La Ghidigeni, aproape o mie de oameni ASISTAȚI SOCIAL

La Ghidigeni, aproape o mie de oameni ASISTAȚI SOCIAL
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La nivel naţional, Galaţiul este pe locul al patrulea la numărul şomerilor şi asistaţilor sociali, însă comuna care conduce topul gălăţean la acest capitol este, de departe, Ghidigeniul. Dintr-o populaţie de aproximativ 6.000 de persoane, 700 de familii primesc, lunar, venit minim garantat din partea statului.

Conform primarului, această situaţie este provocată de lipsa investiţiilor din zonă, de închiderea fabricii de spirt, care era unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, dar şi de educaţia precară pe care o au cetăţenii romi din zonă. "În zona noastră sunt foarte multe familii sărace, foarte multe familii de romi, iar locurile de muncă sunt puţine. În cazul în care apare oportunitatea unui loc de muncă, se cer studii, iar majoritatea şomerilor nu au nici opt clase, aşa că vă puteţi da seama de ce conducem în acest top", ne-a explicat primarul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

Cine e de vină

Conform spuselor primarului, familiile înscrise la ajutor social sunt obligate, legal, să muncească în fiecare lună un anumit număr de ore pentru a-şi primi venitul minim garantat. "Da, vin la muncă. Cu ei facem decolmatări de şanţuri, cu ei săpăm puţuri, tot cu ei am făcut şi alte treburi prin comună. Nu au de ales, trebuie să se prezinte la lucru, pentru că altfel li se taie din venit", ne-a mai spus primarul Tăbăcaru.

Cu toate astea, majoritatea beneficiarilor de venit minim garantat se complac în situaţia prezentă, pentru că venitul minim garantat este o remuneraţie lunară pentru ceva mai puţine ore decât la un loc de muncă. "Ei vin aici, la primărie, îşi ridică ajutorul social, muncesc cât muncesc şi, dacă e să mai pice cu ziua pe undeva, foarte bine, mai iau şi de acolo un 50 de lei, mâncare, ţigări, etc. Dacă s-ar duce la muncă zi de zi, ar cheltui pe transport, mâncare şi, dintr-un salariu de 800 de lei, nu s-ar descurca deloc. Într-un fel, e şi vina statului, că nu crează condiţii pentru cetăţeni să iasă din această situaţie. Nu toţi sunt leneşi, aşa cum se mai aude despre cei de la venitul minim garantat", a conchis primarul Tăbăcaru.

Singura soluţie, revenirea investitorilor

În ultimii 14 ani, comuna Ghidigeni a pierdut două instituţii care ofereau câteva sute de locuri de muncă în zonă: fabrica de spirt, închisă acum zece ani, şi conacul Chrissoveloni, care a fost centru de ajutor pentru copiii proveniţi din familii dezorganizate până în 2002, când a fost retrocedat proprietarilor de drept. "Din păcate, acum cel mai mare angajator al comunei este primăria, care oferă peste 40 de locuri de muncă. În rest, mai sunt câteva ferme cu şapte-opt angajaţi şi societăţi comerciale cu câte doi-trei lucrători. Nu avem nicio şansă dacă investitorii nu îşi îndreaptă faţa către judeţul nostru, însă pentru asta trebuie infrastructură, nu drumuri pline de gropi", spune Eugen Tăbăcaru.

Citit 5928 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.