nici ei nu mai au curaj să mănânce din legumele pe care le produc în solare. S-a mai  auzit că, din cauza faptului că Matca nu are sistem de canalizare, infestarea solului cu nitriţi este inevitabilă, iar legumele îşi “trag” un conţinut nu tocmai bun pentru sănătate din respectivul sol. Şi aşa mai departe.

Primarul comunei, Nelu Costea, spune că a auzit inclusiv că sănătatea oamenilor din Matca ar avea de suferit, de pe urma alimentelor locale. Aşa că a decis să verifice. "Se ajunsese chiar să se vorbească despre faptul că, în comună, copiii se nasc cu malformaţii! Până la urmă, chiar am mers să vorbesc cu medicii şi să aflu cum stau lucrurile. Şi bineînţeles că, de fapt, nu era adevărat. Erau doar zvonuri ale oamenilor care voiau să le mai bage nişte beţe în roate unor legumicultori care chiar muncesc aici, să ştiţi", este de părere Nelu Costea.

L-am întrebat şi pe Mircea Croitoru, şeful Societăţii Agricole Legume-Fructe din Matca, dacă legumele pe care le vând micii fermieri din Matca sunt sau nu periculoase pentru sănătate. Croitoru este el însuşi legumicultor, dar e totodată şi unul dintre cei mai activi şefi de asociaţie din agricultura românească. A fost chiar consilier ministerial, pe probleme de legumicultură. În prezent, lucrează la înfiinţarea unui grup de producători în comuna sa şi se luptă pentru drepturile legumicultorilor. "Haideţi, domnule, ce-s astea? Cum să fie legumele periculoase? Păi, de fiecare dată când am făcut câte un proiect, au venit specialiştii de pe la instituţii, au luat probe de legume şi chiar m-au felicitat pentru calitatea acestora. Păi, noi vorbim aici despre utilizare în exces a îngrăşămintelor…

Da, gunoiul de grajd se duce imediat. Nu mă credeţi pe cuvânt! Întrebaţi la fermele de animale şi de păsări din zonă. Dar îngrăşăminte cu chimicale? Păi vă spun eu nume de fermieri care n-au dat nici măcar un sac până acum. Substanţele sunt scumpe, domnule! Foarte scumpe! Şi când nu vine nimeni să te sprijine, şi cumperi cu TVA mare, n-ai bani de investit în aşa ceva. Acum depinde şi cine spune că nu-s bune legumele mătcaşilor. Nu cumva aţi auzit-o de prin alte zone legumicole? Că aşa s-ar explica multe...", a precizat Mircea Croitoru.

Matca-Tecuci este unul dintre cele mai mari cinci bazine legumicole din România. Aici se produc, anual, mii de tone de legume, care ajung fie pe pieţele interne (inclusiv în Galaţi), fie sunt exportate.

Citit 10507 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 00:29

13 comentarii

 • postat de Matcasul
  Luni, 29 Februarie 2016 08:18
  92.40.248.***
  Bravo ,sunte-ti la zi cu barfa.Daca pamantul de la Matca este plin de chimicale si ca Matcasi folosesc prea multe pesticide.Atunci ,va rog frumos sa va informati cum se cultiva rosia care vine de la export si pe care o cumparati cu 8-9ron/kg fara sa va pune-ti prea multe intrebari daca sau nu contin chimicale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cincu
  Sâmbătă, 27 Februarie 2016 12:41
  89.137.227.***
  Toate rosiile sunt fortate si pline de pesticide si otravuri.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Abel Dragomir
  Vineri, 26 Februarie 2016 17:15
  193.231.9.***
  Sunt de loc din Matca, iar de mai multă vreme locuiesc în altă zonă a ţării. Ce vă pot spune, citind articolul şi comentariile:

  1. Există probleme ale solului în Matca. Mai mult ca sigur pânza freatică este afectată. Gunoiul de grajd nu face decât să crească şi mai mult concentraţia de azot din sol...
  2. Trebuie desfiinţat odată pentru totdeauna mitul acesta al mătcaşului care cultivă separat pentru el. De obicei mânâncă din aceleaşi produse pe care le vinde.
  3. Problema majoră cred că sunt pesticidele. De ele nu se pomeneşte nimic...Utilizate în exces sau după ureche, fără echipamente de protecţie adecvate, fă fac rău nu numai dvs., cumpărătorilor, ci şi mătcaşilor. De câţiva ani, numărul deceselor în rândul celor de 50-55 de ani a crescut semnificativ...oare nu e o consecinţă?

  4. Din păcate, pentru unii banii au mai multă importanţă decât sănătatea cumpărătorilor. Problemele semnalate de un comentariu sunt de la etril, un stimulator folosit pentru a grăbi perioada de coacere a legumelor. Trebuie precizat că nu toţi mătcaşii folosesc această substanţă.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Dan
  Joi, 25 Februarie 2016 12:10
  213.177.4.***
  Cunosc două persoane care nu au legătură una cu cealaltă (una locuiește în Cudalbi iar cealaltă în Tecuci) și care în primăvara anului 2015 au consumat legume (mai precis roșii) din prima tranșă din cele scoase la Matca. Ambele persoane au făcut bube la gură și s-au simțit rău după ce au mâncat vestitele roșii de Matca.
  Deasemeni, este știut faptul că orice mătcaș „care se respectă” are acasă câteva rânduri de legume pentru consum propriu, legume care într-adevăr sunt foarte bune, sănătoase, eco - asta pentru că nu folosesc pe ele chimicale în exces.

  MATCA NU MAI ESTE CE A FOST ODATĂ!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Alas
  Miercuri, 24 Februarie 2016 12:50
  213.177.4.***
  Sa nu mai spunem ca si ingrasarea solului cu gunoi de grajd se face controlat nu asa, otova, cu mormanu'. Dar, deh, mai avem de asteptat pana sa vedem un articol curajos.
  0
  15
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 24 Februarie 2016 12:34
  82.137.11.***
  Sa vă duceți la magazinele de la sosea sunt pline cu tone de chimicale... Daca nu sunt nocive... de ce nu consuma din cea ce comercializează?
  0
  19
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Miercuri, 24 Februarie 2016 10:55
  5.13.130.***
  Pai voi scrieti unn articol in care ii intervievati numai pe matcasi. Ce v-ati fi asteptat sa va spuna? Ca legumele sunt toxice de la atatea ingrasaminte chimice?Nu cumparati rosii de Matca? Daca voiati sa faceti un articol pertinent trebuia sa mergeti la fata locului, sa prelevati pe ascuns niste probe si sa le duceti la un laborator.Dar deh, ce sa ceri,legumicultura de Matca trebuie sa mearga cu riscul sanatatii noastre,fiindca ar fi mare deranj, mai ales la nivel politic in ajun de alegeri.Daca e asa cum zic ei, ca ingrasa solul numai cu balegar de grajd, de ce nu obtin certificatul BIO? Ar avea solicitari la preturi mult mai mari inclusiv din occident.Iar cei care se plang ca au mancat in iarna asta numai legume de import, sa fie fericiti, ca alea sunt controlate sever cand sunt trimise la export!
  1
  27
  Raportează
 • postat de Consatean
  Miercuri, 24 Februarie 2016 10:17
  5.13.235.***
  Pentru consumul casnic,sant parcele separate ,de cele pentru valorificarea in piata.Mai sapati si o sa aveti surprize infricosatoare.
  0
  37
  Raportează
 • postat de zola
  Miercuri, 24 Februarie 2016 10:08
  5.13.220.***
  Eu in Pta Centrala, nu am gasit deloc rosii, castraveti, etc pe perioada iernii(de sera). Sunt aceiasi angrosisti si nu producatori! Suntem obligati sa cumparam rosii din import la 9 lei kg!? Deci din Matca, pe perioada iernii nu avem nici un beneficiu!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Gogu
  Miercuri, 24 Februarie 2016 10:08
  5.13.142.***
  Analizele sunt bune!?Chiar credeți ca se fac "pe bune"?La Matca se aduc tot felul de chimicale din Olanda de pe timpul lui Ceaușescu,mai tovarăși!
  0
  24
  Raportează
 • postat de valll
  Miercuri, 24 Februarie 2016 09:02
  109.102.131.***
  N-as conta pe juramintele lui Croitoru. E bun de gura, sprinten la minte, dar cam prea smecher. Iar Matcasii, fie din ignoranta, fie din lacomie, pot face orice. Distribuitorii de chimicale sunt lipsiti de scrupule si nu stiu daca pe ei ii controleaza cineva. De fapt, la noi, totul se poate aranja, inclusiv controalele.
  Asa ca... ramanem la cuvantul primarului. Pe el trebuie sa-l credem, doar e om politic...
  0
  23
  Raportează
 • postat de Phill
  Miercuri, 24 Februarie 2016 08:09
  78.96.59.***
  "Lauda-ma gura !" cam asa suna articolul acesta ... daca se initia un studiu de teren, cu mostre de sol din solarii si gradini, luate prin sondaj, si se analizau intr-un laborator, atunci se putea publica un articol de REALA INFORMARE pe acesta tema . Altfel, doar pe baza declaratiilor lui X si Y ... doar n'or sa-si dea singuri cu tesla in c...(ap)!
  1
  21
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 24 Februarie 2016 06:41
  95.76.240.***
  Din pacate asa este...si nu doar in acest "bazin legumicol". Nu ies copii cu malformatii insa matcasul nu mananca niciodata din marfa pe care o vinde.
  1
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.