Mătcaşii, SUSPECTAȚI că şi-au ”OTRĂVIT” pământul
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Mătcaşii, SUSPECTAȚI că şi-au ”OTRĂVIT” pământul
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Chiar dacă analizele produselor sunt mereu bune, Oficiul de Studii Pedologice semnala, în zonă, utilizarea excesivă a îngrăşămintelor chimice


"În comuna Matca, prin utilizarea excesiva a îngrăşămintelor chimice şi organice, au apărut fenomene de salinizare şi modificări ale reacţiei solului de la un ph de 7,5 la peste 8,4, situaţie în care proprietarul este nevoit să facă investiţii suplimentare pentru corectarea acesteia" - asta scrie într-un raport al Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA), prezentat la Prefectură, în urmă cu un an şi jumătate, care poate fi încă găsit pe site-ul instituţiei.

Poate de aici - sau poate în paralel cu această afirmaţie publică - s-au iscat prin Galaţi tot felul de zvonuri. Cum că mătcaşii ar folosi aşa de multe chimicale, încât nici ei nu mai au curaj să mănânce din legumele pe care le produc în solare. S-a mai  auzit că, din cauza faptului că Matca nu are sistem de canalizare, infestarea solului cu nitriţi este inevitabilă, iar legumele îşi “trag” un conţinut nu tocmai bun pentru sănătate din respectivul sol. Şi aşa mai departe.

Primarul comunei, Nelu Costea, spune că a auzit inclusiv că sănătatea oamenilor din Matca ar avea de suferit, de pe urma alimentelor locale. Aşa că a decis să verifice. "Se ajunsese chiar să se vorbească despre faptul că, în comună, copiii se nasc cu malformaţii! Până la urmă, chiar am mers să vorbesc cu medicii şi să aflu cum stau lucrurile. Şi bineînţeles că, de fapt, nu era adevărat. Erau doar zvonuri ale oamenilor care voiau să le mai bage nişte beţe în roate unor legumicultori care chiar muncesc aici, să ştiţi", este de părere Nelu Costea.

L-am întrebat şi pe Mircea Croitoru, şeful Societăţii Agricole Legume-Fructe din Matca, dacă legumele pe care le vând micii fermieri din Matca sunt sau nu periculoase pentru sănătate. Croitoru este el însuşi legumicultor, dar e totodată şi unul dintre cei mai activi şefi de asociaţie din agricultura românească. A fost chiar consilier ministerial, pe probleme de legumicultură. În prezent, lucrează la înfiinţarea unui grup de producători în comuna sa şi se luptă pentru drepturile legumicultorilor. "Haideţi, domnule, ce-s astea? Cum să fie legumele periculoase? Păi, de fiecare dată când am făcut câte un proiect, au venit specialiştii de pe la instituţii, au luat probe de legume şi chiar m-au felicitat pentru calitatea acestora. Păi, noi vorbim aici despre utilizare în exces a îngrăşămintelor…

Da, gunoiul de grajd se duce imediat. Nu mă credeţi pe cuvânt! Întrebaţi la fermele de animale şi de păsări din zonă. Dar îngrăşăminte cu chimicale? Păi vă spun eu nume de fermieri care n-au dat nici măcar un sac până acum. Substanţele sunt scumpe, domnule! Foarte scumpe! Şi când nu vine nimeni să te sprijine, şi cumperi cu TVA mare, n-ai bani de investit în aşa ceva. Acum depinde şi cine spune că nu-s bune legumele mătcaşilor. Nu cumva aţi auzit-o de prin alte zone legumicole? Că aşa s-ar explica multe...", a precizat Mircea Croitoru.

Matca-Tecuci este unul dintre cele mai mari cinci bazine legumicole din România. Aici se produc, anual, mii de tone de legume, care ajung fie pe pieţele interne (inclusiv în Galaţi), fie sunt exportate.

Citit 11026 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.