Comuna gălățeană GOHOR, capăt de judeţ | Fără infrastructură, nu vin nici investitorii (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Comuna gălățeană GOHOR, capăt de judeţ | Fără infrastructură, nu vin nici investitorii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

3.500 de locuitori. Atât numără populaţia comunei Gohor, situată 106 kilometri de Galaţi, distanţă de o oră şi jumătate de mers cu maşina. Ba chiar mai mult, în condiţii de trafic greu, ori de vreme rea. Din ce spun oamenii, cei mai mulţi pleacă şi nu se mai întorc. Ba chiar şi primarul Gelu Sârghie, ajuns la al cincilea mandat, recunoaşte că tinerii nu mai pot fi ţinuţi în comună. "E din ce în ce mai greu. Investitorii ne ocolesc, locuri de muncă sunt puţine şi doar în domeniul agriculturii, aşa că cei mai mulţi preferă să plece în alte oraşe sau alte ţări, pentru a câştiga ceva mai mult", explică edilul. 

Infrastructura este, de altfel, cea mai mare problemă a comunei. Primarul Gelu Sârghie are, în continuare, proiecte legate de reţeaua de drumuri, dar şi de alimentarea cu apă potabilă a întregii comune, însă totul se împotmoleşte când vine vorba de fonduri. "Am reuşit să asfaltăm strada principală din satul Gohor, lucrare în care au fost investiţi 2,6 milioane lei, fonduri de la Guvern. Mai departe, ne dorim să vedem cam cât ne-ar ajunge să asfaltăm toate drumurile din comună, motiv pentru care am comandat un studiu de fezabilitate, în valoare de 80.000 de lei. Este aproape finalizat, aşa că vom da startul procedurii de depunere a documentaţiei cel mai târziu la începutul anului viitor", ne-a explicat Gelu Sârghie. 

Unde nu e asfalt, avem piatră

"Pentru că fondurile locale sunt limitate, populaţia cotizantă fiind, în majoritate, de pensionari cu venituri mici, nu am reuşit să turnăm asfalt încă pe mai multe drumuri, dar am dat în folosinţă două drumuri în satul Ireasca, spre exemplu, unul cu piatră, pe care nu se mai putea circula deloc, şi unul cu beton", a mai spus primarul comunei. 

Şi DC84 (drum comunal), din satul Nărteşti, va intra în reparaţii capitală, pe o lungime totală de 3,6 kilometri. Investiţia se ridică la 1 milion de euro, adică ceva mai mult de 4,5 milioane de lei, din fonduri europene. "Deja am pregătit drumul pentru asfaltare, aşteptăm banii ca să putem oferi un drum secundar excelent din punct de vedere al suprafeţei carosabile", a continuat edilul din Gohor.

În ceea ce priveşte DJ251, drumul care trece prin toată comuna, speranţe există, dar nu se materializează. "Am vorbit la Consiliul Judeţean, există speranţe ca acest drum să fie refăcut. Momentan arată foarte prost, dar sper că asta se va în schimba în viitorul apropiat", a conchis Gelu Sârghie.

274 de dosare, peste 500 de asistaţi

În comuna Gohor, numărul dosarelor pentru ajutorul social a ajuns la 274, însă pe aproape fiecare dosar sunt cel puţin două persoane, ceea ce înseamnă, în medie, ceva mai mult de 550 de asistaţi social la nivelul întregii comune. Dacă ne raportăm la populaţia de 3.500 de locuitori, putem deduce că 14 la sută dintre cei din comună beneficiază de ajutorul social de la stat. "Cei mai mulţi sunt, într-adevăr, năpăstuiţi de soartă. Au handicap, ori sunt inapţi de muncă din cauza stării de sănătate. Sunt, însă, printre ei, şi oameni care ar putea munci fără probleme, dar nu au unde, ori nu le convin salariile mici, din care ar trebui să plătească transportul, eventual şi mâncare", a explicat Gelu Sârghie.

Primarul Gelu Sârghie

Cu toate astea, asistaţii social sunt extrem de utili autorităţilor locale în fiecare lună. "Cu ei decolmatăm şanţuri, cu ei lucrăm la deszăpezire. Vin la muncă atunci când sunt chemaţi, pentru că nu au încotro. Dacă ar sta acasă, le-am face referat şi nu ar mai primi ajutorul social, aşa că nu îşi permit. Eu, personal, sunt mulţumit de cum muncesc ei", ne-a mai spus primarul din Gohor. 

Problema asistaţilor sociali este una prezentă în toate comunele judeţului, motiv pentru care ne situăm undeva la coada clasamentului naţional, din acest punct de vedere. Lipsa investiţiilor, a locurilor de muncă şi problemele de infrastructură sunt principalele cauze ale acestui fenomen.

Doi poliţişti la cinci sate

"Din păcate, avem o mare problemă cu numărul de agenţi de poliţie din comună. Mai există doar şeful de post şi un agent, care trebuie să se descurce cu cele cinci sate din arealul nostru, iar asta este destul de dificil. Slavă Domnului, nu am avut probleme majore până acum", ne-a spus Gelu Sârghie, primarul comunei. 

Pentru a preîntâmpina viitoare probleme, primăria Gohor şi Consiliul Local au hotărât înfiinţarea serviciului de poliţie locală. "Vom crea trei locuri de muncă prin înfiinţarea acestui serviciu, locuri de muncă pentru cei din comună, pe care i-am trimis deja la cursuri. Vor fi agenţi de un real ajutor pentru cei care sunt deja, dat fiind că vor putea acoperi mai bine nevoile oamenilor", a conchis primarul.

Investiţie de 3 milioane de euro | Când ar putea fi alimentat cu apă satul Berheci

"Pentru moment, satul Berheci nu este alimentat cu apă potabilă. Cauza principală o constituie pânza freatică situată la suprafaţă, astfel că apa este toxică. Pentru asta, vom investi în forarea de puţuri de mare adâncime, şi vom trage şi reţea de canalizare în sat, pentru că aşa sunt normele acum. Toată investiţia se va ridica, probabil, la 3 milioane de euro, bani pe care sperăm să îi obţinem din fonduri europene", ne-a declarat primarul Gelu Sârghie.

În comună există deja un puţ de mare adâncime, la Nărteşti, care asigura alimentarea cu apă potabilă. Puţul a fost finalizat anul acesta.

Când se va muta grădiniţa din Gohor

Cei mai mici dintre învăţăceii din comuna Gohor continuă să meargă la grădiniţă în fosta magazie a Şcolii gimnaziale nr.1 din sat. Renovată pe ici şi colo, cu geamuri termopan, cu căldură, grădiniţa arată, în continuare, destul de rău, pentru standardele anului 2016. Spre exemplu, primul lucru care îţi atrage privirea nu este mulţimea de copii care dansează, cântă şi se joacă, ci chiuveta improvizată, dintr-un lighean şi un cazan de apă cu robinet. Mândria educatoarelor, dar şi a copiilor, este acum un copiator, cumpărat din bani proprii. "Din păcate, nu funcţionează pe deplin, pentru că nu este compatibil cu acest calculator, dar poate vom strânge bani să investim şi în acesta", ne-a explicat una dintre educatoare. 

Primarul Gelu Sârghie dă asigurări că, odată cu renovarea şcolilor, va fi mutată şi grădiniţa. "Asta este doar o soluţie temporară. Când vom investi banii în refacerea şcolilor din comună, vom muta cu siguranţă şi grădiniţa din această clădire. Vom avea o clasă bine dotată, la standarde", a explicat primarul.

Şoferul copiilor nu mai face faţă

Copiii din cele cinci sate ale comunei merg la singurele două şcoli din Gohor, cea din Berheci şi cea din satul Gohor, iar pentru asta sunt transportaţi cu microbuzul şcolar. Din spusele primarului, cel care conduce acest microbuz nu face faţă numărului de copii pe care trebuie să îl transporte zilnic, astfel că sunt discuţii pentru achiziţia unui nou microbuz şi angajarea unui şofer. "Dimineaţa sunt trei, patru drumuri, la prânz la fel. Este un cost foarte mare la motorină, dar este şi stresul foarte mare, pentru că totul trebuie făcut în timp restrâns. Microbuzul nu are o capacitate foarte mare, astfel că şoferul nu mai face faţă. Vom încerca achiziţionarea unui alt microbuz, de 30 de locuri şi, posibil, angajarea încă unui şofer", a explicat primarul comunei.

Pregătiţi de iarnă

Pentru a nu mai izolaţi de restul judeţului la venirea iernii, dar şi pentru a evita aşteptarea unor utilaje de la Tecuci ori din altă parte, reprezentanţii primăriei din Gohor, împreună cu Consiliul Local, au aprobat, în ultimii ani, fonduri pentru achiziţionarea de utilaje necesare deszăpezirii. De asemenea, pentru această iarnă a fost finalizată şi achiziţia de material antiderapant.

Probleme la căminul cultural/ Consiliul local vrea să înlăture directorul

Un conflict verbal se pare că a izbucnit între reprezentanţii autorităţilor şi directorul căminului cultural din Gohor. Primarul Gelu Sârghie ne-a explicat că consilierii din Gohor vor să îl înlăture pe acesta din fruntea căminului pentru lipsă de activitate, în timp ce directorul Ovidiu Chiper spune că totul este pe motive politice şi pe lipsa apartenenţei la partidul la putere.

Citit 12403 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2016 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.